Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

VIDEO Parfeni și amintirea despre SunStroke Project. Ce se ascunde în spatele ei? „Era ceva destul de murdar”

20 Iul. 2021, 08:26
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
20 Iul. 2021, 08:26 // Life //  Realitatea.md

Puțini știu, însă Pasha Parfeni a fost cândva membru al trupei SunStroke Project creată de vioristul Anton Ragoza și saxofonistul Serghei Stepanov. El a fost cel care l-a adus mai târziu pe actualul solist Serghei Ialovițchi și împreună cu care trupa a câștigat preselecția națională pentru Eurovision 2010. Piesa „Run Away” a fost interpretată cu Olia Tira. De ce Pasha Parfeni a plecat și ce amintire stă în spate, a povestit într-un interviu pentru GALBEN.

„Ne leagă cu „epic sax guy”, Serghei Stepanov, o prietenie de mulți ani. Noi am fost colegi în Tiraspol, la Colegiul de Muzică, inclusiv și Anton Ragoza a fost tot de-acolo. Am plecat din multiple motive. Tot atunci am fost nevoit să plec în România. În al doilea rând nu mi-au plăcut niște poziții. În primul rând ale lui Anton. Chiar atunci era piesa „Run Away”. O să deschid niște paranteze. Nu prea am povestit despre asta. Piesa a fost compusă de toți membrii trupei”, a dezvăluit Pasha Parfeni.

Înainte de a pleca, a hotărât să aducă un solist în locul său și l-a găsit pe Serghei Ialovițchi care-i este și acum prieten. „Eu l-am adus. I-am spus: Serghei, uite, sunt băieții. Eu sunt nevoit să plec, dar nu pot așa. Îți propun ceva bun. El tocmai revenise dintr-o croazieră. Și el s-a dovedit un solist stabil”.

„Anton a fost și un motiv cu care nu găseam deloc limbă comună. S-a dovedit că piesa pe care am compus-o împreună și nu doar o piesă a fost înregistrată fără să mă menționeze, fără drepturi de autor. Era ceva destul de murdar. Puțină lume știe, dar cum se zice: „Dumnezeu nu bate cu bățul”. Cu 10 ani în urmă, când am plecat și am rămas fără drepturi de autor la toate piesele, s-a dovedit că Anton a înregistrat toate piesele pe numele lui și toată remunerația a plecat cu el. Eu am simțit asta mai devreme”, a mai povestit Pasha Parfeni.

Amintim că Anton Ragoza a plecat cu câțiva ani în urmă din trupa SunStroke Project.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 16:14
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
02 Aug. 2021, 16:14 // Societate //  Realitatea.md

Fiecare al cincilea cuplu din Republica Moldova este infertil. La aproape jumătate din acestea, problemele de concepere a unui copil sunt indentificate anume la bărbați. Cauzele sunt diverse, iar cazurile sunt analizate individual. Mai multe despre acest subiect a vorbit medicul Diana Al Faraj în cadrul unui interviu fără protocol pentru canalul de YouTube al jurnalistului Dorin Galben.

„Fiecare om poate fi sigur că el comunică cu cineva care are problema infertilității, chiar dacă nu știe despre asta. Adică când stai la o masă cu 10 prieteni, cineva din ei se confruntă cu această problemă doar că nu vorbește. Trebuie să fim foarte atenți, dacă este vorba despre acest subiect. O mare parte sunt probleme de ovulație, o altă parte – cu trompele. Practic jumătate de cupluri sunt problemele la bărbat, adică bărbații nu sunt scutiți. Diagnosticul este infertilitate în cuplu, de aceea ei ambii au probleme infertilității, ei ambii luptă cu asta și fac eforturi să facă un copil. Și acum majoritatea femeilor vin cu operații făcute, iar soțul nu a făcut măcar o spermogramă. Bărbatul nu poate fi scos din ecuație. Medicina reproductivă recomandă ca primele investigații să fie făcute bărbatului”, a explicat Diana Al Faraj.

Cauzele sunt atât de diferite, de la înnăscute, ereditare la infecții. Multe nu sunt sub controlul omului. „Îmi este foarte greu când văd în față o femeie de 44-45 de ani care vine și mă întreabă cât timp mai am? Și eu îi zic că timpul a trecut. Tehnologiile moderne permit să naști și la 60 de ani, dar e târziu atunci când vrei să naști copilul tău biologic. … Dacă suntem slabi, facem sport, mâncăm sănătos, știm că riscul nostru de infarct este mic. Ceea ce ține de infertilitatea, nu este adevărat. Dacă ești sănătoasă ginecologic nu înseamnă că nu te confrunți cu infertilitate”.

Cât despre dacă este un mit incompatibilitatea partenerilor în funcție de grupa sanguină, medicul a confirmat că nu este adevărat. „Vă imaginați ce repercursiuni are asta asupra unui cuplu? Pentru că se despart. Și dacă ar fi asta adevărat, dar nu este adevărat. Testele care se fac aici pentru incompatibilitate sunt abandonate pentru că nu au nicio valoare. Are o importantă în sarcină deja, dar asta este deja cu totul o altă temă. La faza de concepere asta nu are importanță”.

Anul, circa 150 de copii se nasc fiind concepuți prin fertilizare in vitro. Unele femei nasc și câte 2 copii, în cazuri rare – 3. Însă nu întotdeauna fertilizarea in vitro este ultima șansă. „Încercați 1 an relații sexuale neprotejate nu mai rar de 2 ori pe săptămână, dacă femeia are până la 35 de ani și nu a avut niciun fel de intervenții chirurgicale ginecologice, apoi adresați-vă. … Fertilizare in vitro este tot ce nu se poate întâmpla în organismul femeii se întâmplă în laborator, adică ovocitul femeii se contopește cu spermatozoidul bărbatului și se obține embrionul. Facem ca să fim siguri că embrionul a ajuns în uterul mamei. Ulterior și noi, și părinții așteptăm să vedem dacă se implantează. … Uneori, explicăm cuplurilor că mai au nevoie de timp, alteori le recomandăm imediat”.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate