„Reforma justiției va fi finalizată iar lupta împotriva corupției accelerată”. Promisiunea a fost făcută de președinta Maia Sandu, la cea de-a 10-a ediție a Forumului pentru Integrare Europeană. Șefa statului s-a referit la progresele pe care le are țara noastră în procesul de aderare la UE, a apreciat rezultatele referendumului și a menționat că la Bruxelles ne sunt apreciate eforturile.
Conform Maiei Sandu, autoritățile de la Chișinău planifică pentru primăvară să înceapă negocierile de aderare pe primul grup de capitole. În același timp, în opinia președintei, oportunitatea de aderare trebuie valorificată, luând în considerare faptul că instituțiile din UE ne recunosc progresul.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Șefa statului a trecut în revistă evoluțiile din mai multe domenii cheie, printre are energetica, infrastructura, economia, justiția și altele, dar a făcut și mai multe promisiuni, atunci când a vorbit despre prioritățile guvernării.
„Reforma justiției va fi finalizată iar lupta împotriva corupției accelerată. Așa cum ziceam, urmează să atragem tineri în sistem pentru a-l moderniza și a-l face mai puternic. Totodată vom accelera lupta împotriva corupției politice, electorale, astfel încât în țara noastră să decidă cetățenii, nu banii murdari. Justiția curată și instituțiile puternice sunt cel mai bun scut împotriva destabilizării externe.
Economia necesită investiții, inclusiv în infrastructură, iar producătorii au nevoie de un acces mai mare pe piețele mari și stabile. Aceste lucruri le vom face cu sprijinul și cu fondurile Uniunii Europene.
Securitatea. Vom continua să investim în securitatea statului pentru a construi un sistem rezilient. Vom participa la inițiativele și programele UE care au ca scop integrarea în domeniul securității pentru a servi mai bine interesul cetățenilor.Aceste eforturi ne vor permite să facem față provocărilor regionale, să garantăm pacea și să protejăm independența și suveranitatea țării noastre”, a declarat Maia Sandu.
Șefa statului a punctat că aderarea la UE ne va păstra și consolida democrația, dar a menționat că nu putem tărăgăna și că trebuie să ne mișcăm rapid, pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene, în pofida presiunilor la care este supusă țara. Totodată, Maia Sandu a îndemnat reprezentanții societății civile să contribuie la scrierea de regulamente, realizarea de analize de impact, susținerea armonizării legislației la cea comunitară.