Procurorul general Alexandr Stoianolgo aduce acuzații grave unor ONG-uri cu renume din țară. Este vorba despre Centrul de Resurse Juridice din Moldova și Institutul de Politici și Reforme Europene. Șeful PG susține că cele două ONG-uri i-ar fi organizat agenda publică a ex-șefului Procuraturii Anticorupție. Mai mult decât atât, Stoianolgo afirmă că fostul său coleg Viorel Morari raporta și cerea sfaturi periodic despre acțiunile sale. Pentru a argumenta cele vociferate, Alexandr Stoianolgo a făcut publice părți din conversațiile dintre Viorel Morari, Vladislav Gribincea și Iulian Rusu.
Decembrie 2019 –fiind deja vizat de controale la Procuratura Anticorupție, Viorel Morari îi raportează lui Gribincea despre remanierile operate de noul Procuror General în sistemul procuraturii, dă apreciere activității acestuia, se plânge pe controalele demarate în subdiviziunea pe care o conduce, raportându-i fiecare pas, numărul și lista de controlori, documente de uz intern. În replică, expertul îl consultă și-i oferă recomandări, cu promisiunea de a-l susține, inclusiv mediatic, sub protecția partenerilor de dezvoltare.
16 decembrie 2019 – V.Gribincea îi expediează lui Viorel Morari: ”ce zici de miercuri, ora 18:00”, propunându-i o întâlnire, citez: ”Vor fi vreo 10 ONG-ști credibili și interesați de domeniu.” Viorel Morari acceptă. Conversația continuă.
18 decembrie 2019 – V. Gribincea îi scrie șefului PA: ”Ne vedem astăzi la 18:00, strada București, 90, of.20, Institutul de Politici și Reforme Europene. Vor fi 10 ONG-ști și jurnaliști de încredere. Ce se vorbește, acolo rămâne. Domeniile principale de interes pentru ei sunt:1.Situația actuală de la PA; 2. Înțelegerea atacurilor lui Stoianoglo din emisiune; 3. Progresul în investigarea furtului miliardului; 4. Investigarea dosarului cu privire la deportarea turcilor și a dosarului privind finanțarea PSRM; 5. Dosarul privind interceptarea ONG-știlor”, a declarat procurorul general în cadrul unei conferințe de presă transmisă în direct pe RLIVE.MD și RLIVE TV
În continuare, Gribincea i-ar fi sugerat lui Viorel Morari anumite combinații de discreditare a Procurorului General. De asemenea, cu suportul președintelui Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Morari s-ar fi bucurat de acoperire mediatică.
Mai departe, fostul șef al PA face trimitere la declarațiile lui Stoianoglo dintr-un interviu privind caracterul ilegal de repunere a acestuia în funcție și-l roagă pe Gribincea să-i asigure acoperire mediatică în acest sens, citez: ”e posibil de distribuit? Eu vorbesc prin altă mass-media”. Și primește răspuns afirmativ din partea lui Gribincea care menționează: ”Am înțeles că blondul de pe Mateevici este în temă” – făcând aluzie la Ambasadorul SUA la Chișinău.
Spre sfârșitul anului 2019, la data de 28 decembrie, Viorel Morari ar fi expediat către Vlad Gribincea o listă de dosare care aveau potențialul de a influența mandatul Procurorului General Stoaianoglo.
Aș vrea să remarc aici un lucru extrem de curios – absolut toate sugestiile lui Viorel Morari, expediate lui Vladislav Gribincea, se materializau neîntârziat în ”investigații jurnalistice”, asumate de instituții respectabile de presă, jurnaliști de investigație cu trimitere la surse ale redacției, pe când subiectul averii impunătoare a familiei fostului șef al Procuraturii Anticorupție a rămas suspect de intact în fața acelorași ”rechini” ai jurnalismului de investigație.
În urma unei întrevederi organizată pe 18 decembrie 2019 de Vlad Gribincea pentru Viorel Morari la sediul Institutului de Politici și Reforme Europene cu presa independentă și alte ONG-uri de încredere, fostul PA ar fi transmis lui Iulian Rusu – vicedirectorul IPRE care a găzduit evenimentul, o serie de materiale, inclusiv despre litigiile pe care le are cu Procuratura Generală în legătură cu suspendarea sa din funcție. Ca și în alte cazuri, Morari ar fi cerut acoperire mediatică.
Astfel, tot în decembrie 2019 – Viorel Morari îl roagă pe vicedirectorul IPRE să-i organizeze o ieșire în presă, iar în acest scop îi expediază reperele pe care vrea să le anunțe public: precum că tot ce se întâmplă în jurul lui este un atac concertat, deoarece ar fi atins interesele lui Plahotniuc și ale PSRM, și ambii au motive de a se răzbuna pe el, inclusiv că ar fi și răzbunarea judecătorilor etc. În replică, Iulian Rusu îi sugerează câteva întrebări pentru a da credibilitate poziției acestuia de victimă a răzbunării din partea Procurorului General. Vicedirectorul IPRE îi transmite lui Viorel Morari textul cu întrebările reformulate și îi scrie: ”Așa am reformulat întrebările. Dacă crezi că e ok le transmit sub formă de sugestii”. Primind acceptul lui Viorel Morari, Iulian Rusu îi comunică: ”ok, transmit mai departe.”
După emisiunea la care a participat Viorel Morari, Iulian Rusu îl întreabă cum a fost. Viorel Morari îi răspunde: ”Eu spun bine.” ”Mă bucur. Succes și hai să continuăm să ținem legătura”. Peste o lună, vicedirectorul IPRE îi comunică lui Viorel Morari: ”Noi ne gândim să analizăm prima lună și ceva de la numire.” Reieșind din ultimele mesaje, următoarea preocupare a IPRE era evaluarea activității Procurorului General.
Alexandr Stoianolgo afirmă că în urma colaborări celor trei, pe 17 noiembrie 2020 IPRE a publicat o notă analitică semnată de către Iulian Rusu cu genericul ”Un an de la numirea Procurorului General – Ce s-a reușit?”. Șeful PG califică analiza ca o notă de dezinformare, scopul fiind discreditarea sa.
Autorul acestui valoros document se arată nedumerit de modificările din Legea cu privire la Procuratură, fiind evident faptul că nici măcar nu le-a citit or, acestea nu corespund realității. În încheierea analizei sale, vicedirectorul IPRE formulează Procuraturii un set de recomandări pentru îmbunătățirea imaginii instituționale. Evident că adevăratul autor al studiului asumat de IPRE este nimeni altul decât Viorel Morari, care sistematic intervenea cu recomandări pentru expertul independent al IPRE.
O asemenea susținere a lui Viorel Morari din partea IPRE nu este întâmplătoare. Este suficient să deschidem lista donatorilor IPRE și devine limpede cine stă în umbră: Fundația Konrad Adenauer – organizație-partener al Președinției; Fundația Soros Moldova, Uniunea Europeană etc.
În cele din urmă, Alexandr Stoianolgo leagă de purtătoarea de cuvânt a Președintei Maia Sandu, care ar fi președinta consiliului de administrare IPRE, dar și alți membri care fac parte din ONG. Astfel, în componența CSP-ului a fost desemnat reprezentantul societății civile desemnat de Președintă – Svetlana Balmuș – expertă în domeniul justiției în cadrul IPRE. Totodată, Iulian Rusu – vicedirectorul IPRE a fost numit în calitate de secretar de stat la Ministerul Justiției câteva zile în urmă.
Realitatea.md amintește că în cadrul unui briefing de presă, Alexandr Stoianolgo a adus mai multe acuzați către partidul de guvernare, dar și Delegației UE în Republica Moldova.