Curs valutar
 • EUR
  21.2165
  -1.1821%
 • USD
  17.7805
  0.3549%
 • RUB
  0.2449
  -0.49%
 • RON
  4.3076
  -1.1979%
 • UAH
  0.6548
  0.0764%

Vodcă fabricată din mere „radioactive” cultivate în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl

17 Mai 2021, 16:39
 // Categoria: În Lume // Autor:  Valentina Buză
17 Mai 2021, 16:39 // În Lume //  Valentina Buză

O echipă de oameni de știință britanici și ucraineni luptă cu guvernul Ucrainei în justiție pentru returnarea a 1.500 de sticle de vodcă fabricate din mere „radioactive” cultivate în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl.

Alcoolul, denumit „Atomik”, face parte dintr-un experiment de patru ani realizat de oamenii de știință pentru a vedea dacă pot produce un produs sigur de consumat din culturile cultivate într-o zonă care a fost contaminată în timpul dezastrului nuclear din 1986 de la centrală.

Echipa a obținut merele de la un fermier din inelul exterior al „Zonei de excludere” de 18 mile. Aproximativ 10 000 de oameni locuiesc încă în acea zonă exterioară și oamenii de știință au sperat că agricultura, care este încă interzisă oficial acolo, poate fi reluată acum în siguranță.

Prima sticlă de vodcă a fost produsă în 2019, iar oamenii de știință au folosit cereale de secară și apă din zona de excludere. Anul acesta, oamenii de știință sperau să livreze primul lor lot în Regatul Unit, profiturile urmând să se îndrepte către comunitatea locală de lângă Cernobîl.

Dar în martie a apărut un obstacol: serviciul de securitate al Ucrainei, SBU, a confiscat sticlele la o fabrică de distilerie din vestul Ucrainei. Motivul, potrivit procurorilor ucraineni, nu a fost radiația, ci problemele legate de documentele vamale ale sticlelor.

„Nu am nici o idee de ce. Motivul a fost că au crezut că timbrele de taxă au fost falsificate. Dar în mod clar au avut timbre din Marea Britanie. Sperăm că a fost doar o greșeală”, a spus Jim Smith, profesor de științe ale mediului la Universitatea din Portsmouth și unul dintre oamenii de știință din spatele băuturii alcoolice.

Procuratura orașului Kiev a declarat pentru ABC News că timbrele britanice pentru sticle nu corespundeau cu exemplele prezentate de uzină pentru înregistrare.

Smith a declarat că echipa sa a câștigat o primă hotărâre în instanță pentru returnarea stictelor de vodcă confiscată, dar așteaptă acum o nouă audiere după ce procurorii au făcut apel.

Alcoolul a fost destinat în principal ca un mod de a atrage atenția asupra lucrării reale a oamenilor de știință în zona de excludere, unde au petrecut ani buni studiind modul în care peisajul din jurul Cernobîlului s-a recuperat după dezastru.

Smith și Gennadiy Laptev, oameni de știință de la Institutul Hidrometeorologic din Ucraina, care au participat și la curățarea dezastrului, și spun că studiile lor arată că contaminarea în inelul exterior este atât de slabă, încât restricțiile privind agricultura nu mai au sens. Deși există încă puncte fierbinți în zona de excludere în care nivelurile de radiații sunt potențial periculos de ridicate, în majoritatea zonelor – chiar mult mai aproape de centrala electrică în sine – nivelurile sunt normale, iar natura din ultimii ani a prosperat acolo.

Merele folosite în băutură au prezentat niveluri de radiații ușor crescute, dar au fost sub limita considerată sigură pentru consum de legislația ucraineană. Această radiație a fost apoi filtrată în procesul de distilare, a spus Smith.

Pentru a dovedi siguranța băuturii alcoolice, Smith a trimis-o pentru a fi analizată de oamenii de știință de la Universitatea din Southampton în 2019. Oamenii de știință nu au găsit niciun semn de radiații neobișnuite, a spus el. Singura urmă de radiație din alcool, a spus Laptev, a fost Carbon-14 – un izotop radioactiv care apare în mod natural în spirt.Aceiași oameni de știință ai Universității Southampton urmau să analizeze lotul de vânzare înainte de a fi confiscat. Se aștepta ca spirtul să se vândă cu aproximativ 50 USD în Marea Britanie. Oamenii de știință au spus multe persoane și-au dat deja interesul.

„Primim e-mailuri de la oameni din întreaga lume – Australia, SUA, Canada, Franța – de la oameni care spun „De unde putem cumpăra?”, a spus Smith.

Realitatea Live

18 Iun. 2021, 21:02
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
18 Iun. 2021, 21:02 // Economie //  Realitatea.md

Cristiano Ronaldo este sinonim cu câştigul. Şi în sport, dar mai ales în afaceri. De altfel, portughezul este primul fotbalist a cărui avere a trecut de un miliard de euro. Dar exemplul de mai jos arată că nu toate afacerile sale sunt de succes. Ba, una dintre ele se dovedeşte extrem de păguboasă. Din cauza fostului președinte al SUA, Donald Trump, Cristiano Ronaldo e pe cale să piardă 9 milioane de euro.

Apartamentul pe care în 2015 l-a cumpărat cu 15 milioane de euro în Trump Tower din New York l-a scos la vânzare în 2019. Deşi i-a scăzut preţul de mai multe ori, Ronaldo încă nu a reuşit să scape de el.

Problemele de imagine cu care se confruntă Trump, mai ales din cauza modului în care a ales să se retragă de la conducerea SUA, după ce a pierdut alegerile în faţa lui Joe Biden, îl afectează acum grav şi pe Ronaldo.

Potrivit presei internaționale, Ronaldo a stabilit prima dată un preţ de vânzare de 7,5 milioane de euro, pentru ca lipsa interesului să-l determine să scadă preţul apartamentului cu trei camere la circa 6 milioane de euro.

Garajul lui Ronaldo valorează circa 9 milioane de euro, după ce şi-a cumpărat un Ferrari Monza Sp2 de 1,6 milioane de euro

Dacă la apartamente pare să aibă ceva probleme, atacantul lui Juventus investeşte în maşini, marele său hobby. Acum o lună, la finalul unei vizite la fabrica din Maranello, el și-a achiziționat un Ferrari Monza SP2, un model exclusivist, produs în doar 499 de unități.

Ferrari Monza SP2 este un model inspirat din navele anilor ’50, care atinge o viteză de 100 km/h în doar două 2.6 secunde. Cumpărătorii bolidului de lux, cei 499 de ”norocoși”, sunt aleși chiar de cei de la Ferrari.

Noua achiziție a starului portughez duce valoarea totală a garajului deținut de Cristiano Ronaldo, în care se află, printre altele, Bugatti Veyron și Chiron, McClaren Senna, Ferrari F12 TDF și Mercedes G Brabus, la peste 9 milioane de euro.

 

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției