Curs valutar
 • EUR
  20.1160
  0.4653%
 • USD
  17.7288
  -0.0147%
 • RUB
  0.2376
  0.463%
 • RON
  4.0625
  0.4135%
 • UAH
  0.6533
  0.2602%

Tic-tac! Lui Stoianoglo îi bate ceasul. Carp a venit cu un pachet de acte. CSP le examinează: „Nu avem rol decorativ”

05 Oct. 2021, 12:08
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
05 Oct. 2021, 12:08 // Societate //  Realitatea.md

Alexandr Stoianoglo nu mai participă la ședințele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), după ce au fost făcute modificări la Legea cu privire la Procuratură, inclusiv la componența CSP, fiindu-i exclusă calitatea de membru. Azi, 5 octombrie curent, are loc o ședință cu un singur subiect pe ordinea de zi – adresarea deputatului PAS Lilian Carp, care exercită și funcția de președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică în cadrul Parlamentului, ce vizează pretinse acțiuni ilegale comise de procurorul general. Deputatul a venit cu un pachet de probe încă săptămâna trecută, însă sesizarea sa a fost pusă în discuție acum.

La ședința CSP din 30 septembrie, deputatul Lilian Carp a intrat în sală cu un bloc de foi, susținând că, în anul 2011, Alexandr Stoianoglo, fiind deputat și președinte al CSNAOP, a semnat un raport la proiectul privind modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, prin care a fost introdusă în legislație sintagma „având efect suspensiv”.

„Această sintagmă a permis reprezentanților companiilor nerezidente, a căror conturi au fost blocate prin deciziile Serviciului prevenire și combaterea spălării banilor, să deblocheze conturile și să transfere banii doar prin prezentarea la bancă a recursului asupra deciziei de suspendare a operațiunilor financiare”, a explicat deputatul.

 

Deputatul mai este nemulțumit și că Procuratura Generală a plătit indemnizații pe concedierea fostului șef al PCCOCS, Nicolai Chitoroagă, deși acesta era cercetat. La fel, este incorect că s-a renunțat la învinuirile împotriva lui Veaceslav Platon. Mai mult, potrivit lui, Stoianoglo ar fi beneficiarul unor tranzacții. Platon i-ar fi plătit 5,5 milioane de dolari pentru eliberarea sa.

Atunci nu s-a introdus subiectul pe ordinea de zi. Azi, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și deputatul Lilian Carp au reiterat informațiile din sesizare. Membrii CSP și-au luat 20 de minute ca să examineze probele: „CSP nu are un rol decorativ”.

În cazul în care majoritatea membrilor CSP cade de acord privind răspunderea disciplinară, Alexandr Stoianoglo riscă cu funcția, nu înainte ca să fie creată o comisie specială care să ateste încălcările legii.

În cadrul ședinței, s-a propus să fie desemnat un procuror care să investigheze ilegalitățile despre care s-a vorbit. Este vorba despre Victor Furtuna, ședința fiind încheiată cu această decizie.

Cine este procurorul care-l va ancheta pe Stoianoglo? Despre cariera în sistem și din averea acestuia!

Realitatea Live

30 Nov. 2021, 22:18
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
30 Nov. 2021, 22:18 // Politica //  Cristina Vlah

Directoarea Institutului Național al Justiției, Diana Scobioală, pleacă din funcție. Ea și-a luat rămas bun de la colegi, printr-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, informează Realitatea.md.

„Azi se încheie mandatul meu la Institutul Național al Justiției.

Am avut bunul prilej și marea onoare să conduc această deosebită instituție cu personalitate și caracter, cu staf mega calificat, formatori inteligenți, audienți cu-minți și Consiliu profesionist. Timp de 7 ani împreună am depus efort și suflet nu pentru o simplă schimbare, ci pentru o adevărată transformare ce a permis INJ-ului să facă un salt enorm.

Ne-am bucurat de sprijinul și girul partenerilor de dezvoltare, în special al Ambasadei SUA, UNDP și CoE, care au avut încredere în noi și ne-au apropiat de aceste rezultate frumoase.

Vă multumesc tuturor pentru că mi-ați permis să facem echipă comună. Vă urez tuturor curaj și împliniri în toate, iar bunului INJ – prosperitate în continuare”, scrie Diana Scobioală.

În acest sens, cei din Institutul Național al Justiției urmează să numească un nou director.

Realitatea.md menționează că noua funcție a Dianei Scobioală va fi cea de judecătoare la CEDO din partea țării noastre.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală