Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, care nu mai are dreptul să participe la ședința Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), fiindu-i retrasă calitatea de membru în urma modificărilor la Legea cu privire la Procuratură, a dat buzna în sală marți, 5 octombrie curent. El a solicitat să depună o cerere, însă cu asta au fost de acord doar patru membri, adică nu a obținut voturi suficiente. Chiar și așa, procurorul a intrat și a amenințat membrii CSP că ar putea admite o ilegalitate. Cel puțin de această părere este ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. S-a iscat sfadă mare!
CSP „s-a tras de păr” 30 de min., până a trecut la agendă!
Litvinenco susține că Motuzoc a avut un „sunet celebru”
Președinta CSP, Angela Motuzoc, a propus invitarea procurorului general la ședință pentru a fi audiat pe marginea sesizării depuse de deputatul PAS, Lilian Carp. Propunerea nu a trecut, fiind susținută doar de patru membri ai Consiliului.
Tic-tac! Lui Stoianoglo îi bate ceasul. Carp a venit cu un pachet de acte.
CSP le examinează: „Nu avem rol decorativ”
S. Litvinenco către A. Motuzoc: Se uită o țară întreagă cum îl apărați pe Stoianoglo.
Totuși, Alexandr Stoianoglo a dat buzna în sală și a anunțat că insistă să depună o cerere privind subiectul care se discută la ședința CSP. Prin intermediul acesteia, a solicitat recuzarea a cinci membri CSP, printre care și a lui Sergiu Litvinenco.
S. Litvinenco către A. Stoianoglo: Cu ce ocazie ați venit la ședință? În calitate de ce participați?
A. Stoianoglo: Eu depun cererea către dvs. în care îmi prezint poziția. Vreau să vă atenționez privind o posibilă ilegalitate în raport cu mine.
S. Litvinenco: Dvs. faceți acum o presiune publică. Este o amenințare la adresa membrilor CSP. Noi examinăm o sesizare. Dați din deget. Nu vi se pare că este o uzurpare? … Doamna Motuzoc, metaforic vorbind, sunteți la pixul domnului Stoianoglo.
A. Stoianoglo: Cer scuze (a ieșit din sală).
Ședința CSP continuă. Azi este examinată adresarea deputatului PAS Lilian Carp, care exercită și funcția de președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică în cadrul Parlamentului, ce vizează pretinse acțiuni ilegale comise de procurorul general.