Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

(VIDEO) Platforma „DA” a depus actele la CEC. La fotoliul de deputat aspiră și Gheorghe Petic

24 Mai 2021, 15:11
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Tatiana Rusnac
24 Mai 2021, 15:11 // Alegeri //  Tatiana Rusnac

Platforma Demnitate și Adevăr a depus astăzi la Comisia Electorală Centrală, listele cu candidații pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. În total, pe liste sunt 101 candidați care aspiră la un fotoliu de deputat, însă, membrii formațiunii nu au vrut să divulge identitatea acestora.

Potrivit liderului Platformei „DA”, Andrei Năstase, lista urmează a fi publicată de membrii CEC.

„Am depus lista celor 101 candidați și pe această listă veți găsi oameni integri, profesioniști. Lista e disponibilă la CEC, sper să fie făcută publică în scurt timp. Veți găsi în lista noastră colegii noștri din Parlament, colegi din teritoriu, colegi – primari, consilieri, oameni din diasporă. Am decis să onorăm diaspora noastră cu un reprezentant. Avem alături de noi reprezentanți ai mai multor segmente sociale”, a declarat Andrei Năstase.

Cert este că pe listele Platformei se regăsește și Gheorghe Petic, fost polițist de frontieră acuzat de viol, care a anunțat despre acest lucru pe pagina lui de Facebook.

Anterior, Comisia Electorală Centrală a stabilit ordinea prealabilă de înscriere în buletinul de vot a primilor șase concurenți electorali.

 1. Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” ;
 2. Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”;
 3. Blocul electoral „RENATO USATÎI”;
 4. Partidul Politic „Șor”;
 5. Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate;
 6.  Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

Între timp, Partidul Democrat din Moldova și Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa – Надежда” a depus actele la Comisia Electorală Centrală.

Realitatea Live

24 Iun. 2021, 21:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
24 Iun. 2021, 21:32 // Politica //  Cristina Vlah

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate/vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană dorește o cooperare aprofundată în domeniul securității cu țările parteneriatului Estic, informează Realitatea.md. Declarații în acest sens au fost lansate în urma întrevederii dintre oficialul European și miniștrii de Externe din Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

„Punerea integrală în aplicare a acestor acorduri (n.r. – Acordurile de Asociere cu UE) este esențială pentru a putea folosi toate oportunitățile pe care le oferă, de exemplu, schimburile comerciale ulterioare, o mai mare cooperare în materie de securitate – și, în prezent, în special în noile domenii de dezinformare, amenințări cibernetice și hibride – cu privire la mediu și conectivitate; așa cum am spus, acest lucru devine cuvântul zilei.

Permiteți-mi să spun, de asemenea, că apropierea de Uniunea Europeană va necesita o muncă din partea ambelor părți. În fiecare dintre țările dvs., știți că există domenii cheie de reformă care necesită îmbunătățiri rapide, aprofundate și sincere. Nu putem decât să aproximăm legislația, să aprofundăm cooperarea și să progresăm în activitatea comună dacă aceste reforme sunt pe deplin adoptate și puse în aplicare”, a declarat Josep Borrell.

De asemenea, demnitarul UE a reiterat faptul că UE va susține din punct de vedere politic și financiar țările Parteneriatului Estic, dar se așteaptă și din partea acestor țări – implementarea reformelor.

„Anul acesta este un an important pentru Parteneriatul estic. Împreună cu Comisia, suntem în curs de finalizare a agendei pentru perioada post 2020, care conține rezultate și obiective concrete.

Summitul Parteneriatului estic va avea loc în decembrie. Înțeleg că tuturor ne pare rău pentru faptul că a fost [anterior] amânat, așa cum s-a întâmplat și cu alte summituri. Dar în decembrie, când va avea loc acest summit, vom avea ocazia să punem în mișcare această nouă agendă și să convenim asupra unei viziuni comune pentru viitor”, a mai spus Borrell.

În context, înaltul reprezentant european și-a exprimat disponibilitatea de a vizita țările Parteneriatului Estic, printre care e și Republica Moldova, după ce se vor permite liberele deplasări în contextul reducerii pericolului pandemic.