Pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei, UE va pune în aplicare cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până la 24 februarie, a anunțat joi, 2 februarie curent, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată la Kiev, Ucraina. Totodată, aceasta a precizat că UE, împreună cu partenerii din G7, vor impune o nouă plafonare a importurilor de produse petroliere rusești.
„Îl facem pe Putin să plătească pentru războiul său atroce. Am fost foarte vocali cu privire la costurile economice severe pe care le vom impune Rusiei dacă aceasta invadează Ucraina. Și astăzi Rusia plătește un preț greu, deoarece sancțiunile noastre îi erodează economia aruncând-o înapoi cu o generație. Plafonarea prețului la țiței costă deja Rusia în jur de 160 milioane de euro pe zi, iar noi vom continua să creștem și mai mult presiunea. Împreună cu partenerii noștri din G7, vom introduce un plafon suplimentar al prețurilor la produsele petroliere rusești. Și până pe 24 februarie, exact la un an de la începutul invaziei. Ne propunem să punem în aplicare cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni”, a declarat Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă comună cu Vladimir Zelenski.
Șefa Comisiei Europene a mai subliniat că Rusia va trebui să plătească pentru distrugerile pe care le-a provocat și va trebui să contribuie la reconstrucția Ucrainei. În acest sens, „analizăm împreună cu partenerii noștri cum să folosim activele publice ale Rusiei în beneficiul Ucrainei”, a precizat von der Leyen.
Totodată, Rusia trebuie să fie trasă la răspundere în instanță pentru „crimele sale odioase”, a adăugat înaltul oficial european.
„Procurorii din Ucraina și din Uniunea Europeană lucrează deja împreună. Colectăm probe. Și, ca un prim pas, am plăcerea de a anunța că la Haga va fi înființat un centru internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune în Ucraina. Acest centru va coordona colectarea de probe. Va fi încorporat în echipa comună de anchetă care este sprijinită de agenția noastră Eurojust, astfel încât vom fi pregătiți să lansăm foarte rapid activitatea cu Eurojust, cu Ucraina, cu partenerii echipei noastre comune de anchetă, precum și cu Olanda. Făptașul trebuie să fie tras la răspundere”, a afirmat președinta Comisiei Europene.
Ursula von der Leyen a sosit joi dimineață la Kiev, însoțită de 15 membri ai Colegiului de Comisari, în vederea participării la summit-ul UE-Ucraina de vineri, 3 februarie. Vizita Colegiului este un simbol puternic al sprijinului Comisiei pentru Ucraina în fața agresiunii neprovocate și nejustificate a Rusiei. Întâlnirea anterioară summit-ului dintre Comisie și guvernul ucrainean este o ocazie de a face schimb de informații cu privire la numeroasele domenii de cooperare dintre UE și Ucraina și de a discuta despre viitoarea reconstrucție, precum și despre parcursul european al țării. Este, de asemenea, o oportunitate de a aprofunda în continuare cooperarea cu Ucraina.