Curs valutar
 • EUR
  20.7481
  0.4241%
 • USD
  17.6799
  0.2421%
 • RUB
  0.2412
  0.4146%
 • RON
  4.1922
  0.4103%
 • UAH
  0.6623
  0.302%

ZECE cărți fantastice despre corpul uman

15 Mart. 2021, 16:35
 // Categoria: Life // Autor:  Daniel Hacina
15 Mart. 2021, 16:35 // Life //  Daniel Hacina

Într-un fel sau altul, fiecare carte este despre corpul omenesc. Nimeni nu trăiește în afară corpului lor și, prin urmare, nu există niciun scriitor, povestitor sau personaj pe deplin detașat de existența sa corporală. Poveștile sunt trăite și făcute în trupurile noastre. Limbajul în sine este creat de mișcările mușchilor corpului nostru. Există sute de cărți care se bazează pe bogatele tradiții de scriere despre boli, handicap, gen, rasă, dorință, politică, părinți, copilărie, viaţă și moarte, toate ancorate în corpurile noastre. 

Ți-am pregătit 10 cărți care sunt concentrate pe minunatele noastre trupuri

1. Frankenstein de Mary Shelley

Când mama lui Victor Frankenstein moare, el merge la universitate preocupat de „cele mai profunde mistere ale creației umane”, intenționând să învețe cum să creeze o ființă vie, astfel încât să poată combate pierderea, moartea și decăderea. El a suturat un om din mai multe părți, după care a încercat să-l animeze. Creatura, minunată în teorie, îl îngrozește de îndată ce prinde viață. Starea devastatoare ce cuprinde atât creatorul cât și creatura sa în sine este nesfârșită. Aceasta carte misterioasă este indispensabilă tuturor generațiilor, iar emoțiile și suspansul pe care îl generează va captiva fiecare cititor.

2. The Body in Pain: The Making and Unmaking of the World de Elaine Scarry

O analiză a suferinței fizice care se întinde de la filozofie la medicină, de la religie la literatură și artă, The Body in Pain este reprezentarea naturii fundamentale, inexprimabile și inevitabile a durerii. Această carte este asemeni unui studiu nuanțat și expansiv al modurilor în care, de-a lungul istoriei, ființele umane au provocat și s-au confruntat cu durerea, dar și cum au lucrat acestea pentru a o articula și pentru a trăi cu și prin ea.

3. The Giant’s House de Elizabeth McCracken

The Giant`s House este un roman extraordinar despre povestea de dragoste dintre o bibliotecară dintr-un oraș mic, numit Peggy Court și James Carlson  Sweatt, un tânăr care ajunge la fascinanta înălțime de peste 2 metri. Această carte este o examinare a modurilor profunde în care un corp ieșit din comun poate să te atragă și să creeze o conexiune strânsă între două persoane, precum și a modului în care îți poți iubi propriul corp. Romanul se axează pe gloria și pe durerea de a fi o ființă vie.

4. Poster Child de Emily Rapp Black

Poster Child este sunt memoriile autorului despre cum este viața atunci când ai dezabilități. Piciorul stâng al lui Rapp Black a fost amputat la vârsta de patru ani ca urmare a unui defect congenital. Black, a reușit să creeze viziunea perfectă din perspectiva unei persoane neputincioase aflată într-un anturaj negativ cu lipsă de cultură ce te impulsionează constant să te disprețuiești.

5. Inseminating the Elephant de Lucia Perillo

Poeziile din această colecție sunt inventive la nesfârșit. Frumoase și amuzante, surprinzătoare, curioase și ironice, ele îți vor depăși cu siguranță toate așteptările. Perillo a avut scleroză multiplă, iar aceste poezii sunt inspirate direct de experiențele sale din lupta cu această dizabilitate. Sunt, de asemenea, o prezentare extraordinară despre cum trebuie să iubim lumea în care trăim în ciuda întunericului în care ne regăsim adesea.

6. The two types of decay de Sarah Manguso

Subțire, ciudată și lirică, această carte transformă „narațiunea bolii” în sine. Asemeni unei evidențe a anilor pe care i-a petrecut eroina cu o tulburare de sânge rară și profund imprevizibilă, cartea articulează o experiență din îndepărtarea temporală sau lingvistică a recuperării. Aceasta este o carte dificilă, însă este extrem de frumoasă și unică.

7. A Guidebook to Relatives de Camille T Dungy

Dungy este poet, iar această colecție de eseuri, memorii și studii culturale se întinde pe parcursul istoriei și peisajelor pentru a explora maternitatea, femeia, scrierea și lumea naturală. Preocupat de vulnerabilitatea și puterea deosebită de a trăi într-un corp negru, este un „masterclass” în lupta cu numeroasele moduri în care corpurile noastre se modelează și ne asistă peste tot.

8. The Carrying de Ada Limon

O colecție de poezii despre copilărie și infertilitate, bătrânețe și durere, răpirea și ruptura corpului și forța brutală, extatică, animalică a dorinței, această carte este frumoasă și ușoară, capabilă să-ți frângă inima.

9. Heavy: An American Memoir de Kiese Laymon

Există tot felul de moduri de a caracteriza această carte. O memorie despre trăsăturile rasiale, devotament și abuz. O poveste despre creșterea fiului de culoare de către o mamă singură din Jackson, Mississippi. O carte care interogează fără întrerupere încrucișările dintre violența sistemică și cea individuală. O scrisoare de dragoste. O vărsare de sânge. O invocație de scuze și mustrări. Toate sunt adevărate și toate insuficiente pentru a descrie această operă.

10. Teratology de Susannah Nevison

O colecție de poezii înrădăcinată într-o serie de defecte congenitale care afectează picioarele autorului și, într-o viață de intervenții chirurgicale, cartea lui Nevison este un act de a face mituri, a face sensuri din nimic și de a supraviețui.

Realitatea Live

22 Sept. 2021, 13:51
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
22 Sept. 2021, 13:51 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Fără succes. Atât fosta directoare a Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Silvia Cibotari, cât și vice-directorul companiei „Farmaco”, Vladimir Carauș, nu au trecut de concursul organizat de Guvernul Gavrilița pentru postul de director general adjunct al Agenției.

Evaluarea CV-urilor a avut loc astăzi, în incinta Casei Guvernului.

Amintim că potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, cei doi candidați au fost admiși în concurs în urma evaluării dosarelor de către Comisia permanentă pentru organizarea și desfășurarea concursurilor de ocupare a funcțiilor publice de conducere de nivel superior.

Concursul se desfășoară în baza Regulamentului cu privire la ocuparea funcției publice prin concurs, care, după examinarea dosarelor, prevede următoarele etape: competiția CV-urilor, proba scrisă și interviul. Pentru fiecare etapă candidații vor fi notați cu un punctaj de la 1 – la 10. Fiecare etapă este eliminatorie pentru candidații, care vor obține un punctaj mai mic de 7,5.

Menționăm, că Silvia Cibotari a deținut anterior funcția de director general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Dar a fost eliberată de către Guvern, printr-o decizie din 12 august, anul trecut. Funcția de vice-director general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale îl asigura Lina Gudima.

Contracandidatul Silviei Cibotari este vice-directorul și unul din fondatorii companiei SA „Farmaco”, Vladimir Carauș. Compania în cauză reprezintă una dintre cele mai mari întreprinderi producătoare de medicamente din Republica Moldova.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române