Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Voronin atacă ambasadorul SUA Dereсk J. Hogan: „Activitate excesivă”, „amestec”, „presiuni”

24 Iun. 2021, 16:08
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
24 Iun. 2021, 16:08 // Politica //  Petru Beregoi

Președintele Partidului Comuniștilor (PCRM), Vladimir Voronin, i-a transmis o scrisoare deschisă Ambasadorului SUA la Chișinău, Dereсk J. Hogan, prin și-a exprimat nemulțumirea pentru faptul că „s-ar implica prea activ, contrar Convenției de la Viena, privind relațiile diplomatice, în treburile interne ale țării noastre”.

Potrivit scrisorii, Voronin îl acuză pe Hogan că s-ar amesteca în activitățile unor instituții de stat din țara noastră, inclusiv Serviciul de Informații și Securitate, Procuratura Generală, Comisia Electorală Centrală, Banca Națională.

„Activitatea dumneavoastră excesivă și, de fapt, amestecul în activitățile diferitor instituții de stat din țara mea a fost văzută de mulți reprezentanți ai societății civile și chiar de mine ca presiuni în interesul anumitor grupuri politice și oficiali ai Republicii Moldova. Astfel de activități nu sunt prevăzute de Convenția de la Viena, ci, dimpotrivă, sunt direct interzise de aceste documente de bază”, se arată în scrisoarea trimisă de Voronin lui Hogan.

Voronin i-a reproșat lui Hogan de ultima vizită de la CEC pe care a avut-o ieri cu șefia Comisiei, înainte de a se decide câte secții de votare vor fi totuși deschise în final în străinătate.

„Ați făcut din nou o vizită la Comisia Electorală Centrală, care se află în etapa finală de pregătire pentru a asigura desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate. Prin natura problemelor pe care le-ați ridicat în conversația cu conducerea CEC, este evident pentru mine că interesul dumneavoastră personal în cursul procesului electoral este îndreptat în favoarea unui concurent specific. Cu toate acestea, îmi exprim sincera speranță că vă veți continua activitățile în strictă conformitate cu Convenția de la Viena și că nu veți mai da naștere la suspiciuni de simpatie specială pentru anumite forțe politice din Republica Moldova și amestec în procesul electoral”, conchide liderul PCRM în scrisoarea sa, adresată Ambasadorului SUA la Chișinău.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 10:46
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 10:46 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Pentru practici prin care se doreşte schimbarea orientării sexuale a unei persoane sau a identităţii de gen cunoscută drept terapie de conversie LGBT, Noua Zeelandă a introdus lege controversată potrivit căreia se acordă o pedeapsă cu până la 5 ani de închisoare, transmite Reuters.

Potrivit ministrului Justiţiei, Kris Faafoi, măsurile propuse urmăresc oprirea acestor practici care „au efecte negative” și „nu funcționează”.

„Practicile de conversie nu îşi au locul în Noua Zeelandă modernă. Sunt bazate pe convingerea falsă că orientarea sexuală a oricărei persoane, identitatea de gen sau exprimarea genului este greşită şi are nevoie să fie reparată”, menționează Kris Faafoi.

El a adăugat că medicii specialiști, liderii religioși și activiștii pentru drepturile omului sunt, de asemenea, împotriva acestor practici „dăunătoare şi cu potenţial de a perpetua prejudecăţile, discriminarea şi abuzul faţă de membrii comunităţii curcubeu”.

Terapie de conversie LGBT se pedepsește acum cu până la 5 ani de închisoare

Potrivit noii legislaţii, oricine realizează astfel de practici asupra unei persoane cu vârstă mai mică de 18 ani sau asupra uneia care nu are capacitate de decizie poate primi o pedeapsă cu până la 3 ani de închisoare.

Practicile de conversie care cauzează leziuni grave pot fi pedepsite cu până la 5 ani de închisoare.

Astfel de legi au fost adoptate anterior şi în Canada, Marea Britanie şi Australia. SUA nu au interzis prin lege terapia de conversie, dar unele state, inclusiv California, Colorado, New York, Washington şi Utah, interzic practica într-o anumită măsură.

Cu obiectivul de a schimba orientarea sexuală a unei persoane sau identitatea de gen, terapia de conversie poate include discuţii, hipnoză, şocuri electrice şi post. În cazuri extreme, a fost raportat că poate fi vorba despre exorcism şi „viol corectiv”, în cazul lesbienelor.

Oprirea terapiei de conversie a fost una dintre promisiunile făcute de prim-ministrul neozeelandez Jacinda Ardern în campania pentru al doilea mandat obţinut anul trecut.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate