Într-un interviu oferit în exclusivitate la emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, Claudia Benea, specialist în hidratare, a adus în atenție o serie de aspecte mai puțin cunoscute despre cănile de filtrare a apei, punând accent pe limitările și riscurile asociate cu utilizarea acestora.
”Pentru a face un material despre acest tip de căni am consultat un specialist, un inginer chimist, care lucrează de 40 de ani în industria tratării apelor în Statele Unite. El m-a luminat. Ceea ce nu înțeleg oamenii este că mecanismul de filtrare al cănilor este următorul: un filtru de carbon granulat și rășină schimbătoare de ioni. Ce face filtrul de carbon? Elimină clorul. În filtre se dezvoltă bacterii, pentru că de aceea apa de la robinet este tratată cu clor. Odată eliminat clorul se dezvoltă bacterii. Se recomandă ca aceste cartușe să fie schimbate la fiecare două săptămâni. Dar eu am văzut oameni care le schimbă o dată la șase luni. Și așa se recontaminează apa. Acele filtre adăpostesc filtrul de carbon, un mediu propice care adăpostește bacterii. Este foarte mult marketing și nimeni nu face lumină în acest marketing”, susține ea.
”Dar mai este și rășina schimbătoare de ioni. Rășina schimbătoare de ioni înlocuiește ionii de calciu cu ionii de hidrogen. Prin urmare bem o apă mai acidă. Asta se întâmplă, de fapt. Și mai este ceva… Sper să nu fim atât de naivi încât să credem că din acel cartuș o să obținem o apă ca de izvor. Mai mult decât atât, nu elimină metalele grele, nu elimină contaminanții. Acea cană nu poate face aceste lucruri. Singurul lucru pe care îl poate face acea cană este iluzia că apa are un gust mai bun, și chiar are, pentru că elimină clorul. Dar doar atât”, mai explică specialista.
”Totodată, nu are nici minerale. Cartușul de remineralizare este format din granule de calciu și magneziu. Este vorba despre minerale de sinteză obținute chimic, într-o cantitate pe care bineînțeles că organismul nu o poate absorbi. Cu alte cuvinte, acestea nu au niciun rol, pentru că sunt într-o cantitate extrem de mică. Imaginați-vă că acele filtre se schimbă odată la șase luni, potrivit specificațiilor tehnice. Dar cartușul acela este ca o cretă, peste care dacă trece permanent fluxul de apă, acele minerale se spală de fiecare dată”, a afirmat ea.
Așadar, cănile de filtrare sunt o soluție practică, dar ele nu reprezintă un substitut pentru metodele avansate de purificare a apei.
„Ceea ce ne oferă aceste produse este un gust mai bun, dar din punct de vedere al siguranței și purității, ele nu pot garanta o apă complet curată,” a concluzionat Claudia Benea în exclusivitate la emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.