Grupul islamist radical Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care conduce o coaliţie de rebeli în Siria, a anunţat sfârşitul tiraniei lui Bashar al-Assad şi o Sirie „liberă”. Președintele sirian Bashar al-Assad a părăsit duminică, 8 decembrie 2024, capitala Damasc către o destinație necunoscută. Mai devreme, se vehicula că familia acestuia ar fi fost evacuată la Moscova, Rusia.
Damascus has fallen.
Syria has fallen.
Bashar al-Assad has fallen.
These scenes show the disappearance of the Syrian army and security forces from the streets, similar to what happened previously in Iraq.#Damascus #Syria #BasharAlAssad #SyrianArmy #Iraq pic.twitter.com/HyDnhGx4h5— khaled mahmoued (@khaledmahmoued1) December 8, 2024
Forţele rebele au declarat Siria „liberă”, afirmând că preşedintele „tiran” Bashar al-Assad a plecat. Este sfârşitul unei ere întunecate şi începutul uneia noi, afirmă HTS pe Telegram. Oamenii care au fost strămutaţi sau au fost închişi de domnia de jumătate de secol a regimului Assad se pot întoarce acum acasă, spun rebelii. Va fi o „nouă Sirie” în care „toată lumea trăieşte în pace şi dreptatea prevalează”, spune HTS.
Rebelii au afirmat anterior că au intrat în capitală şi au preluat controlul asupra celebrei închisori militare Saydnaya, la nord de Damasc.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad s-a îmbarcat într-un avion şi a părăsit Damascul spre o destinaţie necunoscută, a anunţat agenţia de presă Reuters citând doi ofiţeri sirieni de rang înalt.
Monitorul de război SOHR mai spune că un avion privat care a părăsit aeroportul din Damasc îl transporta probabil pe Assad. Trupele guvernamentale de pe aeroport au fost evacuate după plecarea acestuia, a declarat acesta.
„Assad a părăsit Siria prin aeroportul din Damasc, înainte de retragerea membrilor forţelor armate şi de securitate” de la faţa locului, a declarat pentru AFP directorul Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), Rami Abdel Rahmane. Acest lucru vine în timp ce forţele rebele spun că au început să intre în capitala siriană.
Rebelii ar fi eliberat prizonieri din Saydnaya, o închisoare descrisă de ONU drept un „abator uman”, unde mii de susţinători ai opoziţiei ar fi fost torturaţi şi executaţi. Alte mii de persoane ar putea fi reţinute în prezent.Rebelli au anunţat că rizonierii au fost eliberaţi, numind acest lucru „sfârşitul erei de nedreptate” din Saydnaya. Videoclipuri neverificate care circulă pe reţelele de socializare par să arate oameni ieşind din incinta închisorii. Asociaţia Deţinuţilor & Dispăruţilor din închisoarea Sednaya a declarat că deţinuţii eliberaţi se îndreaptă spre Manin, un oraş din apropierea Damascului.
Hezbollah şi-a retras forţele de la periferia Damascului şi din regiunea Homs (vestul Siriei), a declarat duminică o sursă apropiată aliatului libanez al regimului.Organizaţia proiraniană „le-a cerut luptătorilor săi în ultimele ore să se retragă din regiunea Homs, unii îndreptându-se spre Latakia (coasta de vest a Siriei), iar alţii spre regiunea Hermel din Liban”, a declarat această sursă pentru AFP, adăugând că „luptătorii Hezbollah şi-au părăsit de asemenea poziţiile din jurul Damascului”.
Syrian rebels have entered Assad’s massive presidential palace complex in Damascus. pic.twitter.com/xxNRUn80tw
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) December 8, 2024
O armată slabă
Armata a evitat în mare măsură luptele grele de la acordul de încetare a focului cu rebelii în 2020, la începutul pandemiei.
„Prăbușirea armatei este o reflectare a colapsului mai general al instituțiilor statului sirian”, a declarat Jihad Yazigi, redactor-șef al Raportului Siria. Există un sentiment profund în zonele controlate de regim că lucrurile nu numai că nu se îmbunătățesc, dar că nu există perspective ca lucrurile să se îmbunătățească”, a adăugat el.
Stephen Cook, expert în Orientul Mijlociu la Consiliul pentru Relații Externe, a declarat pentru The Telegraph că cea mai mare parte a armatei siriene era formată din recruți care „nu au vrut să fie acolo”.
„Numai unitățile de elită precum Garda Republicană ar putea fi vreodată de încredere pentru a lupta”, a adăugat el. „De aceea Assad a adus Hezbollah”. Cook a descris armata președintelui Bashar al-Assad drept o armată „în stil sovietic”, care are probleme uriașe cu aprovizionarea și logistica.
Siria a devenit, de asemenea, un mare producător și furnizor de droguri în ultimii ani, ceea ce a făcut ca instituții de stat precum armata să devină efectiv nodurile unei rețele de crimă organizată. Odată cu retragerea soldaților săi pe toate fronturile, Assad a anunțat săptămâna aceasta că le va crește salariile cu 50 la sută, o mișcare pe care experții sugerează că a fost o încercare bruscă de a aborda problemele îndelungate cu moralul.
Pregătirea, tacticile și folosirea abilă a propagandei din partea rebelilor par, de asemenea, să fi produs un șoc în armata siriană. HTS are ofițeri, unități de forțe speciale, forțe de drone și comandouri pe timp de noapte.
„Rebelii care luptă astăzi sunt o forță foarte diferită de cele cu care regimul a luptat înainte. Sunt mai bine echipați și disciplinați… Presupun că Turcia a avut un rol puternic în asta. Ei au cel mai mult de câștigat”, a explicat Waters.
People in Damascus have taken to the streets to celebrate the fall of the Assad regime.
pic.twitter.com/yKT5ORlv7x— Republicans against Trump (@RpsAgainstTrump) December 8, 2024