Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a cunoscut despre intenția Federației Ruse de a ataca Ucraina încă din anul 2021, însă „războiul nu a început în februarie 2022, ci în primăvara anului 2014”. Cu o asemenea declarație a venit Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la deschiderea de astăzi, 29 noiembrie a Reuniunii miniștrilor de Externe ai NATO de la București.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a precizat că, deși forțele aliate ale Atlanticului de Nord cunoșteau din timp despre acest atac al rușilor asupra Ucrainei din 24 februarie curent, au reflectat asupra informațiilor de care dispuneau.
În context, șeful NATO a explicat că „Alianța poate consolida rapid puterile deja construite, dacă este necesar pentru Ucraina”.
De asemenea, Jens Stoltenberg, s-a arătat aproape sigur că, „acest război început de Federația Rusă în Ucraina va duce la extinderea NATO și în ceea ce privește membrii săi – Suedia și Finlanda, aflate în stadii avansate de aderare, rupând politicile lor de neutralitate de lungă durată”.
Precizăm că, reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din țările membre NATO a început marţi, 29 noiembrie, la Bucureşti, fiind primul eveniment de nivel înalt al Alianței NATO într-un stat de pe Flancul Estic, după agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Evenimentul este găzduit, în numele României, de ministrul Bogdan Aurescu și poate fi urmărit în direct pe Rlive.md.
Reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre NATO este primul eveniment de acest tip organizat în România de la aderarea acesteia la Alianţă, în anul 2004, şi a doua reuniune formală aliată după Summitul de la Bucureşti din 2008. Totodată, este prima reuniune a NATO de nivel înalt după Summitul de la Madrid, de la sfârşitul lunii iunie 2022, şi, în acest sens, va marca o etapă esenţială în operaţionalizarea noului Concept Strategic al Alianţei.
Alături de şefii diplomaţiilor din cele treizeci de state membre, secretarul general al NATO şi ceilalţi înalţi oficiali politici şi militari ai Alianţei, la Reuniunea de la Bucureşti participă miniştrii de Externe ai Finlandei şi Suediei, în calitate de state invitate să adere la organizaţie.
Totodată, la sesiune participă în premieră și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, cel al Ucrainei, Georgiei şi Bosnia şi Herţegovinei.
Delegațiile celor patru state partenere – Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Bosnia și Herțegovina vor participa la două sesiuni ale Reuniunii NATO, miercuri, 30 noiembrie.