Curs valutar
 • EUR
  21.6064
  0.6197%
 • USD
  17.7574
  0.1757%
 • RUB
  0.2398
  0.1668%
 • RON
  4.3858
  0.6019%
 • UAH
  0.6447
  0.4188%

(VIDEO) Un portmoneu cu peste 500 de euro găsit la Piața Centrală. Proprietarul a fost identificat la scurt timp

08 Apr. 2021, 10:22
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
08 Apr. 2021, 10:22 // Societate //  Valentina Buză

Polițiștii continuă seria faptelor bune. În timpul unor patrulări de ieri, câțiva angajați ai Poliției de Frontieră au găsit jos, lângă un gard metalic, de la Piața Centrală un portmoneu 4 850 de lei și 308 de euro. 

Proprietara a fost identificată după ce s-a adresat la inspectorat după ajutorul oamenilor legii.

Potrivit oamenilor legii, acesta aparținea unei femei de 41 de ani care și-a dat seama mai tîrziu că a pierdut banii.

Patrula Poliției de Frontieră era formată din doi angajați ai Direcției echipe mobile a IGPF, care au reușit în timpul misiunii lor la Chișinău să identifice acum două zile și o persoană dată în căutare națională. Un tânăr moldovean care este consumator de droguri și anterior a fost judecat.

Realitatea Live

Expoziția – Concurs de Artă Plastică „Arta și mitopoetica orașului”. Decernarea premiilor și diplomelor
Ziua Internațională a Muzeelor „Viitorul muzeelor: recuperați și reimaginați”
Briefing de presă susținut de fracțiunea parlamentară PSRM
Ședința Consiliului Superior al Magistraturii, din 18 mai 2021
Ședința Consiliului de Integritate, din 17 mai 2021
Conferință de presă organizată de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Dezbateri IPN „Atitudinea societății față de UE: motive obiective și manipulări politice și geopolitice”
Evenimentul de donare a echipamentelor personale de protecție pentru personalul medical, din partea UE și a Germaniei
Eveniment Public Online: Politica externă a Republicii Moldova: o diplomație inteligentă pentru o țară mai puternică
18 Mai 2021, 17:46
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
18 Mai 2021, 17:46 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Autoritățile Macedoniei de Nord au anunțat astăzi, expulzarea unui diplomat rus din țară. Acesta este al doilea caz din istoria relațiilor ruso-macedonene. Un angajat al ambasadei ruse a fost expulzat pentru prima dată din această țară în martie 2018, când Macedonia s-a alăturat statelor care au anunțat expulzarea a peste 100 de diplomați ruși în legătură cu cazul otrăvirii din Salisbury a unui fost angajat al Direcției Principale de Informații, Serghei Skripal. 

În total, în 2021, oficialii diplomatici ruși au fost declarați persona non grata în 14 țări, inclusiv Bulgaria, Polonia, Ucraina, Republica Cehă și Estonia de două ori, relatează TASS.

La 21 ianuarie 2021, Albania a declarat primul secretar al ambasadei ruse, Alexei Krivosheev, persona non grata din cauza nerespectării măsurilor epidemiologice luate în legătură cu pandemia. Pe 8 februarie, Federația Rusă a anunțat persona non grata primul secretar al ambasadei albaneze la Moscova, Yonida Drogu.

La 8 februarie 2021, Germania, Polonia și Suedia au declarat trei angajați ai ambasadelor rusești din aceste țări persona non grata. Aceste măsuri au fost ca răspuns la decizia, luată pe 5 februarie, de expulzare din Rusia a diplomaților germani, polonezi și suedezi care au participat la acțiuni ilegale la Moscova și Sankt Petersburg în sprijinul lui Alexei Navalny pe 23 ianuarie.

În februarie 2021, diplomatul ambasadei ruse în Estonia, responsabil de cultură și educație, a fost declarat persona non grata. Ca răspuns, Rusia a expulzat un angajat al misiunii diplomatice estone. Pe 18 februarie, aceste incidente au fost raportate de către reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

La 22 martie 2021, Ministerul Bulgar al Afacerilor Externe a declarat doi angajați ai ambasadei ruse la Sofia persona non grata. Această declarație a venit pe fundalul unui scandal de spionaj. La 19 martie, procuratura bulgară a anunțat arestarea a șase angajați ai ministerului bulgar al apărării și ai serviciilor de informații militare din țară, suspectate de spionaj pentru Rusia. La 20 aprilie, ca răspuns la aceste acțiuni, Rusia a declarat doi angajați ai ambasadei Bulgariei la Moscova persona non grata – primul secretar al serviciului consular N. Panayotov și primul secretar al serviciului pentru probleme comerciale și economice Ch. Khristozov.

La 31 martie 2021, ministerul italian de externe a anunțat expulzarea unui angajat al atașatului militar al Ambasadei Rusiei la Roma, „implicat în cazul de spionaj”, precum și al șefului acestuia, atașatul militar. Numele lor nu au fost dezvăluite. Ca răspuns la aceste acțiuni, pe 26 aprilie, Rusia a anunțat persona non grata Curzio Pacifichi, atașat asistent al apărării și atașat naval la Ambasada Italiei în Federația Rusă.

Pe 15 aprilie 2021, Statele Unite au anunțat expulzarea a zece diplomați care lucrează la Ambasada Rusiei la Washington, printre care, potrivit părții americane, există „reprezentanți ai serviciilor de informații rusești”. Expulzarea a avut loc simultan cu introducerea unui pachet de sancțiuni pentru presupusa ingerință rusă în alegerile americane din 2020 și pirateria rețelelor mai multor ministere americane. În represiune, pe 16 aprilie, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a anunțat expulzarea a zece diplomați americani.

La 15 aprilie 2021, autoritățile poloneze au declarat trei diplomați ruși persona non grata. Potrivit Ministerului de Externe polonez, „baza unei astfel de decizii a fost încălcarea condițiilor de statut diplomatic de către aceste persoane”, precum și „acțiuni în detrimentul Republicii Polonia”. Serviciul diplomatic rus a menționat că autoritățile poloneze i-au expulzat pe diplomații ruși „sub pretextul absurd de a-și exprima solidaritatea cu Statele Unite, acuzând implicarea Federației Ruse în unele atacuri cibernetice asupra teritoriului țării lor”. Ca răspuns, la 16 aprilie, Ministerul Rus de Externe a emis o declarație privind expulzarea a cinci diplomați polonezi din Rusia.

La 17 aprilie 2021, autoritățile cehe au anunțat expulzarea a 18 angajați ai ambasadei ruse, care, potrivit părții cehe, sunt „ofițeri ai serviciilor speciale rusești ale SVR și GRU”. 

„Serviciile naționale de informații au indicat că GRU a fost implicat într-o explozie la un depozit de muniții din satul Vrbetice de lângă orașul Zlín din estul țării în 2014”, a menționat Prim-ministrul ceh, Andrei Babis.

Ca răspuns, Rusia a declarat, pe 18 aprilie, 20 de angajați ai ambasadei cehe la Moscova persona non grata. Pe 20 aprilie, autoritățile cehe au făcut apel la aliații din Praga din UE și NATO pentru a expulza diplomații ruși în semn de solidaritate.

Pe 19 aprilie 2021, Ucraina l-a declarat pe Evgheni Cernikov, diplomat superior de la Ambasada Rusiei la Kiev, persona non grata ca răspuns la expulzarea din Rusia, pe 17 aprilie, a consulului ucrainean Alexander Sosonyuk, care a fost reținut de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, pentru obținerea „informațiilor clasificate din bazele de date ale agențiilor de aplicare a legii”.

La 22 aprilie 2021, ministerul ceh de externe a anunțat că țara reduce numărul diplomaților ruși din Ambasada Rusiei la Praga la numărul de cehi la Moscova, pentru paritate corespunzătoare. Numărul angajaților din ambasadele rusești de la Praga și Cehia la Moscova până la 31 mai va fi redus la 7 diplomați, 25 de cadre tehnice. Drept urmare, 16 diplomați și patru cadre administrative și tehnice au părăsit ambasada cehă la Moscova până acum, iar respectivă cea rusă la Praga, 35 și 46.

Pe 22 aprilie 2021, autoritățile slovace au decis să declare trei diplomați ruși persona non grata ca semn de solidaritate cu Republica Cehă. Ca răspuns, la 28 aprilie, Ministerul Rus de Externe a declarat trei angajați ai Ambasadei Slovaciei la Moscova persona non grata.

La 23 aprilie 2021, Letonia, Lituania și Estonia au anunțat că alungă diplomații ruși, acuzându-i de activități incompatibile cu statutul diplomatic (Letonia și Estonia expulzau câte o persoană, Lituania două). Autoritățile celor trei state au raportat că aceste măsuri au fost luate în solidaritate cu Republica Cehă. Pe 28 aprilie, Rusia a răspuns anunțând expulzarea aceluiași număr de angajați ai ambasadelor acestor țări.

La 26 aprilie 2021, autoritățile române au anunțat persona non grata asistentul atașatului militar al Ambasadei Rusiei la București. 

 „Activitățile și acțiunile sale sunt contrare dispozițiilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”, susține Ministerul român de Externe.

Ca răspuns, la 11 mai 2021, Rusia a declarat căpitanul G. Iliescu, atașat asistent al apărării la Ambasada României, persona non grata.

Pe 27 aprilie 2021, Ucraina a anunțat expulzarea consulului rus la Odessa în represalii pentru expulzarea unui diplomat ucrainean de la Moscova pe 26 aprilie.

La 29 aprilie 2021, ministerul bulgar de externe a anunțat o decizie de expulzare a unui diplomat rus din țară. Cu o zi înainte, autoritățile bulgare au anunțat că procuratura țării suspectează șase ruși de implicare în explozii în perioada 2011-2020 în depozite militare unde erau depozitate produsele EMCO, destinate exportului în Georgia și Ucraina, precum și în încercarea de a otrăvi liderul EMCO, Emiliana Gebreva.

 
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82