Deciziile emise de Agenția Rezerve Materiale vor fi incluse în lista documentelor executorii, ceea ce va permite sesizarea executorilor judecătorești și aplicarea restricțiilor pe bunurile și mijloacele bănești ale operatorilor economici care au admis consumul neautorizat al rezervelor de stat și de mobilizare, sau au stocat bunurile într-o cantitate mai mică decât cea stabilită. Deputații au aprobat în cadrul ședinței de astăzi, 31 martie proiectul de modificare a unor acte normative, în vederea asigurării legislației uniform și unitar în domeniul rezervelor de stat și de mobilizare.
Modificările operate la legislație mai prevede scutirea Agenției Rezerve Materiale, în toate acțiunile sale, de la plata taxei de stat în instanțele judecătorești.
De asemenea, noua lege propune delimitarea clară a informațiilor, din domeniul rezervelor de stat și de mobilizare, care necesită a fi secretizate. Astfel, au fost revizuite o serie de noțiuni și termeni care și-au pierdut actualitatea, în mod special a fost expusă într-o redacție nouă noțiunea de rezerve materiale de stat, prin delimitarea rezervelor de stat și a celor de mobilizare, în funcție de scopul și destinația acestora.
Documentul prevede operarea modificărilor în mai multe acte legislative, precum legea cu privire la rechizițiile de bunuri și prestări de servicii în interes public, legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, legea cu privire la secretul de stat etc, pentru aducerea acestora în concordanță cu prevederile legii cu privire la rezervele de stat și de mobilizare.
Precizăm că, rezervele de stat și de mobilizare constituie stocuri de bunuri materiale cu destinație specială create în scopul intervenirii operative a statutului pentru protecția populației și a teritoriului, pentru asigurarea funcționării stabile a economiei naționale și a apărării țării în situații de urgență/excepționale.
Proiectul de lege a fost votat în prima lectură cu votul a 78 de deputați, urmând a fi supus aprobării și în cea de-a doua lectură.