În Franța, s-a constatat că urina umană poate fi un îngrășământ eficient pentru culturi. Îngrășămintele sintetice cu azot poluează mediul și prețurile lor cresc, mai ales, în contextul războiului din Ucraina. Prin urmare, cercetătorii francezi au găsit o alternativă naturală la îngrășăminte chimice – urina umană.
Potrivit Camerei de Agricultură Franceză, aplicarea urinei pe culturi a dat rezultate bune.
Cu ce înlocuiesc oamenii de știință îngrășămintele chimice?
„Urina noastră”, spune cercetătorul Fabien Esculier. Pentru a crește, „plantele au nevoie de nutrienți, azot, fosfor și potasiu”, explică inginerul și coordonatorul programului de cercetare OCAPI. Când mâncăm, ingerăm acești nutrienți înainte de a „excreta, mai ales prin urină”.
Securitatea alimentară a Europei ar putea fi amenințată de războiul din Ucraina, avertizează fermierii
Agricultura ecologică ar putea hrăni toată Europa până în 2050. Multă vreme, excrementele urbane au fost folosite în câmpurile agricole, înainte de a fi înlocuite cu îngrășăminte chimice.
Dar atunci când acești nutrienți sunt eliberați în cantități mari în râuri, ei sunt una dintre principalele surse de poluare.
Dincolo de preconcepții
Separarea și colectarea urinei înseamnă regândirea toaletelor, a rețelei de colectare a apelor uzate și depășirea anumitor idei preconcepute.
Separarea urinei în veceuri a fost testată pentru prima dată în satele ecologice suedeze la începutul anilor 1990, apoi în Elveția sau Germania. Experimentele sunt acum efectuate și în Statele Unite, Africa de Sud, Etiopia, India și Mexic.
În Franța, proiectele apar în Dol-de-Bretagne, Paris, Montpellier.
În contextul în care urina nu ar fi de regulă purtătoare de boală, nu necesită o prelucrare înainte de uz agricol.