Întreprinderea Municipală „Apă-Canal Chișinău” – 131 de ani de la fondare
Istoria întreprinderii începe în 1892 și se identifică, într-o bună măsură, cu istoria municipiului Chişinău, timp în care toți cei care au lucrat în cadrul ACC au îndeplinit rolul stabilit încă de la fondare, și anume livrarea celui mai vital şi preţios product – APA!
Primul sistem de apă în Chişinău a fost construit în anul 1892. Apeductul avea o lungime de 35 de km şi o capacitate de 200 mii de căldări de apă pe zi.
Proiectarea şi implementarea acestei idei, provocatoare la acea vreme, a fost efectuată de către renumitul arhitect Alexandru Bernardazzi, care a propus ca sursă de alimentare cu apă a oraşului Chişinău, fluviul Nistru.
Anul 1940 marchează începutul celei de-a doua perioade de dezvoltare a sistemului de alimentare cu apă
Odată cu creşterea numărului populaţiei şi dezvoltarea industriei oraşului, sistemul centralizat de alimentare cu apă urma să fie modernizat.
Instalaţiile principale ale actualului sistem centralizat au fost construite în anii 1970-1973, iar reţelele de apă extinzându-se anual cu circa 40-50 km.
Întreprinderea ACC este principalul furnizor de apă din municipiul Chișinău și prestează serviciul alimentare cu apă în 25 localități și de canalizare în 17 localități.


Astfel, sunt exploatate circa 3949 km a rețelelor de alimentare cu apă și 3083 km a rețelelor de canalizare. Principala sursă de aprovizionare cu apă este râul Nistru.
Furnizorul de apă deservește peste 125 mii de consumatori casnici și alții decât cei casnici.
Venitul operațional al întreprinderii pentru 9 luni ale anului 2023 a constituit circa 639,1 mil. lei, iar cheltuielile operaționale – 558,8 mil. lei.
De la 24 la 1633 de angajați
Echipele de intervenție ale întreprinderii activează în condiții deosebit de grele, 24 din 24 ore, indiferent de condițiile meteorologice – pe timp de arșiță, ploaie, vânt sau ger, pentru a executa lucrările ce se impun.
La moment, în cadrul întreprinderii activează circa 1633 de angajaţi, pe când iniţial activau doar 24 oameni.
Unități de transport și echipamente din dotarea întreprinderii
În prezent, în dotarea întreprinderii sunt circa 193 de unități de transport. Angajații subdiviziunii abilitate în acest sens se ocupă zilnic de gestionarea procesului de prestare a serviciilor cu autotransport, mecanisme și utilajul specializat al acestora, pentru realizarea necesităților întreprinderii.
De-a lungul timpului, pentru organizarea și eficientizarea lucrărilor efectuate de către întreprindere, conform proiectului BERD ŞI BEI, au fost achiziționate:
- echipamente de întreținere și de detectare a scurgerilor;
- vehicule specializate și camioane și anume 51 de unităţi de transport specializat, inclusiv autospeciale pentru echipele de reparaţii la reţele de apă şi canalizare,
- mini-excavatoare şi buldo-excavatoare,
- remorci pentru transportarea mini-excavatoarelor,
- hidrovidanje de capacitate mare pentru spălarea conductelor,
- camion pentru transportarea materialelor.


Una dintre realizările întreprinderii
Un proiect ambițios pentru furnizorul de apă este valorificarea nămolului de la Stația de Epurare, care poate deveni resursă prețioasă.
„Volumul zilnic de ape uzate recepționate la Stația de epurare este în jur de 140 mii m3. În urma procesului de epurare se formează în mediu 100- m3 de nămol brut cu umiditatea de 95-97%. După procesul de deshidratare se transformă în circa 110 m3 de nămol deshidratat cu umiditatea de 72%. Respectiv, din acest nămol se poate produce energie termică (BIOGAZ), îngrășăminte pentru utilizarea în agricultură, dar și materiale de construcție”, precizează Apă-Canal Chișinău.

Pentru anul 2024 au fost stabilite principalele direcții de dezvoltare strategică
- Creșterea eficienței tehnico-economice a activității întreprinderii;
- Extinderea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare;
- Dezvoltarea procesului de contorizare inteligentă a consumatorilor casnici;
- Transport și mecanisme în activitatea întreprinderii;
- Digitalizarea serviciilor din cadrul întreprinderii;
- Revizuirea cadrului normativ legal în domeniul prestării serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare;
- Aplicarea principiului de activitate „Responsabilitate socială corporativă”.

Proiect finanțat și implementat de Primăria municipiului Chișinău, prin intermediul Programului Buget Civil Chișinău, ediția 2023.