Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

VIDEO Rogozin îl invită pe Musk la el acasă: „Am pus ceaiul la încălzit”

08 Sept. 2021, 16:27
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Realitatea.md
08 Sept. 2021, 16:27 // Cosmos //  Realitatea.md

Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale a Rusiei, s-a declarat invidios pe industria spațială privată a Statelor Unite, dându-i ca exemplu pe miliardarii Jeff Bezos și Richard Branson. El a spus într-un interviu pentru CNN că ar vrea ca și oligarhii ruși să-și cheltuiască banii pe nave spațiale, în loc de iahturi, și l-a invitat pe Elon Musk la el acasă, pentru a discuta despre explorarea universului.

„Milionarii noștri preferă să investească în iahturi, în loc de nave spațiale. Dar poate copiii lor vor fi mai înțelepți decât ei”, a declarat Dmitri Rogozin pentru CNN.

El este impresionat de înfloritoarea industrie a turismului spațial din SUA, referindu-se la inițiativele Virgin Galactic a lui Richard Branson și Blue Origin a lui Jeff Bezos. „Îmi place ce fac oamenii voștri,oameni care își cheltuie propriii bani pe lucruri folositoare pentru întreaga societate.”

Cel mai mare respect îl are pentru fondatorul SpaceX, Elon Musk, și dă vina pentru stagnarea din țara sa pe instabilitatea care a urmat căderii Uniunii Sovietice. „Domnul Elon Musk realizează multe dintre ideile pe care am vrut și noi să le realizăm, dar nu am putut, pentru că, după destrămarea Uniunii Sovietice, programul nostru spațial a fost oprit pentru o perioadă. Îl respectăm ca organizator al industriei spațiale și ca inventator, căruia nu-i este frică să-șă asume riscuri.”

Dmitri Rogozin chiar îl invită pe Elon Musk la el acasă, „să fie oaspetele familiei mele” și să discute despre „explorarea universului, viața extraterestră și cum putem folosi spațiul pentru a conversa viața viața pe Pământ”.

„Am pus ceaiul la încălzit”, a mai spus Rogozin.

Relația dintre ei nu a fost însă mereu atât de prietenoasă. În decembrie anul trecut, Rogozin punea pe rețelele sociale poze cu ingineri Roscosmos înconjurați de zăpadă, recuperând o bucată dintr-o rachetă Soyuz, în îndepărtata regiune Iacuția. „Asta nu e Boca Chica”, a scris Rogozin, cu referire la micul oraș din Texas unde SpaceX construiește cea mai mare și puternică rachetă din lume, Starship. „Asta e iarna în Iacuția. Mă întreb dacă fragila SpaceX ar putea funcționa în astfel de condiții”. Cu toate acestea, Rogozin îi invită pe Branson, Bezos și Musk în octombrie la lansarea unei nave Soyuz de la cosmodromul Baikonur din Kazakhstan.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 21:53
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
23 Sept. 2021, 21:53 // Economie //  Cristina Vlah

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Eugen Carpov, a anunțat că suma datoriilor regiunii transnistrene la gazele naturale procurate din Federația Rusă se ridică la suma de 7 miliarde de dolari, informează Realitatea.md.

Mai mult, potrivit directorului ANRE, această datorie este în continuă creștere.

„Este crearea intenționată de către Gazprom a acestor datorii. Ei sunt conștienți că aceste sume nu se plătesc de către cei din stânga Nistrului. Dar eu am toată încrederea că aceste sume nu vor fi puse pe seama cetățenilor de rând, de malul drept al Nistrului”, a declarat Eugen Carpov în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul Jurnal TV.

Referitor la gazele naturale utilizate pentru producerea energiei electrice, pe care autoritățile de la Chișinău le procură din stânga Nistrului, Carpov spune că acest lucru se va răsfrânge în mod direct asupra tarifelor la electricitate. Astfel, odată cu scumpirea gazelor naturale, va urma respectiv și o scumpire a tarifelor la energia electrică.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române