Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

VIDEO Replica unui participant la protestul transportatorilor către Andrei Spînu și deputatul Petru Frunză

25 Nov. 2021, 14:38
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
25 Nov. 2021, 14:38 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Zeci de transportatori au protestat astăzi, 25 noiembrie în Piața Marii Adunări Naționale, unde au cerut majorarea tarifului la călătorie. Unul dintre protestatari, nu a ezitat să îi dea un răspuns ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, dar și deputatului Petru Frunză, care au declarat anterior, că transportatorii șantajează oameniii cu stoparea transportului și că toate acțiunile sunt îndreptate împotriva cetățenilor.

Am încercat să ajungem de mai multe ori la un numitor comun cu actualul ministru. Am depus demersuri, am fost la întâlniri cu dumnealui și de fiecare dată ni se spunea că la următoarea ședință vor veni cu o soluție. Am văzut în presă că în apărarea actualului ministru a sărit deputatul Petru Frunză și aici vreu să spun o replică domnului Frunză: Noi, transportatorii suntem cu gândul la popor. Dar, până la urmă, noi cine suntem? Nu suntem și noi poporul? Nu suntem cetățenii acestui stat?”, a menționat Ghenadie Sajin, administrator în domeniul transporturilor.

Anterior, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că transportatorii șantajează oamenii.

Eu sunt pentru libertatea protestelor. Vor să protesteze, să o facă în limita legii. Să nu șantajeze oamenii cu stoparea transportului, mai ales când cer dublarea și triplarea tarifului, a declarat Spînu.

Totodată, la intenția transportatorilor de a desfășura un protest, Petru Frunză, deputat PAS a făcut o postare în care menționează că protestul va fi îndreptat doar împotriva cetățenilor.

Transportatorii trebuie să înțeleagă că protestul va fi îndreptat împotriva cetățenilor, doar cetățenii vor fi afectați, pentru că ei achită prețul pentru călătorie. La începutul anului 2020 a fost majorat tariful pentru transportul de călători, argumentul de atunci a fost că tariful s-a majorat pentru a fi îmbunătățite serviciile de transport. Calitatea servicilor o cunosc mai bine călătorii”, a menționat deputatul.

Declarațiile protestatarilor pot fi urmărite mai jos:

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 12:49
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 12:49 // Sci-tech //  Realitatea.md

Johnson & Johnson (J&J) a ajuns la un acord, la sfârșitul lunii trecute, pentru închiderea majorităţii proceselor legate de medicamentul antipsihotic Risperdal, în care grupul farmaceutic este acuzat de mii de bărbaţi că le-a provocat o creştere excesivă a sânilor, compania dezvăluind costuri de 800 de milioane de dolari.

J&J a afirmat în documentele depuse la Comisia pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) că a ajuns la un acord de principiu în septembrie, pentru rezolvarea ”aproape în totalitate” a celor aproximativ 9.000 de procese legate de Risperdal.

Compania a ajuns la un acord cu avocaţii implicaţi în procese, inclusiv un proces din Philadelphia, în care un bărbat din Maryland, Nicholas Murray, a obţinut în 2019, din partea unui juriu, daune punitive în valoare de 8 miliarde de dolari, reduse ulterior de un judecător la 6,8 milioane de dolari.

J&J a arătat că în trimestrul al treilea a consemnat cheltuieli juridice în valoare de 800 de milioane de dolari legate de acest acord.

Nu este clar ce procese din SUA au fost incluse în acest acord. Multe dintre procese sunt încă în aşteptare în Pennsylvania, iar compania mai are alte cazuri în California şi Missouri.

Avocaţii reclamanţilor nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Procesele acuză în general J&J că nu a avertizat în privinţa riscului unei stări numite gynecomastia, asociată utilizării Risperdal, medicament pe care compania l-a promovat pentru utilizarea neaprobată, pentru alte scopuri decât cele trecute în prospect, la copii. J&J a negat acuzaţiile.

Administraţia pentru Medicamente şi Alimente din SUA a aprobat Risperdal în 1993 pentru tratarea schizofreniei şi tulburării bipolare la adulţi, şi abia în 2006 medicamentul a fost aprobat pentru tratarea stărilor de iritare nervoasă asociate copiilor cu autism.

Compania a convenit separat, în 2013, că plătească 2,2 miliarde de dolari pentru închiderea unor investigaţii penale şi civile legate de promovarea Risperdal şi a altor două medicamente.

Curtea Supremă a Statelor Unite a respins în luna mai o încercare a Johnson & Johnson de anulare a unui verdict al unui juriu, care a decis plata a 70 de milioane de dolari pentru că nu a avertizat în privinţa riscurilor asociate utilizării Risperdal în alte scopuri decât cele din prospect.

Instanţa a respins în 2019 un apel al Johnson & Johnson împotriva unei decizii a Curţii Superioare din Pennsylvania, care a menţinut un verdict în favoarea unui bărbat din Tennessee căruia i-a fost prescris medicamentul la vârsta de 4 ani, în 2003.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală