Călin Georgescu, candidatul-surpriză care a ieșit pe primul loc în turul I al alegerilor prezidențiale din România, își face campanie din două vile de la Izvorani, un sat din județul Ilfov, folosite ca sediu de campanie. Imobilele aparțin unui tânăr de 24 de ani al cărui tată are dublă cetățenie, adresa din Republica Moldova fiind acasă la fostul vicepremier Nicolae Andronic, scrie ZdG.md.
Constantin Lupu este cetățean moldovean din 2014 și este șef de catedră la Universitatea de Studii Europene din Moldova, fondată de avocatul Gheorghe Avornic și cunoscută pentru faptul că oferă diplome de studii superioare pentru mulți studenți care provin din România. În 2014, Andronic i-a lăsat partidul pe care îl conducea lui Renato Usatîi, controversatul fost primar de la Bălți. În 2021, Lupu a candidat la alegerile parlamentare din R. Moldova pe listele unui partid ale cărui liste erau deschise de fosta propunere de premier a alianței Socialiștilor (Dodon) – Ilan Șor, Mariana Durleșteanu.
Cele două case identice de unde Călin Georgescu își duce campania electorală, pe care le numește „sediu de partid”, se află pe strada Complex Olimpic din Izvorani, județul Ilfov. Ambele proprietăți apar pe numele unui tânăr de 24 de ani, Andy-Constantin Lupu, președintele partidului Lege Educație Unitate (LEU), înființat în 23 mai 2022.
Cele două imobile folosite de Călin Georgescu au terenuri de 932, respectiv 1.500 de metri pătrați, peste 2.000mp în total, iar suprafața lor desfășurată este de 313mp (casele sunt identice, una are și două anexe de 44mp, respectiv 55mp).
Tânărul Andy Constantin Lupu este fiul lui Constantin Lupu, care în 2024 depunea declarație de avere ca fiind consilier al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Are canal de Youtube care se numește „În Gura Lupului”, cu 10 mii de abonați. Cătălin Georgescu a fost invitat ultima oară la acest podcast chiar cu 3 zile înaintea alegerilor, discuția fiind moderată de tatăl Constantin Lupu. Ambii sunt o prezență constantă în cadrul emisiunii online. Candidatul independent la prezidențiale fost invitat și în februarie 2023, în februarie, în mai, în iunie 2024.
Constantin Lupu a obținut cetățenia Republicii Moldova în 2014; deține buletin de identitate eliberat de autoritățile de la Chișinău în iulie același an. Are viza de domiciliu și locuiește la Chișinău într-o casă amplasată pe strada Spartacus din sectorul Râșcani al capitalei. Imobilul are 379 de metri pătrați și aparține, în acte, lui Nicolae Andronic, un om politic de la Chișinău, activ în anii ’90.
Nicolae Andronic este considerat, în Republica Moldova, un politician neutru, care nu a avut poziționări clare privind politica externă. A provenit din business și era considerat, în perioada primului președinte al țării, Mircea Snegur, omul care-i coordona activitatea. A fost semnatar al Declarației de independență și deputat în primul Parlament al R. Moldova (1990-1994), precum și vicepreședinte al Parlamentului R. Moldova în anul 1994. A activat în Parlament până în 1998. Ulterior a deținut funcția de viceprim-ministru în Guvernul Ciubuc, apoi între 1999 și 2000 și cea de prim viceprim-ministru în Guvernul Sturza.
În 2004 a fost ales în funcția de președinte al Partidul Țărănesc Creștin Democrat din Moldova, care apoi a fost redenumit în Partidul Popular Republican. În 2014, Andronic i-a cedat partidul controversatului politician Renato Usatîi, iar în 2015, partidul și-a schimbat denumirea, devenind „Partidul Nostru”. Usatîi este un politician populist din R. Moldova care a candidat inclusiv la alegerile prezidențiale din R. Moldova din octombrie 2024 și s-a clasat pe locul trei, după ce a obținut 13,79% din voturi, fiind depășit de Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. În turul doi, Usatîi nu a susținut direct niciun candidat.
Contactat de sursa citată, Nicolae Andronic a recunoscut că este prieten cu Lupu, cu care a avut și o firmă, și că acesta din urmă „are viză de reședință la mine”.
„Da, pe Lupu îl cunosc. E descendent de aici. Da, suntem prieteni. Da, am avut o firmă care nu a mers pentru că am dus materiale necalitative. El (Lupu) are viză de reședință la mine. El și-a restabilit cetățenia. Că e de aici. Eu plătesc numai impozite pentru dânsul. Da, când vine, trăiește pe aici, de ce să nu trăiască? Eu când mă duc, trăiesc la dânsul. Asta eu socot că facem unirea, dar când colo, nu facem bine… Când are lecții la universitate și nu se oprește la hotel, vine la mine, dacă eu-s acasă. Dacă nu-s acasă, nu vine. Eu mă mândresc cu o prietenie dezinteresată cu un român măcar, că toți sunt cu interese.”
Andronic mai spune că a fost sunat din România și întrebat de Călin Georgescu.
„De unde-l știe (Lupu, n.r.) pe Georgescu? Nu mai știu, fraților. Sau sunt penticostali, sau sunt masoni. Ceva… Dar care e problema? E o crimă să-l știi pe Georgescu?” „Eu nu-l cunosc, eu nu am fost la vot ca cetățean român, pentru că nu am avut cu cine vota, dar vreau să înțeleg. Acest Georgescu e criminal? Nu are voie să trăiască în casa lui? Omul văd că a lucrat cu dezvoltarea durabilă a României. Teoriile pe care le răspândește? Șoșoacă demult răspândește. La americani fratele lui Kennedy răspândește asta… Dar, l-au votat românii.” „Presa românească scrie că are un partid naționalist, dar e cu rușii. Cum să fii naționalist, dar să fii cu rușii?”, conchide Andronic.
Nicolae Andronic și Constantin Lupu au fost asociați la firma „Ghips Biuruința SRL”, înregistrată la Iași, dar radiată în 2019. Compania avea activități declarate în „comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice”.
Contactat de aceeași sursă citată, Lupu nu a răspuns nici apelului, nici mesajului. Dacă va fi o reacție publică, Realitatea.md o va publica într-un articol separat, cu actualizarea acestuia. Articolul integral poate fi citit pe Ziarul de Gardă sau Snoop.ro.