Proiectul Planului local anticorupție al municipiului Chișinău pentru anii 2022-2025, a fost discutat joi, 23 decembrie, într-o dezbatere publică organizată de Primăria municipiului Chișinău. Documentul are drept scop prevenirea și combaterea riscurilor de corupție în cadrul APL Chișinău.
Așadar, la eveniment a participat Primarul General, Ion Ceban, viceprimarii Fadei Nagacevschi și Angela Cutasevici, șefi de direcții municipale, juriști, judecători, experți de profil și reprezentanți ai ONG-urilor.
Primarul General, Ion Ceban, a declarat că în ultimii ani, municipalitatea depune eforturi susținute pentru a diminua riscurile de corupție în cadrul instituțiilor municipale, iar documentul discutat va facilita și mai mult acest proces în cadrul Primăriei Chișinău.
Edilul a salutat prezența la dezbateri a experților de profil și a juriștilor specializați în domeniul anticorupției, pentru că au dat curs invitației și pentru propunerile enunțate de îmbunătățire a documentului, astfel ca starea de lucruri să fie evaluată și din exteriorul administrației municipale.
Prin Planului local anticorupție al municipiului Chișinău pentru anii 2022-2025, APL Chișinău își propune /își asumă asigurarea unui proces decizional coerent și transparent, bazat pe acțiuni clare, obiective, reale și asigurarea accesului liber la serviciile publice de calitate, precum și managementul rațional al patrimoniului municipal.
Proiectul a fost elaborat cu suportul experților din cadrul Centrului de analiză și prevenire a corupției și prevede mai multe obiective, printre care dezvoltarea climatului de integritate, a responsabilității, transparenței și rezistenței la riscurile de corupție ale agenților publici din cadrul autorităților administrației publice locale și aleșilor locali.
Acesta setează 6 priorități deduse în rezultatul analizei problemelor la nivelul APL Chișinău:
- Consolidarea integrității instituționale în cadrul APL a municipiului Chișinău prin aplicarea corespunzătoare a legislației anticorupție și ajustarea cadrului normativ local;
- Gestionarea patrimoniului public municipal în condiții de legalitate, transparență și eficiență;
- Asigurarea transparenței și prevenirea corupției în procesul de planificare, desfășurare și monitorizare a achizițiilor publice;
- Sporirea calității serviciilor publice printr-un management eficient al resurselor umane;
- Îmbunătățirea comunicării cu cetățenii și transparenței activității APL;
- Diminuarea factorilor de corupție în procesul de eliberare a actelor permisive, cu excluderea factorului uman.
Proiectul Planului local anticorupție 2022-2025 a fost supus consultărilor publice începând cu 22 noiembrie 2021, atât pe pagina oficială a Primăriei, cât și pe platforma guvernamentală „Particip.gov.md”. După încheierea dezbaterilor cu modificările acceptate, documentul urmează a fi prezentat pentru examinare și aprobare Consiliului municipal Chișinău.