Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

VIDEO Război în Transnistria și sistare de gaze – Sperietori marca Dodon în ajun de alegeri parlamentare anticipate

09 Iul. 2021, 10:47
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
09 Iul. 2021, 10:47 // Politica //  Petru Cosoi

Așa ca în fiecare campanie electorală și nu doar, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, ține să readucă în spațiul public mai multe sperietori, cum ar fi reluarea conflictului de pe Nistru, sistarea alimentării cu gaze din Federația Rusă și exportul spre țara respectivă. De data aceasta, pe fundalul   Hotărârii CA cu privire la micșorarea numărului de secții de votare de la 41 la 12 pentru locuitorii din stânga Nistrului, Dodon declară că acest lucru ar putea duce la reluarea conflictului.

Este o decizie criminală, o decizie împotriva procesului democratic. Niciodată în 30 de ani de independență, în premieră, se închid secții de votare cu două zile înainte de alegeri. Și nu doar 1-2, dar se închid 19 secții de votare, a declarat Dodon.

Eu vreau să vă spun că ceea ce se întâmplă acuma este o trădare nu doar față de alegătorii din stânga Nistrului, este o provocare care va avea consecințe foarte mari. Noi încercăm să unim malurile Nistrului, vorbim de reintegrarea țării și cum procedăm. Stimați concetățenii anume prin astfel de acțiuni și-a astfel de lideri au declanșat războiul pe Nistru la începutul anilor 1990, a adăugat Dodon.

Dodon și-a continuat discursul, menționând că acordarea votului pentru partidele de dreapta înseamnă începerea războiului pe Nistru.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 18:42
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
28 Oct. 2021, 18:42 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a prezentat deciziile care au fost luate în ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pe subiectul securității din sectorul energetic. Totodată, în cadrul ședinței CSS a fost examinată situaţia privind securitatea energetică a țării. 

Astfel, Maia Sandu susține că una dintre decizii constă în a recomanda Comisiei pentru Situații Excepționale să întreprindă măsuri pentru asigurarea instituțiilor medicale, în special instituțiilor spitalicești, cu surse alternative de energie electrică sau cu echipamente necesare pentru asigurarea funcționalității instituțiilor.

O altă hotărâre este de a impune măsuri de optimizare a consumului de gaze naturale pentru producerea energiei termice în instituțiile publice.

De asemenea, potrivit președintei Republicii Moldova, a treia decizie este să se ieie măsuri pentru ca furnizorii de căldură și energie electrică să fie asigurați cu cantități necesare de combustibil pentru generarea agentului termic și a energiei electrice. 

O altă decizie presupune să se creeze formule și mecanisme de achiziționare a păcurei pentru a asigura stocurile necesare pentru funcționarea centralelor de termoficare.

De asemenea, în cadrul conferinței de presă, Maia Sandu a anunțat că ar fi purtat mai multe discuții telefonice cu șeful adjunct al administrației de la Kremlin, Dmitri Kozak, în contextul crizei de gaze naturale cu care se confruntă țara noastră.

VIDEO Maia Sandu anunță că a discutat de mai multe ori cu Dmitri Kozak în contextul crizei gazelor naturale

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău