Curs valutar
 • EUR
  20.3796
  -0.4711%
 • USD
  19.1079
  -0.0628%
 • RUB
  0.3342
  -1.7056%
 • RON
  4.1250
  -0.3758%
 • UAH
  0.6458
  -0.2787%

VIDEO Municipalitatea vrea să „prindă” medicii corupți! Ceban: Raportați cadrele care eliberează vaccin doar pe foaie

06 Sept. 2021, 09:06
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
06 Sept. 2021, 09:06 // Actualitate //  Realitatea.md

Mai mulți medici din prima linie în lupta cu noul coronavirus din instituțiile medicale din Capitală sunt bănuite că ar elibera certificate de vaccinare doar pe foaie, lucru absolut ilegal. Despre asta anunță primarul general al Capitalei, Ion Ceban care susține că a văzut mai multe reportaje ale jurnaliștilor în acest sens.

Ceban spune că deocamdată nu a primit dovezi clare în acest sens, însă dacă lucrurile se vor adeveri, medicii vor fi sancționați dur.

„Au fost trimise echipe și camere ascunse ca să propună medicilor să pună vaccin doar pe foaie. Doar atunci când medicii au spus că vor chema poliția, acești oameni s-au prezentat. Astfel de situații am avut în mai multe instituții spitalicești care mi s-au raportat. Nu apăr pe nimeni, nu exclud că au existat, am auzit și noi că astfel de lucruri se întâmplă. Nu este cazul să vorbim că toți medicii sunt corupți”, a declarat Ceban.

Totodată, Ceban a precizat că de la un centru al medicilor de familie din sectorul Rîșcani s-au cerut mai multe documente privind procesul de vaccinare, inclusiv listele persoanelor programate și imunizate, dar și copia formularelor. Acest lucru s-ar fi făcut cu ajutorul celor de la IGP, în comun cu autoritățile centrale.

Edilul nu neagă că astfel de scheme ilegale ar îmbogăți unii oameni din instuțiile medicale și îndeamnă cetățenii să raporteze orice caz de acest gen.

„Se vorbește despre mii de cazuri în această privință, dar nu se oferă date concrete și niciun caz concret sau 10, 50. Chiar solicităm ca aceste cazuri să fie făcute public, dacă sunt deținute astfel de informații. Dacă sunt cazuri concrete, organele de drept să-și facă munca. Așa ceva nu vom tolera, iar medicii care vor fi prinși că sunt implicați în astfel de chestii vor fi dur sancționați”, a mai adăugat primarul.

La final, edilul a ținut să precizeze că cei care recurg la aceste gesturi ar putea în viitor să nu mai aibă ocazia să se vaccineze anti-COVID atunci când își vorr dori, întrucât ei vor figura în registrul electronic al celor vaccinați.

Aplicarea vaccinului doar pe foaie nu este o noutate în rândul celor care sunt împotriva vaccinării, dar își doresc un document în acest sens. Cazuri în care au fost eliberate certificate de vaccinare, fără a fi aplicat vaccinul, au avut loc chiar în cadrul maratoanelor de vaccinare organizate de municipalitate. Despre acest lucru Realitatea.md a fost informată de către persoane care au făcut parte din echipa maratoanelor.

Realitatea Live

26 Mai 2022, 19:24
 // Categoria: În Lume // Autor:  Victoria Laur
26 Mai 2022, 19:24 // În Lume //  Victoria Laur

Organizațiile cecene care pledează pentru drepturile omului și blogherii locali anunță că bărbații din regiune ar fi răpiți pentru a fi trimiși în Ucraina. Aceștia sunt nevoiți să semneze un contrat, iar în caz contrat se folosesc amenințări cu închisoarea.

În închisorile ilegale din regiune ar fi ținute sute de persoane, notează RFE. Asociația pentru drepturile omului „Vayfond” a declarat că recent a primit zeci de apeluri de la locuitorii Ceceniei, care au anunțat că sunt forțați să meargă la război. Printre cei forțați să devină voluntari se numără și persoanele cu dizabilități sau funcționari.

„Ei și familiile lor sunt amenințați, obligându-i să semneze actele. Deși nu au vrut categoric să meargă la război, este împotriva voinței lor. Mai mult, în caz de vătămare sau deces, în acte sunt indicate sume extrem de mici, nu cele pe care le anunță propaganda”, afirmă reprezentanții organizației.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Deși există mai multe cazuri, puține persoane cer ajutor organizațiilor care se ocupă de protecția drepturilor omului. Între timp, liderul regiunii, Ramzan Kadîrov, publică regulat imagini în care arată cum trimite soldații la luptă și se laudă pe rețelele de socializare cu „succesele” lor, deși mărturiile localnicilor ucraineni indică faptul că aceștia comit atrocități.

Mai mult, conform spionajului britanic, Kadîrov ar fi cel care controlează personal desfășurarea trupelor. Totodată, vărul lui ar fi fost trimis în Mariupol, unde are lor de comandant militar.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală