Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.3873%
 • USD
  17.8563
  -0.1254%
 • RUB
  0.2450
  -0.2041%
 • RON
  4.3040
  -0.3927%
 • UAH
  0.6631
  -0.5127%

VIDEO Spania protestează împotriva homofobiei! Ar fi fost omorât un bărbat de orientare sexuală netradițională

07 Iul. 2021, 17:38
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
07 Iul. 2021, 17:38 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Uciderea brutală a unui tânăr de 24 de ani în nord-vestul Spaniei a stârnit demonstrații la nivel național din partea comunității LGBT.

Samuel Luiz a fost găsit inconștient în weekend în afara unui club de noapte din A Coruña, după ce a fost bătut. Serviciile de urgență nu au reușit să-l reînvie și a murit sâmbătă dimineață.

Proteste majore au avut loc în mai multe orașe spaniole, mulți oameni descriind moartea sa ca fiind o crimă de ură homofobă.

Mii de oameni s-au adunat în capitala Spaniei, Madrid, mulți fluturând steaguri curcubeu și alții ținând pancarte cerând „Justiție pentru Samuel”.

Prietenii și rudele victimei spun că asistentul asistentei a fost deliberat vizat pentru că era homosexual și spun că atacatorii săi au folosit un limbaj disprețuitor în timpul bătăii.

Samuel Luiz ar fi fost atacat în timpul unui apel video, de suspecții care credeau că încearcă să-i înregistreze. Moartea sa a venit la doar câteva zile după sfârșitul săptămânii Pride în Spania.

„Toată condamnarea mea pentru această infracțiune de ură. Vrem o țară liberă de violență în care fiecare să se simtă liber indiferent de cine este”, a scris pe Twitter duminică ministrul drepturilor sociale al țării, Ione Belarra.

Luni, ministrul de interne al Spaniei, Fernando Grande-Larlaska, a subliniat că nu s-au efectuat încă arestări.

Între timp, autoritățile din comunitatea autonomă din Galiția, unde a avut loc atacul, au cerut timp pentru a investiga pe deplin crima.

Jose Miñones, delegatul guvernului, a declarat reporterilor că ancheta poliției se află în stadiile incipiente și că încearcă să stabilească motivul.

„Societatea noastră nu poate permite violența care a luat viața lui Samuel în A Coruña în acest weekend. Poliția lucrează pentru a clarifica faptele și pentru a aduce făptașii în fața justiției. În aceste momente de durere și furie, fac apel la prudență și responsabilitate”, a adăugat el pe Twitter.

Poliția examinează camerele de supraveghere și interoghează peste o duzină de suspecți și martori care se aflau în afara clubului de noapte din A Coruña în noaptea uciderii.

Între timp, polițiștii din Madrid s-au confruntat și cu critici după ce au circulat videoclipuri cu lupte între ofițeri și protestatari LGBT + pe rețelele de socializare.

„Sunt încrezut că ancheta efectuată de poliție îi va găsi în curând pe autorii crimei lui Samuel și va clarifica faptele. A fost un act sălbatic și nemilos. Nu vom face un pas înapoi în ceea ce privește drepturile și libertățile. Spania nu va tolera astfel de cazuri”, a scris premierul spaniol, Pedro Sánchez.

Potrivit cifrelor Ministerului de Interne, infracțiunile motivate de ură legate de orientarea sexuală în Spania au crescut cu 8,6% în 2019.

Grupurile de activiști LGBT+ susțin că statisticile oficiale surprind doar o fracțiune din problemă, deoarece multe incidente nu sunt raportate.

 

Realitatea Live

05 Aug. 2021, 16:57
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
05 Aug. 2021, 16:57 // Politica //  Petru Beregoi

Liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE), Gheorghe Cavcaliuc, care este fugar, pentru că a refuzat să se prezinte la Procuratura Sîngerei, ca să fie audiat în dosarul „Verde de briliant”, declară că un post privat de televiziune ar pregăti un nou atac mediatic asupra sa și îi dă dreptate președintei Maia Sandu, a afirmat că „falsurile mediatice sunt un pericol pentru orice societate”.

„Mincinosul Dumitru de la Jurnal TV mi-a scris astăzi că mai are capturi de imagini cu pretinse convorbiri dintre mine și nu mai știu cine. Bănuiesc, că este o continuare a comenzii politice, presupun că plătită generos cu zeci de mii de euro nedeclarați, de către oponenții mei politici. Anterior am arătat și prevenit cum pot fi fabriciate astfel de falsuri pentru a mă ponegri”, a scris Cavcaliuc pe Facebook.

Liderul PACE a venit și cu un mesaj către „Dumitru de la Jurnal TV” pe care-l acuză că ar face acest lucru pentru „bani”.

„La încercarea de astăzi de a sluji politicienii, călcând în picioare orice normă deontologică, presupun că doar pentru bani criminali, pe care evident că nu-i va declara, răspunsul meu pentru mercenarul care se acoperă cu denumirea de jurnalist este următorul: Ne-am obișnuit că mulți dintre cei care pretind a fi jurnaliști sunt, de fapt, marionete fără scrupule și responsabilitate. Nu au un pic de bun simț și cei 7 ani de acasă, obișnuiți să producă falsuri pe bandă rulantă și să mintă cu nerușinare oamenii, doar ca să le facă pe plac stăpânilor care le aruncă oase. Vă atenționez că pentru fiecare fals inventat și tirajat de voi, veți răspunde în instanță, conform legii”, i se adresează politicianul jurnalistului.

Totodată, Cavcaliuc îi dă dreptate șefei statului, care prin intermediul purtătoarei de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârța, a venit cu o reacție la solicitarea Realitatea.md la videoul fals pe care-l pregătea omul de afaceri, Veaceslav Platon să-l publice cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare pentru a o denigra pe Maia Sandu, unde aceasta apare la o presupusă masă cu Ilan Șor, ultimul dându-i un plic. Președinția a condamnat acest video fake.

„Îi dau dreptate doamnei Președinte Maia Sandu, care a spus că „falsurile mediatice sunt un pericol pentru orice societate – mai ales pentru o societate care se vrea liberă și democratică – și este nevoie de implicarea statului, inclusiv prin reglementări de ordin legislativ”. Sper că aceste modificări vor fi făcute cât mai repede, iar televiziunile de manipulare obraznică și mercenarii ipocriți care se dau drept jurnaliști, ponegrind cu bună știință oamenii, fără să le fie frică de răspundere, să fie pedepsiți dur, conform legii”, conchide liderul PACE.

Amintim că, Gheorghe Cavcaliuc a fugit din țară și refuză să se prezinte la audierile de la Procuratură, pentru faptul că procurorul pe cazul „Verde de briliant” ar fi în conflict de interese cu acesta, iar acum acesta ar dori să se răzbune pe el.

Reacție de la Președinție pe cazul videoului fake, pregătit de Platon: Falsurile mediatice sunt un pericol

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată