Vloggerul român Mircea Bravo a fost Crama Domeniile Davidescu. „Vă salut, oameni frumoși, suntem în Republica Moldova la o podgorie de struguri cât vezi cu ochii numai viță de vie și am venit să învăț mai multe despre vin. Eu dacă aș avea crama asta, aș fi stresat că am de băut mult”, spune el la început de vlog.
Asemenea rădăcinilor unui stejar – cu zeci de ramificații, care s-au prins statornic în sol, familia Davidescu s-a dedicat generații la rând pasiunii pentru vinificație. Pe Wine of Moldova scrie că dragostea pentru vin și pământ a început de la Ilie Davidescu, pe care urmașii săi îl numesc cu adorație – bunicul Ilie. Acesta a fost un vinificator artizanal și apicultor desăvârșit. Această măiestrie a fost preluată de feciorul Vladimir Davidescu și nepoții Andrian și Elena care, cu dăruire de sine și perseverență, continuă îndeletnicirea bunicului, creând vinuri ireproșabile, vinuri pur românești care evocă toate doinele, horele noastre și dulceața fagurilor în fiecare picătură de vin.
Mircea Bravo a vorbit anume cu Andrian care l-a pus la cules struguri. El a rămas uimit că un om angajat culege cam 500 de kg pe zi și nici nu prea a înțeles cum poți sta fără telefon o zi întreagă.
În vlogul său arată că, după ce sunt culeși, strugurii merg la sortare, se aleg frunzele. „E un pic stresant, pentru că tot vin strugurii. Nu-i gen: stai un pic să mă gândesc și trebuie să decizi repede e rău, e bun. Nu știu, nu-mi dau seama”.
Strugurii sunt puși într-un aparat special, unde bobițele sunt separate de ciorchine, apoi împinse printr-o țeavă într-o presă. Deja mustul pleacă mai departe în cisterne. Mustul fermentează și devine vin. „E un fel de suc pentru copii care devine suc pentru adulți… Aici îi aurul lichid? Exact cum băncile au seifuri cu lingouri, aici e crama cu vin”.
Andrian i-a arătat cum are loc o degustare de vin. Vinul trebuie agitat în pahar pentru a-i da oxigen, care-i deschide gustul. Se privește culoarea, se miroase, după care se gustă. „Trebuie să zic ceva inteligent. E bun! Nu știu cuvintele alea, e foarte bun! Ai toleranță la alcool? Noi uneori gustăm 100 de sticle de vin pe zi și e foarte obositor. 100 de feluri de vin? Și ești bine după asta? Cam greu aș spune. Eu sunt la al doilea și-l simt cum mi s-a urcat la cap. Deja vorbesc prostii, Doamne Iartă. Eu dacă aș avea crama asta, aș fi stresat că am de băut mult și că trebuie să-l beau până nu se strică. Trebuie să-mi fac prieteni cu care: hai la mine să bem, că am o grămăda de vin și mi se strică într-un an, doi”.
Andrian a mai recunoscut că a vrut să se facă pilot de avion în copilărie, dar în timp a înțeles că moștenirea familiei trebuie dusă mai departe.
Vlogul s-a încheiat cu o masă copioasă cu bucate tradiționale.
Fabrica de vinuri a cramei se află în raionul Cahul, satul Slobozia Mare, pe strada Unirii 1.
Mircea Bravo cu numele său real Mircea Popa mai este cunoscut în calitate de actor, scenarist și producător, dar și pentru filmele „Moartea în vacanță” (2024), „Nuntă pe bani” (2023) și „Mirciulică” (2022).