Curs valutar

Agresiv și consumator de alcool! Istoria preotului din Raciula care a bătut și băgat în spital un consătean

21 Apr. 2021, 12:07
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
21 Apr. 2021, 12:07 // Actualitate //  Realitatea.md

Preotul bisericii din Răciula, raionul Călărași, Nicolae Mutu, care a băgat, acum patru zile, în spital un localnic nu este la prima abatere de la lege. Primarul localității, Maria David, susține că în cei 20 de ani de activitate, slujitorul Domnului a avut mai multe conflicte cu enoriașii, iar cazul din 17 aprilie este șocant, dar și regretabil în același timp.

Realitatea.md l-a contactat pe Nicolae Mutu pentru a afla poziția sa cu privire la incidentul produs în data de 17 aprilie, însă acesta a fost de negăsit la telefon.

Nu este pentru prima dată când Nicolae Mutu apare în vizorul opiniei publice. Despre activitatea defectuoasă a preotului, presa a mai scris și în 2018. Atunci, acesta a refuzat să înmormânteze o femeie din sat, motivând că victima a fost botezată într-o localitate vecină. Atunci, sătenii s-au plâns că slujitorul Domnului este agresiv, consumă alcool și chiar înjură enoriașii. În cele din urmă, Nicolae Mutu a mers la răposată acasă și a oficiat funeraliile. Tot în 2018, oamenii din localitate s-au mai plâns că preotul ar cere taxe prea mari de la oameni. Pentru o înmormântare acesta cerea 900 de lei, pe când în satul vecin taxa e de 500, susțineau sătenii.

Am încercat să discutăm cu reprezentanții Episcopiei de Ungheni și Nisporeni. Vadim Corostinschi, serviciul relații cu presa însă ne-a declarat că:

„Nu cunoaștem informații despre acest caz, nu am fost sesizați.”

Ulterior, acesta ne-a închis apelul, asta deși secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, ne-a dat asigurări că toate detaliile despre acest caz regretabil le putem afla de la Episcopia de Ungheni și Nisporeni în a cărei parohii intră și biserica din Răciula.

Între timp, bărbatul agresat de preot rămâne în continuare internat în Spitalul raional Călărași cu leziuni.

 „Pacientul este internat în secția chirurgie, viața acestuia este în afara oricărui pericol, însă primește tratament”, ne-a spus directorul instituției medicale, Silvia Bolescu.

Primarul localității Răciula ne-a mai spus că victima consumă des băuturi spirtoase, iar anterior a urmat și un tratament. Atât victima, cât și rudele acesteia nu au depus nici o sesizare la primărie.

Amintim că, un bărbat de 47 de ani din satul Răciula, raionul Călărași a ajuns, în data de 17 aprilie, în Secția Chirurgie al Spitalul raional Călărași cu fractura la picior. Despre acest caz, poliția anunță abia astăzi. Totul s-a întîmplat după ce acesta a fost agresat fizic de către preotul din sat, în vîrsta de 56 de ani.

Realitatea Live

16 Mai 2022, 08:29
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
16 Mai 2022, 08:29 // În Lume //  Redacția Realitatea

Săptămâna trecută, Coreea de Nord a recunoscut pentru prima dată că se luptă cu un focar de coronavirus. Liderul nord-coreean Kim Jong-un a organizat o întâlnire de urgență a Biroului Politic și a ordonat ca armata să fie folosită pentru aprovizionarea cu medicamente către Phenian, în timp ce țara se confruntă cu primul focar confirmat de COVID-19.

Experții și-au exprimat îngrijorarea că virusul ar putea devasta o țară cu provizii limitate de materiale medicale și fără program de vaccinare, informează unian.net.

La o reuniune de urgență a Biroului Politic, Kim Jong-un a criticat atitudinea „iresponsabilă” față de muncă, precum și abilitățile organizatorice și executive ale cabinetului și ale sectorului sănătății, a informat agenția de presă de stat KCNA.

Guvernul a emis un ordin de a-și distribui stocurile de medicamente, dar Kim spune că medicamentele achiziționate de guvern nu ajung la oameni în timpul necesar. De asemenea, el a ordonat desfășurarea unei „forțe puternice” a armatei pentru a „stabiliza imediat aprovizionarea cu medicamente către orașul Phenian”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

El a vizitat, de asemenea, farmacii de lângă râul Taedong din Phenian pentru a se interesa despre aprovizionarea și vânzările de medicamente. Potrivit lui Kim, farmaciile nu sunt bine echipate pentru a-și îndeplini funcțiile fără probleme, nu au locuri potrivite pentru depozitarea medicamentelor, altele decât vitrine, iar vânzătorii nu au fost echipați cu îmbrăcăminte sanitară adecvată.

Țara a raportat 392.920 de persoane cu simptome de febră și opt noi deces. Cu toate acestea, nu este raportat câți dintre ei au fost testați pozitiv pentru COVID-19.

Coronavirus în Coreea de Nord: ceea ce se știe

Autoritățile RPDC au declarat anterior că nu există focar de coronavirus în țară. Cel mai recent raport al OMS a confirmat acest lucru, însă doar 40.000 de cetățeni au fost testați acolo.

Țara nu oferă date oficiale despre procesele epidemiologice. Coreea de Nord și-a închis complet granițele în ianuarie 2020 și nu a acceptat asistență medicală din cauza riscului de import de coronavirus. În toamna lui 2021, OMS a început să furnizeze medicamente pentru combaterea coronavirusului în RPDC.

În mai 2022, s-a aflat despre focarul de COVID-19 în țară. De la începutul blocării la nivel național, au fost raportate 42 de decese din cauza bolii.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală