Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, îndeamnă Chișinăul „să nu politizeze domeniul energetic”. Declarațiile sunt făcute după ce ministrul Energiei, Victor Parlicov, anunța despre faptul că Republica Moldova este dispusă să plătească doar 8,6 milioane de dolari din restanțe, pentru 276 milioane de dolari nu există documente confirmative, iar suma 400 de milioane de dolari din datoria Moldovagaz față de Gazprom nu este executabilă.
Guvernarea de la Chișinău, acuzată de Zaharova că politizează domeniul energetic
Zaharova afirmă că Gazprom este un furnizor de încredere. Conform ei, guvernarea din Republica Moldova ar trebui să își respecte obligațiile asumate față de concernul rus.
„Este un furnizor de încredere de resurse energetice de zeci de ani. Facem apel la Chișinău, să adopte o abordare responsabilă similară în îndeplinirea obligațiilor sale, precum și nu politizeze aspectele practice ale cooperării bilaterale, inclusiv domeniul energetic”, declară oficiala rusă.
Declarațiile Chișinăului
Miercuri, ministrul Energiei Victor Parlicov acuza Gazpromul că a aplicat motive politice atunci când a luat decizii în privința Chișinăului. În context, Dorin Reean punctat că țara noastră „nu va plăti datorii inexistente”. După rezultatele auditului datoriei Moldovagaz s-au anunțat public, compania „fiică” a Gazpromului preciza că a recepționat rezultatele pe 6 septembrie, la ora 9:00. Așadar, se puncta că întreprinderea trebuie să examineze informațiile, înainte de a se pronunța.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
„Moldovagaz constată că societatea nu este subiectul auditului respectiv, în timp ce obiectul acestuia îl reprezintă activitățile economico-financiare și datoria istorică față de furnizorul extern de gaze naturale. Totodată, în cadrul efectuării auditului societatea a furnizat Agenției Proprietății Publice toate informațiile solicitate pe principii de confidențialitate”, se arăta în mesajul întreprinderii.
Ce declară Gazprom?
Gazpromul a anunțat că nu este de acord cu administrația de la Chișinău, după anunțarea rezultatelor auditului. Conform companiei ruse. Întreprinderea a transmis în seara de 6 septembrie că „raportul auditorului nu a fost aprobat de Consiliul de Supraveghere al SA „Moldovagaz”, așa cum prevăd acordurile dintre CSP „Gazprom” și Guvernul Republicii Moldova. În orice caz, după cum am menționat deja, auditorul și condițiile licitației pentru achiziționarea serviciilor sale au fost stabilite unilateral de partea moldovenească fără acordul Gazprom și Moldovagaz. Concluziile auditorului nu pot afecta în niciun fel mărimea și valabilitatea datoriei specificate, mai ales că aceasta este confirmată în documentele semnate regulat de Gazprom și Moldovagaz și deciziile relevante ale arbitrajului internațional”.