Gheorghe Petic a susținut primele declarații după ce Judecătoria Orhei a pronunțat marți, 30 noiembrie curent, dispozitivul hotărârii privind dosarul în care era învinuit de viol. „Este pentru prima dată, când am strâns mâna unui judecător și i-am mulțumit”, a spus el. Cu părere de rău, a adăugat că Republica Moldova va plăti pentru ceea prin ce a trecut în tot acest timp, pentru că este decis să se adreseze la CtEDO pentru a solicita prejudicii materiale.
În cadrul unui video plasat pe pagina sa de Facebook, Gheorghe Petic a enumerat câteva nume ale oamenilor pe care-i consideră că au stat în spatele fabricării dosarului său. S-a referit la procurorii și judecătorii corupți care inițial au cerut și l-au recunoscut vinovat, adăugând și numele președintelui FEA, Dorin Damir, care acum este cercetat în dosarul DOS, cunoscut și ca Direcție nr.5. Despre acesta a spus că i-a fost afiliat fostului lider al PDM, fugarului Vlad Plahotniuc.
Cât despre adresarea la CtEDO, Gheorghe Petic a recomandat că, în caz de condamnare, juriștii Republicii Moldova să apeleze la dreptul de regres, astfel încât prejudiciul material solicitat de el să fie achitat din buzunarul celor care au admis ca el să stea pe nedrept în închisoare și să-i fie pătat numele.
Gheorghe Petic a fost condamnat în luna martie 2019 la 3,6 ani de închisoare pentru viol, cu aplicarea unei amenzi de 30 de mii de lei. Mai târziu, a fost eliberat din detenție, dosarul fiind trimis la rejudecare în prima instanță, unde s-a constatat că probele au fost fabricate.
Șase foști și actuali angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost reținuți, printre ei numărându-se și Vadim Mânzărari, șef adjunct al Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al MAI. Mai mult, pretinsa victimă a povestit cum a fost instruită să însceneze că ar fi fost violată. Într-un final procurorii și-au retras acuzațiile și Gheorghe Petic a fost achitat.