Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

VIDEO Sergiu Gurău, „Floare de cireș” SRL: Istoria de succes a întreprinderii sociale de inserție

25 Nov. 2021, 11:39
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
25 Nov. 2021, 11:39 // Societate //  Valentina Buză

„Floare de cireș” SRL este o întreprinderea Socială de Inserție din satul Răzeni, raionul Ialoveni – una dintre primele afaceri cu impact social din Republica Moldova. Sergiu Gurău, fondatorul afacerii sociale a decis să se lanseze în acest domeniu pentru a rezolva mai multe probleme sociale precum; șomajul și migrația tinerilor, economie informală și tineri fără pregătire profesională. Acum, în cadrul întreprinderii activează persoane cu dizabilități.

„Fiindcă organizația în care activez se află în mediul rural, am observat probleme care vor avea consecințe dramatice în viitorul apropiat asupra dezvoltării social-economice: șomajul și migrația în rândul tinerilor, economie informală și tineri fără pregătire profesională, un număr tot mai mare al tinerilor din categorii defavorizate, inactiv economic și cu risc sporit de excludere socială. Această „oportunitate” m-a și determinat, de fapt, să am o abordare mai inovatoare și am văzut un mare potențial de a lansa o afacere socială care să răspundă atât necesităților emergente ale tinerilor cât și valorificarea resurselor cu potențial economic pe care le avem în regiune”.

Pentru a lansa afacerea socială, Sergiu Gurău a fost susținut de organizații internaționale, cât și de autoritățile publice. Întrucât, în Republica Moldova antreprenoriatul social nu este încă dezvoltat, fondatorii s-au inspirat de la cei de peste hotare. La început a fost susținut de oamenii din comunitate, care s-au implicat ca voluntari, iar mai apoi au devenit salariați.

„Modelul de business l-am gândit în 2012 împreună cu partenerii organizației, în special cu finanțatori și autoritățile publice. În primul rând imaginea organizației ca și actor activ în domeniul social, cu un portofoliu de zeci de proiecte, ne-a ajutat să ne poziționăm ca și un partener de încredere pentru toți actorii cu care am inițiat această colaborare de impact social. Ne-a ajutat foarte mult analiza experiențelor și lecțiilor învățate de alte întreprinderi sociale de peste hotare care activează în domenii similare, vizitele de studiu și schimbul de experți sunt esențiale pentru o afacere socială.  Proiectul investițional a fost susținut de mai mulți donatori care au oferit finanțări nerambursabile pentru dezvoltarea ideii de afacere socială”.

Ideea de afacere și modelul a fost conceput încă în 2012, iar pe piață s-au lansat peste un an, în 2013 cu servicii de catering.

„Serviciile noastre constau în deservirea pauzelor de ceai/cafea, a prânzurilor și a cinelor tip bufet suedez, inclusiv echipamentul, tacâmurile și ustensilele, după caz, mobilierul. Meniul include o diversitate de bucate tradiționale moldovenești și bucate din meniul european.”

În cadrul întreprinderii „Floare de cireș” activează persoane cu dizabilități și tineri necalificați profesional, care au posibilitatea să o facă la locul de muncă. Pe viitor, au planuri de extindere, de creștere a numărului de salariați din categoriile defavorizate. De asemenea, planifică să identifice soluții care ar contribui la minimizarea impactului negativ asupra mediului. Una dintre acțiuni este și lansarea undei brutării artizanale.

„Suntem la etapa de dezvoltare și planificăm în viitorul apropiat să creștem afacerea socială: să extindem segmentul de clienți și să lansăm noi produse pe piață. Pe lângă indicatorii financiari pe care ne dorim să îi îmbunătățim continuu, pe termen mediu ne propunem să dublăm numărul de salariați din categorii defavorizate, să oferim oportunități de formare profesională la locul de muncă pentru mai mulți tineri, să mărim numărul de beneficiari ai serviciului Cantina de ajutor social. Totodată suntem preocupați de identificarea și aplicarea soluțiilor care ar contribui la minimizarea impactului negativ asupra mediului înconjurător pe care îl are întreprinderea noastră, inclusiv de a explora cât mai multe resurse regenerabile și materie primă de origine locală.

Ne-am propus pentru 2022 să înființăm o mini brutărie artizanală, care să producă cu ajutorul și prin implicarea directă a persoanelor cu alte abilități din Răzeni, o diversitate de produse tradiționale, nutritive de panificație, pe care să le putem oferi în mod responsabil comunității. Brutăria va produce pâine și produse de patiserie modelate manual, cu maia naturală, fără drojdie, conservanți și amelioratori, utilizând ingrediente proaspete și alese cu cea mai mare atenție”.

În prezent, în cadrul întreprinderii activează peste 150 de femei și bărbați, printre care persoane cu dizabilități. De asemenea, datorită ÎSI „Floare de cireș” SRL, 36 de persoane în etate primesc prânzul la domiciliu de trei ori pe săptămână.

„Prima întreprindere socială de catering în Republica Moldova – ÎSI „Floare de cireş” SRL, oferă formare profesională și angajare în câmpul muncii pentru tineri din categorii defavorizate, în special cu dizabilităţi, din mediul rural”.

Mai mult decât atât, întreprinderea socială sprijină 36 de persoane singuratice în etate și sărace din satul Răzeni, prin livrarea la domiciliu de trei ori pe săptămână a prânzurilor. În 2018 și 2019, circa 5% din banii achitați de către clienții ÎSI Floare de cireș SRL pentru serviciile de catering au fost direcționați spre asigurarea funcționării serviciului cantina de ajutor social din Răzeni.

În viziunea fondatorului „Floare de cireș”, activitatea socială pe care o desfășoară are rolul de a-i susține pe tinerii defavorizați, de a-i ajuta să devină membri activi ai comunității și nu în ultimul rând de a inspira alți antreprenori din țară.

