La alegerile din 20 octombrie curent, s-ar putea să avem parte de o surpriză și să vedem o mobilizare în rândul tinerilor la secțiile de votare. De această părere este analistul Alexandru Macuhin, care susține că observă un interes mai mare în rândul tinerilor față de aceste alegeri. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Teritoria Svobodî”, la RLIVE TV.
„În pofida faptului că tinerii sunt criticați că nu merg la alegeri, vreau să vă spun că în acest an am observat că sunt tineri care sunt interesați de unele subiecte ce țin de alegeri. (…) Avem tineri care se interesează de subiecte precum: de ce părinții mei vor avea o pensie de doar câteva mii de lei, ce să fac după ce termin școala, unii văd nivelul salariilor care li se propun, în raport cu anii de experiență ceruți și își pun întrebări”, a declarat Macuhin.
Experții recunosc că interesul tinerilor este mai mare pentru scrutinele prezidențiale și parlamentare, unde se decide vectorul strategic de dezvoltare a țării. Spre exemplu, la alegerile locale generale din 2023, în primul tur, la secțiile de votare s-au prezentat aproximativ 70.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani. Ce-i drept, cifra a scăzut considerabil pentru turul doi. La alegerile prezidențiale din 2020, numărul tinerilor care au participat la vot a fost de aproximativ 120.000, iar la alegerile parlamentare din 2021, numărul tinerilor prezenți la urne a fost de circa 119.000.
Pentru comparație, tradițional, cei mai activi votanți sunt cei din categoria de vârstă cuprinsă între 66-75 de ani. A doua, cea mai activă categorie de alegători, sunt persoanele de 56-65 de ani, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Acest material a fost realizat în cadrul Proiectului „Fii informat, votează conștient”, implementat de Bright Communications cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă neapărat opinia Asociației Promo-LEX și a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).