Curs valutar
 • EUR
  19.1101
  0.5358%
 • USD
  17.7636
  0.3507%
 • RUB
  0.1990
  0.201%
 • RON
  3.8398
  0.5287%
 • UAH
  0.4388
  0.3191%

VIDEO Premieră în Moldova! A fost lansată Universitatea Vârstei a 3-a, implementată la USM

02 Oct. 2023, 17:12
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
02 Oct. 2023, 17:12 // Societate //  Valentina Buză

În contextul Zilei Internaționale a Vârstnicilor, în Republica Moldova a fost lansată în premieră „Universitatea pentru vârsta a treia” (UV3), o inițiativă pilot lansată de către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Educației și Cercetării, Universitatea de Stat din Moldova și Fundația Moldcell. Scopul UV3 este de a promova conceptul de învățare pe tot parcursul vieții și de a încuraja persoanele în etate să îmbătrânească activ și sănătos.

Din cei 40 de studenți 60+ înmatriculați, 33 sunt din Republica Moldova și 7 refugiați din Ucraina. În următoarele 7 luni, aceștia vor frecventa cursurile „Dezvoltarea abilităților digitale” și ”Starea de bine și comunicarea între generații” predate în limbile română și rusă.

Printre vârstnicii admiși se află și doamna Claudia Jalbă, în vârstă de 76 ani, care susține că a venit la facultate inclusiv pentru a nu pierde conexiunea cu generațiile mai tinere.

„Învățarea nu are limite de vârstă. Mereu am fost pasionată de cunoaștere și vreau să demonstrez că niciodată nu este prea târziu pentru a urmări visele și pentru a contribui la dezvoltarea personală”, a spus Claudia Jalbă.

Conform Studiului „Generații și Gen” (GGS), ponderea persoanelor de 55-74 ani implicate în activități de învățare pe parcursul vieții este de doar 2%, fiind sub media UE (4,5%). Dezvoltarea conceptului de „Universitate pentru vârsta a treia” face parte din obiectivele Programului Național pentru îmbătrânire activă și sănătoasă 2023-2027 implementat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale cu suportul UNFPA.

„Unul dintre obiectivele acestui program este extinderea oportunităților de educație de-a lungul vieții pentru vârstnici, cursurile pilot fiind primul pas în direcția creării unui mediu favorabil îmbătrânirii active. Acest efort extins va permite vârstnicilor să învețe și să se dezvolte în mod continuu, contribuind la sporirea interacțiunii sociale și a participării active a persoanelor vârstnice în comunitate”, a declarat ministrul Muncii, Alexei Buzu.

În cadrul evenimentului, Maria Pancu, deputată în Parlamentul Republicii Moldova, a reiterat susținerea pentru inițiativele care oferă oportunități de îmbătrânire activă și sănătoasă în Republica Moldova.

UV3 este găzduită de Universitatea de Stat din Moldova. În contextului numărului mare de cereri, aproximativ 200, a fost luată decizia de a pilota două grupe, în loc de una, cum s-a planificat inițial.

„Universitatea pentru Vârsta a Treia» este un concept nou pentru Republica Moldova, însă unul important pentru incluziunea socială a vârstnicilor și stimularea dezvoltării durabile a proiectelor de acest fel. A demonstrat-o și numărul de cereri, lucru care ne bucură”, a menționat rectorul USM, Igor Șarov.

UNFPA Moldova este partenerul de bază al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Guvernului Republicii Moldova și al tuturor actorilor naționali, în vederea realizării prevederilor Programului privind îmbătrânirea activă și sănătoasă.

„În prezent, 1 din 5 persoane din R. Moldova are peste 60 de ani, iar până în 2040, unul din 3 va avea peste 60 de ani. În contextul Zilei Internaționale a Vârstnicilor, vin cu un îndemn către noi toți: haideți să tratăm îmbătrânirea nu ca pe o amenințare, ci ca pe o oportunitate. Persoanele în vârstă sunt o forță motrice a societății prin abilitățile, talentele, experiențele, perspectivele și reziliența pe care le dețin”, a subliniat Nigina Abaszada, Reprezentanta Rezidentă a UNFPA.

În cadrul evenimentului, Fundația Moldcell a donat telefoane mobile conectate la internet celor 40 de studenți, pentru a facilita procesul de învățare și de conectare cu resursele educaționale și digitale necesare.

„Îmbătrânirea activă și digitalizarea vârstnicilor este una dintre direcțiile principale la Fundația Moldcell, lucru demonstrat prin multitudinea de proiecte implementate în acest sens, printre care și „Abilități digitale conectează generații. Astăzi ne bucurăm să lansăm proiectul „Universitatea pentru Vârsta a treia” și să încurajăm digitalizarea vârstnicilor, să creăm un dialog între generații pentru a stimula educația pe tot parcursul vieții”, a declarat Irina Strajescu, Directoarea Executivă a Fundației Moldcell.

La etapa de pilotare, se vor organiza gratuit cursuri despre „Dezvoltarea abilităților digitale” și „Starea de bine și comunicare între generații”, durata unui curs fiind de 12 ore (1 oră = 45 min), cu întâlniri de 90 minute, o dată sau de două ori pe săptămână.

Universitatea pentru vârsta a 3-a este parte a Programului Național pentru Îmbătrânirea Activă și Sănătoasă pentru anii 2023-2024 care este implementat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu UNFPA. Programul pilot se realizează în perioada octombrie 2023 – aprilie 2024 cu suportul tehnic și financiar al Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Educației și Cercetării,  Universității de Stat din Moldova și Fundației Moldcell.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 

Realitatea Live

Moldindconbank și Salt Edge – parteneriatul care aduce open bankingul în Moldova
Moldindconbank și Salt Edge – parteneriatul care aduce open bankingul în Moldova
Adevărul despre carnea preparată la grătar. Ce trebuie să cunoască cei care consumă frigărui
Adevărul despre carnea preparată la grătar. Ce trebuie să cunoască cei care consumă frigărui
6 trofee de top! Kaufland Moldova, premiată în cadrul concursului „Marca Comercială a Anului 2023”
6 trofee de top! Kaufland Moldova, premiată în cadrul concursului „Marca Comercială a Anului 2023”
iute Moldova la 16 Ani: Continuăm să inovăm pentru viitorul tău financiar
iute Moldova la 16 Ani: Continuăm să inovăm pentru viitorul tău financiar
Achită 1 leu pentru călătoriile cu troleibuzele din Bălți folosind cardul Mastercard de la Moldindconbank
Achită 1 leu pentru călătoriile cu troleibuzele din Bălți folosind cardul Mastercard de la Moldindconbank
13 Iun. 2024, 17:20
 // Categoria: Sport // Autor:  Realitatea.md
13 Iun. 2024, 17:20 // Sport //  Realitatea.md

Arcașul Dan Olaru este în febra pregătirilor pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024. În prezent, sportivul are câte două antrenamente pe zi, însă numărul acestora va crește din luna iulie. Redacția realitatea.md a discutat cu sportivul moldovean pentru a afla despre emoțiile și îngrijorările pe care le are, dar și despre persoanele care îi sunt alături în tot acest proces.

„La moment am câte două antrenamente pe zi. Am deja ultimele competiții de probă la care analizez la ce mai am de lucrat, ce am de corectat tehnic, dar și diverse tactici. Ultima competiție de probă este „Cupa Lumii” din data de 17 iunie, care va avea loc în Turcia. La revenirea acasă, pregatirea puțin se va modifica. Voi adăuga încă un antrenament de forță și de rezistență la cele doua pe zi care sunt de tragere. Cel mai mult sunt ajutat de antrenoarea mea care mereu îmi dă sfaturi la ce să atrag atenția și ce ar trebui sa corectez. Şi desigur, moral, mă susține familia, prietena, colegii de antrenament”, a declarat Dan Olaru.

Tânărul spune că, la moment, nu are emoții. A explicat și de ce.

„La moment nu am emoții, am un plan bine stabilit de pregătire, pe care îl urmez. Dar, desigur, că cu cât mai aproape vom fi de startul Jocurilor Olimpice, emoțiile vor apărea. Toți înțeleg foarte bine ce fel de eveniment este această competiție. Eu sper că experiența pe care o am mă va ajuta să-mi controlez emoțiile acolo, în timpul competiției” a mai adăugat sportivul.

Nu are așteptări mari, însă își doreste un succes remarcabil.

„Așteptări nu am, deoarece odată cu experiența mea anterioară de participare la Jocurile Olimpice, am înteles că la această competiție mai bine să nu-ți faci planuri și așteptări. Această competiție este imprevizibilă și la ea se petrec uneori lucruri la care nici nu puteai să te aștepți. Cea mai mare greutate a Jocurilor Olimpice este starea emoțională si psihologică care apare anume în timpul jocurilor, anume atmosfera de acolo te face să devii mai concentrat, dar și pe alocuri să-ți apară tot mai multe gânduri care te încurcă” a conchis sportivul moldovean.

Amintim că Dan Olaru a fost cel mai tânăr sportiv care a purtat drapelul Republicii Moldova la Jocurile Olimpice din 2012 din Londra. La doar 15 ani, Dan l-a învins pe arcașul american, Jake Kaminschi și pe britanicul Terry Simon, stabilind un record național cu 654 de puncte.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Jocurile Olimpice de la Paris vor cuprinde evenimente sportive deosebite, care vor fi organizate în locuri emblematice din capitala franceză. Miile de sportivi care vor participa la întrecerile olimpice din vară vor avea șansa să concureze în unele dintre cele mai frumoase locuri din capitala franceză, începând cu concursul de volei pe plajă de lângă Turnul Eiffel și terminând cu probele de echitație care vor avea loc în curtea Palatului de la Versailles.

Startul oficial al Jocurilor Olimpice de la Paris va fi dat odată cu ceremonia de deschidere, care va avea loc în ziua de 26 iulie, însă anumite competiții vor începe și cu două zile mai devreme. Comitetul francez de organizare a publicat calendarul complet încă din urmă cu doi ani, mai exact cu 724 de zile înainte de startul JO. Competiția va începe pe 24 iulie, când se vor disputa opt partide din turneul masculin de fotbal și 12 partide de rugby. În total, în cele 18 zile de competiție, la Jocurile Olimpice de la Paris se vor desfășura 329 de probe olimpice în 32 de discipline sportive.

Acest material a fost scris de Nicoleta Sîrbu, studenta Universității de Stat din Moldova (USM), stagiară la Realitatea.md

Moldindconbank și Salt Edge – parteneriatul care aduce open bankingul în Moldova
Moldindconbank și Salt Edge – parteneriatul care aduce open bankingul în Moldova
Adevărul despre carnea preparată la grătar. Ce trebuie să cunoască cei care consumă frigărui
Adevărul despre carnea preparată la grătar. Ce trebuie să cunoască cei care consumă frigărui
6 trofee de top! Kaufland Moldova, premiată în cadrul concursului „Marca Comercială a Anului 2023”
6 trofee de top! Kaufland Moldova, premiată în cadrul concursului „Marca Comercială a Anului 2023”
iute Moldova la 16 Ani: Continuăm să inovăm pentru viitorul tău financiar
iute Moldova la 16 Ani: Continuăm să inovăm pentru viitorul tău financiar
Achită 1 leu pentru călătoriile cu troleibuzele din Bălți folosind cardul Mastercard de la Moldindconbank
Achită 1 leu pentru călătoriile cu troleibuzele din Bălți folosind cardul Mastercard de la Moldindconbank
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală