Curs valutar
  • EUR
    19.1042
    0.1754%
  • USD
    17.8286
    0.0129%
  • RUB
    0.2189
    -0.2284%
  • RON
    3.8512
    0.1714%
  • UAH
    0.4827
    0%

Cu venituri de peste 50 mlrd de lei și cheltuieli de 65 mlrd de lei, bugetul pentru 2022, aprobat în prima lectură

25 Nov. 2021, 14:31
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Beregoi
25 Nov. 2021, 14:31 // Economie //  Petru Beregoi

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022, a fost aprobat, astăzi, de către deputați în prima lectură, fiind prezentat de către ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, la tribuna centrală a Parlamentului, care prevede venituri de 50,1 miliarde de lei, cheltuieli – 65,2 miliarde de lei, iar deficitul – 15,1 miliarde de lei. Pentru proiectul de lege au votat 57 de deputați ai PAS, iar opoziția BCS a votat împotrivă.

Budianschi, a menționat că proiectul bugetului de stat pentru 2022 este bazat pe Programul de activitate al Guvernului, iar la elaborarea acestuia s-a ținut cont de impactul pandemiei COVID-19 și al crizei energetice, de creșterea prețurilor de import și de necesitatea protecției populației în contextul acestor riscuri.

Proiectul prevede venituri la bugetul de stat pentru anul viitor în sumă de 50,1 miliarde de lei, în creștere cu 9,2% față de anul curent. Cheltuielile totale sunt estimate la 65,2 miliarde de lei, mai mult cu 13,1% comparativ cu anul 2021. Respectiv deficitul bugetului de stat pentru anul 2022 va fi de 15,1 miliarde de lei.

Majorarea veniturilor se datorează, în principal, încasărilor din impozite și taxe, ca urmare a îmbunătățirii indicatorilor macroeconomici și unor măsuri de politică fiscală.

La capitolul cheltuieli, sunt prevăzute alocări pentru majorarea ajutorului pentru perioada rece a anului și creșterea numărului de beneficiari ai acestui ajutor. De asemenea, va continua compensarea parțială pentru gospodăriile casnice a costurilor facturilor la gaze naturale și energie termică, precum și va fi extinsă aria de acoperire a proiectelor din cadrul Fondului Național de Dezvoltare Regională.

Principalele surse de finanțare a deficitului bugetar vor fi sursele externe (intrări nete din împrumuturi externe pentru suport bugetar și implementarea proiectelor finanțate din surse externe) și sursele interne (emisiunea VMS și mijloace din vânzarea şi privatizarea patrimoniului public).

Datoriile de stat la 31 decembrie 2022 se estimează a fi la 103,3 miliarde de lei, ceea ce va constitui 40,4% din PIB.

Totodată, pentru 2022 este prognozată o creștere a Produsului Intern Brut cu 4,5%, o inflație medie anuală de 6,9%, o majorare a exporturilor de 10,6% și a importurilor – de 5,1% și o creștere a salariului mediu pe economie cu 10% față de anul curent.

Proiectul legii bugetului de stat se examinează de Parlament în trei lecturi.

Precizăm că, Guvernul a aprobat la data de 19 noiembrie curent, proiectul de lege privind bugetul de stat pentru anul 2022.

Realitatea Live

08 Iun. 2023, 06:59
 // Categoria: Politica // Autor:  Redacția Realitatea
08 Iun. 2023, 06:59 // Politica //  Redacția Realitatea

Subiectul achizițitiei gazelor și activitatea Energocom pe acest segment este în continuare unul care figurează în dezbaterile publice. Unii actori au ajuns chiar să dezvăluie scheme cu iz de corupție care s-ar fi întâmplat în spatele ușilor închise. De exemplu, compania de stat este acuzată de „incompetență și corupție” din cauza că a achiziționat în avans volume prea mari de gaze în ianuarie, când prețul de piața depășea 1000 de dolari, nu a asigurat contractul de achiziție a gazelor și a introdus la devamare și cheltuielile de transport a gazelor pe tot teritoriul Moldovei. Acuzațiile îi aparțin lui Renato Usatîi și au fost făcute în studioul emisiunii „Secretele Puterii”, conform jurnal.md.

Liderul Partidului Nostru s-a arătat nemulțumit de faptul că actuala conducere a Republicii Moldova a achiziționat volume enorme de gaz în avans, pentru un termen de timp mult prea extins, achitând în decembrie-ianuarie circa 1000 de dolari pentru mia de metri cubi la prețul de piață de atunci, în timp ce astăzi se livrează gaz, când prețul de piață este deja sub 300 de dolari, din banii plătiți în ianuarie.

„Pretenția mea către Energocom și guvernare: când tot globul pământesc, companii mari și mici din Austria, Olanda, Germania, România, cumpărau un volum mic de gaze, pentru o săptămână sau două, iar maxim cine își putea permite pentru o lună era Germania, stat mare, care nu are problemele cu banii pe care le avem; ai noștri au „tuflit” sute de milioane de euro. Deci, Republica Moldova transfera către compania terță ERU (Energy Resources of Ukraine) în avans bani publici – 4 miliarde de lei, 200 de milioane de euro, în decembrie-ianuarie, în contextul în care gazul deja la sfârșit de ianuarie era 600-700 de euro, ajungând apoi la 300 de euro în ziua de azi. Dacă noi am dat banii în decembrie și ianurie, atunci această companie, cu cât mai mult ne apropiem de vară, câștigă și peste 200% din banii cetățenilor, pentru că astăzi gazul nu se mai vinde cu 15-16 lei, dar se găsește și la preț de sub 6 lei”, a declarat Usatîi.

Un alt motiv pentru care Usatîi acuză compania Energocom de „corupție și incompetență” este asigurarea contractului privind achiziția și livrarea gazelor, pe care Energocom nu a făcut-o și care este un fapt inadmisibil atunci când în joc sunt bani publici.

„Am mai aflat încă un lucru. Acești ai noștri specialiști de oameni buni care au umplut și Guvernul, și Parlamentul, și Energocomul, nu au făcut un contract de asigurare pentru a se asigura de scăderi și ridicări de preț. Când tu faci achiziții cu bani publici, tu nu ai dreptul să nu faci asigurări. Asta este și incompetență și corupție. Asta nici nu-i „biznes po moldavski”, a adăugat acesta.

Renato Usatâi a continuat să critice activitatea Energocom, dezvăluind încă o schemă al cărei scop pare a fi potrivit lui de a mai „umbla o dată în buzunarele cetățenilor”.

„Vă mai spun cum Energocomul s-a mai băgat încă o dată, „na vseakii sluceai”, în buzunarul omului. Avem, deci, valoarea facturată și valoare la vamă și doar Energocomul este unica companie de pe piața moldovenească care a introdus la vamă, adică la devamare, și cheltuielile pe care o să le aibă la transportarea gazelor pe tot teritoriul Republicii Moldova. Asta-i „debilism”!”, a conchis politicianul.

Întrebat fiind de unde a obținut, totuși, datele prezentate în studioul emisiunii, prin care incriminează companiei de stat Energocom și guvernării scheme ilegale în procesul de achiziție a gazelor iarna trecută, Usatâi a ezitat să răspundă.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală