Avocații fostului deputat al Partidului Democrat (PDM), Vladimir Andronachi, aflat în arest la domiciliu, spun că observă în ultima perioadă mai multe presiuni și imixtiuni în dosarele în care este vizat fostul parlamentar, în vederea influențării opiniei publice. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă. Avocatul Oleg Mîța a enumerat câteva momente care, potrivit lui, dau de bănuit.
Potrivit IPN, opiniei publice i-a fost prezentat pe 19 aprilie că în privința lui Vladimir Andronachi a fost dispusă înlocuirea măsurii din arest preventiv în arest la domiciliu și s-a dispus aplicarea echipamentelor electronice de monitorizare a aflării acestuia. Avocatul spune că brățara plasată la clientul său avea anumite defecțiuni tehnice. Pe 4 mai se afla acasă și nu a făcut nicio operațiune de demontare în privința aparatului, nu a părăsit apartamentul, nu s-a distanțat de aparat, dar a parvenit un semnal telefonic la 112 unde s-a spus că s-ar fi pierdut semnalul cu acesta, ceea ce ar fi însemnat că clientul său a părăsit domiciliul. Veniți, polițiștii au stabilit că acesta se afla la domiciliu, totul fiind funcțional.
Ulterior au fost create un șir de documente unde se afirmă că Vladimir Andronachi a admis anumite încălcări. Avocatul consideră că e vorba de acțiuni concertate, organizate artificial pentru a crea o premisă că cineva să afirme apoi că Andronachi a admis anumite încălcări și abateri în contradicție cu interdicțiile impuse.
Și avocata Natalia Bayram a declarat că spațiul public a fost bulversat de două evenimente. Apariția reprezentantului procuraturii care a vorbit despre faptul că Vladimir Andronachi a încercat manipularea brățării aplicate cu scopul monitorizării dânsului, dar și faptul că doar arestul preventiv este măsura care urmează a fi aplicată clientului său. Avocata susține că în ședința de judecată, apărarea a adus probe care au demonstrat că Andronachi nu a admis nicio încălcare, nicio interdicție și nu a manipulat brățara. Dar, din start, în spațiul public deja au fost lansate declarații contrare.
Alt eveniment este legat de faptul că instanța a dispus examinarea cauzei penale de învinuire a lui Andronachi în ședință închisă. S-a vorbit despre faptul că această hotărâre încalcă legea, Constituția și Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Avocata explică că argumentele apărătorilor în favoarea examinării în ședință închisă au fost faptul că la materialele cauzelor penale sunt mai multe înscrisuri despre conversațiile între soți și între rude, ceea ce în mod clar încalcă dreptul la viață privată al clientului. De asemenea, practic 80% din înscrisuri, documente și acte anexate la dosar sunt acte care au fost ridicate de la instituții bancare. În demersurile judecătorilor de instrucție, procurorii singuri au invocat că actele respective constituie secret bancar și comercial.
Recent, Procuratura anunța că le-a cerut judecătorilor să îl întoarcă pe Vladimir Andronachi în penitenciar. Conform instituției, acesta ar fi încălcat regulile stabilite pentru arestul la domiciliu și ar fi manevrat dispozitivul de urmărire, astfel încât să nu poată fi monitorizat.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Vladimir Andronachi a fost reținut la 2 noiembrie 2022, în Ucraina, şi extrădat în Republica Moldova. Fostul deputat democrat este învinuit pentru rolul de conducător al tentativei de deposedare a bunului imobil în care-și are sediul Consulatului Republicii Moldova la Odesa.
Procuratura Anticorupție anunța că, în dosarul Frauda Bancară, procurorii au trimis în judecată cauza penală în privința lui Andronachi. Andronachi are și statut de acuzat, în dosarul „Metalferos”, învinuit de crearea unui grup criminal organizat, escrocherie şi spălare de bani în proporții deosebit de mari.
După ce a fost plasat în arest preventiv și plasat în Penitenciarul nr. 13, iar măsura a fost prelungită de mai multe ori. Pe 19 aprilie, Andronachi a fost transferat în arest la domiciliu.