Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

VIDEO Roboții care ar putea să înlocuiască profesorii în viitor. O primă țară apelează la asta

28 Nov. 2021, 12:38
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 12:38 // Sci-tech //  Realitatea.md

Coreea de Sud „fură startul” și testează o serie de roboți în miniatură care ar putea, pe viitor, să înlocuiască cadrele didactice din grădinițe. Oficialii din această țară au anunțat că au intenția de a dezvolta un proiect pilot inovator. Vorbim, în acest caz, despre niște roboți în miniatură care, dacă proiectul se dovedește a fi un succes, ar putea înlocui, parțial sau total, educatorii și profesorii curând.

„Alpha Mini” este primul prototip de robot-educator al programului și măsoară numai 24,5 centimetri. El poate executa o serie de funcții care să înlocuiască unele dintre îndatoririle profesorilor umani. Spre exemplu, acesta poate să danseze, să spună povești sau să organizeze sesiuni de karaoke. În plus, i-ar putea învăța pe cei mici inclusiv kung-fu, fiind capabil să facă anumite mișcări pe care copiii să le imite.

Profesorii sud-coreeni par încântați de inovație, fiind de părere că roboții ar putea stimula creativitatea copiilor, totodată ancorându-i în lumea prezentului, cea din ce în ce mai tehnologizată.

„În viitor, cunoașterea modului de manipulare a inteligenței artificiale și a instrumentelor conexe va fi foarte importantă”, a spus Han Dong-seong, angajat în cadrul Ministerului Educație sud-coreean.

„Alpha Mini” beneficiază și de alte caracteristici „umane”. El poate să clipească, asemenea unui om, iar atunci când i se vorbește, pupilele i se dilată și se conturează în forma unei inimi.

Este echipat, așa cum era de așteptat, inclusiv cu o cameră foto. Imaginile sunt transmise în timp real pe tabletele elevilor, pentru ca aceștia să le studieze împreună cu „micul profesor”.

În prezent, roboțelul aflat în teste lucrează cu copii de grădiniță cu vârste cuprinse între patru și cinci ani, de la centrul Maru.

Într-adevăr, copiii par extrem de entuziasmați de prezența lui „Apha Mini”. Lee Ga-yoon, un băiețel de cinci ani din Coreea de Sud, a declarat: „Când îi cer să cânte, el cântă. Îi spun să danseze și dansăm împreună”.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 17:54
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
17 Ian. 2022, 17:54 // Societate //  Valentina Buză

Pentru a putea fi reciclați, primăria municipiului Chișinău atenționează cetățenii referitor la necesitatea depozitării separate a brazilor care au fost utilizați în perioada sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou.

Astfel, în perioada 17-22 ianuarie 2022, resturile vegetale vor fi stocate în preajma platformelor de colectare a deșeurilor menajere (nu în containere), urmând ca serviciile specializate din cadrul Primăriei să-i transporte la o platformă din str. Lunca Bâcului, 24 (în preajma Stației de Epurare).

De menționat că, rumegușul de brad va fi utilizat ulterior pentru compost.

Totodată, Î.M. Regia „Autosalubritate” îndeamnă cetățenii să nu arunce brazii în containerele pentru deșeuri menajere solide, pentru că astfel nu vor putea fi reciclați, fiind transformați în masă neutilizabilă.

„Brazii uscați trebuie depozitați separat, pentru ca ulterior să poată fi folosiți în calitate de îngrășământ organic pentru plante, la fertilizarea solului”.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală