Viktor Orban a acuzat vineri Occidentul că ar fi cuprins de „febra războiului”, în contextul în care înarmează Ucraina. În cadrul interviuului acordat postului de radio Kossuth, premierul ungar a declarat că omenirea este mai aproape ca niciodată de situaţia în care un conflict local va escalada într-un război mondial.
„Liderii lumii occidentale sunt cuprinşi de o febră a războiului, ţinând discursuri în care cer victorie, sacrificii suplimentare şi exepedierea unor arme din ce în ce mai periculoase în Ucraina”, a declarat prim-ministrul Ungariei.
Potrivit lui Orban, cu excepția Vaticanului, Ungaria este singura ţară europeană pro-pace.
În loc să promoveze pacea în unanimitate, lumea este divizată, a spus el, adăugând că, în timp ce Occidentul susţine Ucraina împotriva invaziei ruse, ţările africane, turcii şi chinezii solicită „negocieri de pace”, deoarece multe dintre aceste ţări suferă din cauza consecinţelor războiului.
Șeful executivului ungar a subliniat că țara sa trebuie să „aibă o armată puternică şi, în acelaşi timp, să promoveze pacea”. Ungaria are nevoie de forţe armate eficiente, iar guvernul lucrează pentru a creşte numărul de trupe, a spus Orban, menţionând că acestea trebuie să fie dotate cu arme moderne.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
„A fi pentru pace nu înseamnă că trebuie să fim lipsiţi de apărare”, a spus şeful cabinetfului de miniștri din Ungaria, profitând de ocazie pentru a ataca opoziţia de stânga, care, potrivit lui, este „pro-război”, deoarece este finanțată din extern.
În interviu, Orban a spus că, în trecut, SUA nu interveneau direct în modelarea politicii europene, dar acest lucru s-a schimbat odată cu războiul în Ucraina, iar SUA conduc acum o „coaliţie pro-război” în spatele Ucrainei.
Totodată, el a declara că eliminarea sancţiunilor legate de război reprezintă cea mai rapidă metodă de a reduce inflaţia, iar Ungaria va continua să se opună măsurilor care ar cauza daune imediate economiei sale.
„Fără sancţiuni, inflaţia ar începe să scadă imediat”, a conchis Viktor Orban.
Guvernul ungar este un aliat important al Moscovei în Uniunea Europeană, iar Orban şi miniştrii cabinetului său susţin că inflaţia cu care se confruntă ţările UE este consecinţa sancţiunilor împotriva Rusiei pentru invazia sa în Ucraina, pe care, în mod evident, le consideră „greşite”.