„Întreprinderea socială este și o modalitate de diversificare a surselor de finanțare pentru programele organizației noastre. Responsabilitatea socială a companiilor este o necesitate tot mai evidentă în societatea noastră, de asta ne-am propus ca Floare de cireș să fie o întreprindere care inspiră alți agenți economici, să demonstreze că este posibil să te implici în soluționarea problemelor societății, iar asta îți asigură creșterea afacerii. Floare de cireş oferă speranţă, instruire și sprijin pentru tineri cu dizabilităţi, care să le permită să își schimbe viaţa lor şi să devină membri activi în comunități. Întreprinderea socială are angajate la moment 23 de persoane: 12 femei și 11 bărbați, inclusiv unsprezece tineri cu dizabilități”.

A lansa o întreprindere socială presupune anumite riscuri, dar asta nu l-a oprit pe Sergiu Gurău să lanseze o activitate cu impact asupra societății în care locuiește.

„Antreprenoriatul social este un domeniu mai puțin explorat în Republica Moldova, dar cu un potențial enorm de dezvoltare reieșind din contextul social și economic. Fiind o organizație care pune accent pe inovația socială și este preocupată de valorificarea potențialului tinerei generații, am înțeles că abordarea antreprenorială a problemelor din societate este o soluție sustenabilă pentru acestea. Din start am conștientizat că activitatea de antreprenoriat social presupune atât riscuri economice cât și sociale, însă având experiența bogată în domeniul social și suportul diverșilor parteneri, am fost încrezuți că ideea noastră de afaceri are șanse să devină una de succes”.

Fondatorul consideră că antreprenoriatul social are viitor în Republica Moldova, întrucât instituțiile guvernamentale, ONG-urile și agenții economici sunt interesați de acest domeniu.

Pentru Sergiu Gurău, antreprenorii sociali sunt exploratori neobosiți de oportunități pentru a contribui la dezvoltarea durabilă a societății.

Campanie inițiată  și susținută de Proiectul transnațional Finance4SocialChange, cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (FEDER, IPA, ENI). Scopul proiectului este promovarea impactului social și stimularea dezvoltării companiilor interesate de soluționarea problemelor comunitare. ODIMM este partener, alături de alte 19 instituții din 15 țări din regiunea Dunării.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 13:20
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
05 Dec. 2021, 13:20 // Actualitate //  Realitatea.md

Zeci de oameni au făcut cale întoarsă de la secțiile de votare din municipiul Bălți. Alegătorii sunt revoltați de eliminarea din cursa electorală a Marinei Tauber, dar și de faptul că scrutinul a fost suspendat pe ultima sută de metri. Unora nu le venea să creadă că astăzi nu își vor putea alege primarul, scrie nordnews.md .

Bălțenii care au venit dis-de-dimineaţă pentru a-şi exercita dreptul au găsit secțiile închise.

„Numai ce am fost la secția de vot și mi-au spus că alegerile au fost suspendate. Ce cred eu? Se vede că au rămas careva întrebări nerezolvate.”

„– Este foarte stupid. – De ce? – Pentru că este stupid bl*a. – Sunteți revoltat, sunteți de acord cu acest lucru? – Nu sunt deacord. Bineînțeles că nu!”

Decizia de a suspenda turul doi de alegeri din localitate vine după ce magistrații Judecătoriei Bălți și a Curții de Apel Bălți au anulat înregistrarea candidatei partidului „ȘOR”, Marina Tauber, iar legislația electorală prevede că turul doi al alegerilor se organizează cu doi candidaţi.

„Ce e cu această anarhie? Se consideră încă președinte.. a spus că va lupta cu corupția, dar singură..împrejur doar corupție. Noi suntem oameni, dar nu avem dreptul să votăm. Pe noi nu ne consideră de oameni. Suntem doar niște pioni, râme peste care s-a călcat și s-a mers mai departe.”

„Idioți. Cum au amânat alegerile, au putut să o facă mai devreme nu acum cu o oră înainte de scrutin. Unii oameni deja au fost, dar ei trebuiau să se ducă pentru că nimic nu era clar.”

„Sunt revoltat pentru că judecătorii sunt corupți. Cine dă bani, pe acei ei îi admit. Nu este corect. Bine că au amânat, poate ceva se va adăuga, dreptate trebuie să fie cum n-ai da, trebuie să fie dreptate.”

Președinții celor 60 de secții de votare din Bălți spun că au restituit buletinele de vot.

„Ieri am primit 1641 de buletine (de vot – notă red.). Am pregătit secția de votare după reguli, astăzi am venit la ora 06.00. Ni s-a comunicat că să întoarcem buletinele la CECE nr.2.  Am scris un anunț și l-am afișat la ușa de intrare precum că alegerile sunt anulate. Alegătorii vin, citesc și pleacă”, a spus Ala Spelciuc, președinte BESV Bălți, nr.2/25.

„Sectorul nostru a primit 1075 de buletine, le-am numărat, împachetat și le-am lăsat în safeu până dimineața. Astăzi dimineață, când am venit și am deschis sectorul, am primit informația că toate buletinele de vot le împachetăm și le ducem la biroul electoral central. Cum vedeți, secția de votare nu lucrează. Acum noi suntem pe loc, așteptăm alegătorii care nu sunt la curent ce să facă mai departe. Se miră, dar oricum le spunem informația care este, pe care am primit-o până acum și alegătorii se întorc înapoi acasă”, a declarat Natalia Procopovici, președinte BESV Bălți, nr.2/5.

Marina Tauber a contestat decizia Curții de Apel din Bălți la Curtea Supremă de Justiție.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală