Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.4672%
 • USD
  17.8563
  -0.1714%
 • RUB
  0.2450
  -0.1633%
 • RON
  4.3040
  -0.4856%
 • UAH
  0.6631
  -0.4826%

ALARMANT! Au fost IDENTIFICAȚI șase copii, victime ale abuzului sexual

02 Iul. 2021, 17:45
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
02 Iul. 2021, 17:45 // Societate //  Valentina Buză

În urma celui de-al 9-lea grup de lucru pentru identificarea victimelor, au fost identificați șase copii, victime ale abuzului sexual. Potrivit informațiilor, grupul a fost organizat de Centrul european de criminalitate cibernetică (EC3) al Europol, la care au participat organele de drept din Australia, Belgia, Bosnia-Herțegovina, Canada, Danemarca, Estonia, Franța, Georgia, Germania, Ungaria, INTERPOL, Letonia, Republica Moldova, Țările de Jos, Norvegia, Portugalia Spania, Elveția, Ucraina și SUA.

Astfel, în perioada 14-25 iunie 2021, și-au unit eforturile 41 de specialiști. Scopul a fost identificarea unui număr cât mai mare de victime ale abuzului sexual asupra copiilor, reprezentați în imagini foto și video.

Europol gestionează peste 59 de milioane de imagini și fișiere video unice, iar pentru a se pregăti pentru acțiune, specialiștii au selectat imagini ale victimelor a căror locație și identitate nu erau încă stabilite. În prezent, Europol oferă sprijin acestor țări pentru a ajuta la protejarea copiilor și reținerea infractorilor.

Astfel, participanții au evaluat peste 300 de serii de fișiere. Pentru 47 dintre acestea, a fost identificată țara unde au fost produse.

În urma acțiunilor efectuate de către grupul de lucru, au fost depistate semne/obiecte specifice unei anumite țări, ceea ce a urmat notificarea imediată a statului respectiv, astfel încât să fie posibilă inițierea unei investigații la nivel național.

CUM PUTEȚI AJUTA STOPAREA ABUZULUI COPILULUI

În iunie 2017, Europol și-a lansat inițiativa „Stop Child Abuse – Trace An Object”, care a rezultat din activitatea acestui grup de lucru.

Ca parte a acestei inițiative, detaliile depersonalizate ale imaginilor extrase din cazurile de abuz sexual asupra copiilor sunt publicate în mod regulat în speranța că cineva ar putea recunoaște un detaliu care ar putea ajuta la restrângerea cercului privind locația victimei.

Până în prezent, această inițiativă a dat următoarele rezultate:

 • Peste 26.800 de sugestii privind locație au fost recepționate de la publicului larg.
 • Polițiștii au reușit să identifice țara unde au fost produse imaginile foto/video în 105 cazuri.
 • 12 copii victime ale abuzului sexual au fost identificați și salvați.
 • 4 infractori au fost identificați și urmăriți penal.

Orice informație sau indiciu poate fi de ajutor. Imaginile pot fi vizualizate AICI.

Fiecare poate ajuta la identificarea unui detaliu ce ar putea duce la identificarea, de către poliție a copilului, victimă a abuzului sexual.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 22:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
04 Aug. 2021, 22:10 // Politica //  Realitatea.md

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, ar fi pus la cale o schemă întreagă, prin care să o compromită pe Maia Sandu și PAS în ajun de alegeri parlamentare, informează Realitatea.md cu referire la Jurnal.md. Acestea, însă, au fost deconspirate de către ofițerii SIS, în urma unor percheziții.

Jurnaliștii au publicat un material video, din care reiese că trolli plătiți de Veaceslav Platon ar încerca de multe ori s-o lege pe Maia Sandu de Ilan Șor.

„Așadar, Maia Sandu urma să fie compromisă, fiind pusă alături de Ilan Șor. Iar în calculatorul care a ajuns la noi am găsit și felul în care Platon a planificat acest lucru. Este vorba despre niște imagini la care, la aceeași masă, ar apărea Ilan Șor și Maia Sandu și în care, în timpul unor discuții, Șor i-ar transmite un plic președintei.

În aceste imagini însă, unicele personaje reale sunt Ilan Șor și asistenta care se apropie de cele două persoane aflate la masă. Maia Sandu este creată cu ajutorul realității virtuale. La masă cu Șor stă, într-adevăr, o persoană. Doar că este altcineva, iar cu ajutorul tehnicilor de editare de video de ultimă generație, acesteia îi este atribuit chipul Maiei Sandu.

Falsul nu este însă atât de calitativ încât să fie imposibil de combătut, întrucât se vede că fizic este imposibil ca persoana din imagini să fie Maia Sandu. Este vorba despre dimensiunile persoanei prezentate ca Maia Sandu, care arată chiar mai înaltă decât Ilan Șor și aproape la fel de înaltă ca asistenta care se apropie de ei”, se menționează în materialul jurnalistic.

În calculatorul în posesia căruia au intrat junaliștii au fost găsite sute de fișiere cu linkuri la conturi false de Facebook și poze cu care acestea să fie completate pentru a părea cât mai reale.

În fiecare dimineață, trolii lui Platon veneau la muncă punându-li-se în față fișiere word cu comentarii pe care trebuiau să le lase la diferite postări, pentru a-l lăuda pe șeful lor și a o denigra pe Sandu.

Mai mult, aceștia primeau linkuri cu știri și emisiuni de pe Facebook, multe dintre ele de la Jurnal TV, în care trebuiau să plaseze atacuri la adresa moderatorilor sau invitaților care îl criticau pe Platon.

Câteva dintre imaginile generate de fabrica de trolli a lui Platon:

Veaceslav Platon a fost telefonat de jurnaliști pentru o reacție, dar telefonul acestuia era deconectat.

Nu este însă exclus, ca aceste imagini urmau să fie scoase de la naftalină și date în spațiul public mai târziu. Asta luând în considerare faptul că fracțiunea Partidului Șor l-a votat pe Igor Grosu la funcția de președinte al Legislativului și au anunțat că vor vota și Guvernul Gavrilița.

De cealaltă parte, Natalia Gavrilița a spus că respinge susținerea fracțiunii Șor, din motiv că numele liderului lor este legat de frauda bancară. Gavrilița a mai adăugat că votul pentru viitorul Guvern a celor din partidul Șor ar putea submina încrederea oamenilor în următorul Executiv.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată