Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

VIDEO O altă normalitate! „Zâmbărele”, despre mamă rea/bună: „Ce treabă are, în general, gura lumii cu viața ta?”

22 Iul. 2021, 14:26
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
22 Iul. 2021, 14:26 // Societate //  Realitatea.md

Moldoveanca Victoria Roșca – cunoscută în special pe Instagram cu nickname-ul @zambarele – a povestit despre perioada maternității într-un interviu pentru podcastul Titania. A avut curajul să vorbească despre o altă normalitate și a recunoscut că nu i-a plăcut de ea „femeie-însărcinată”. Mai mult decât atât, a suferit și de o depresie postnatală. În același timp, a subliniat că-și iubește copilul.

„Oi, Doamne. A fost cea mai groaznică perioadă din viața mea. Eu n-am spus asta nicăieri. Nu m-am iubit niciodată femeie-însărcinată. Băi, de ce trebuie să mă umflu ca balonul? Eu voiam mai repede să nasc. Din primele două luni eu stăteam și socoteam când trebuie să nasc. Dar după a fost fenomen. În primul rând, eu am avut o depresie postnatală. Eu nu știam ce să fac, cum să reacționez. Parcă nu gândeam. I-am spus mamei. Mi s-a spus că instinctul matern o să apară. Nu era vorba de asta, că eu îl iubeam. Pur și simplu, eram într-o chestie că nu dumiream ce să fac, unde să mă duc”, a dezvăluit Victoria Roșca.

A născut pe la 22 de ani și tocmai era anul 4 la facultate. Făcuse și nuntă. Depresie postnatală a durat circa șapte luni. „A venit mama în oraș și mi-a spus: „eu te ajut cu copilul, tu ești altfel, găsește-ți ocupație, mergi la lucru”. Ovidiu avea 6 luni, când eu m-am înscris la masterat în psihologie, după care m-am dus la lucru ca animator și lucrurile au revenit încet-încet la normal, pentru că eu nu am renunțat la partea asta din mine, că iaca eu am născut și trebuie să fiu doar mamă”.

Și procesul de alăptarea a fost chinuitor pentru ea. „Voiam să-l înțărc, că mă durea pieptul de-mi pica spinarea, temperatură, dar mi se zicea: nu, nu trebuie înțărcat, de-atâta că îi cald și copilul o să se streseze. Căldura abia începe. El are dinți deja, mă mușcă. Până într-o zi am zis, știți ceva, eu nu pot chiar în halul ăsta să mă chinui. Copilul meu are nevoie de o mamă nechinuită, normală, cu dispoziție”.

„Mulți nu vorbesc că se tem că cineva o să-i catalogheze într-un fel sau altul, că ești mama rea. Dar cine știe cum e o mamă bună? Ce treabă are în general gura lumii cu viața ta și copilul tău? Orice mamă vrea cel mai bine pentru copil”, a conchis Victoria Roșca.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 20:19
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
02 Aug. 2021, 20:19 // Societate //  Cristina Vlah

După ce astăzi au fost înregistrate ploi abundente însoțite de rafale puternice de vânt, au fost înregistrate și primele pagube, informează Realitatea.md. Este vorba despre ruperea a sute de cabluri de rețele electrice din 31 de localități.

Potrivit distribuitorului de energie electrică, ÎCS „Premier Energy Distribution” SA, fără energie electrică au rămas sute de case și clădiri din raioanele: Criuleni, Orhei, Anenii Noi și Ștefan Vodă.

Echipele de intervenție operativă ale întreprinderii de distribuție au intervenit și efectuează lucrări de restabilire a serviciului.

Totodată, populația, agenții economici și a autoritățile publice sunt atenționate ca în caz de rupturi de conductor să respecte cu strictețe regulile de protecție împotriva electrocutărilor:

– ocoliți și nu atingeți conductoarele electrice căzute avariat la pământ sau care atârnă suspect de pe piloni și copaci;

– marcați la distanță locul rupturii conductorului electric şi asigurați paza acestuia până la intervenția electromontorilor pentru a restricționa astfel accesul persoanelor şi a animalelor domestice în zona de risc de electrocutare;

– nu interveniți în instalațiile electrice deoarece aceste acțiuni vă pun în pericol viața;

– supravegheați copiii și instruiți-i cu privire la regulile de securitate electrică și comportamentul pe durata situației de risc. Cereți-le să comunice imediat unui adult despre orice cablu suspect văzut pentru a transmite informația respectivă operatorului de distribuție;

Totodată, cetățenii sunt îndemnați ca în caz de orice e incident să informeze în regim de urgență operatorul de distribuție la telefonul Serviciului 24h: 022-43-11-11 sau la cel local, indicat în factură.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate