Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

Alegerea noului Ombudsman – noi dispute aprinse între PAS și opoziție

28 Sept. 2021, 21:38
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
28 Sept. 2021, 21:38 // Politica //  Cristina Vlah

Modul în care a fost ales Ombudsmanul de către Parlament a creat noi discuții aprinse între deputata PAS, Olesea Stamate, și deputatul din formațiunea de opoziție a Socialiștilor și Comuniștilor, Grigore Novac, informează Realitatea.md. În timp ce opoziția acuză guvernarea de faptul că a trucat concursul de alegere a Avocatului Poporului, cei de la guvernare spun că de fapt a fost o greșeală de comunicare la mijloc.

„Ați mimat concursul de numire a Avocatului Poporului. Toți spun că voi ați trișat, inclusvi societatea civilă spune acest lucru. Voi ceea ce ați făcut – ați anulat concursurile și ați pus pe cine v-au plăcut. Dacă veți merge așa mai departe – asta se numește acapararea instituțiilor statului, acapararea puterii în stat. Iar cu tempourile acestea veți pune țara în genunchi și nu se va mai numi Republica Moldova”, i-a reproșat Grigore Novac oponentei sale politice.

„Noi nu punem țara în genunchi, noi facem exact ce am promis: curățăm instituțiile statului de oameni corupți. Și acest lucru se va vedea peste patru ani, cand vor avea loc noi alegeri și oamenii vor decide”, a răspuns în replică Olesea Stamate.

Grigore Novac a mai spus că știa cine va fi ales Avocat al Poporului, câteva zile înainte de procedura de vot. În acest sens, deputatul și-a exprimat părerea de rău că cel de-al doilea concurent selectat în finală nu a primit niciun vot din partea majorității parlamentare.

„Pe dl Brighidin eu îl cunosc bine, pentru că avem acțiuni pe linie parlamentară de mai mult timp cu instituția dlui. Dar noi nu am vrut să participăm la acest show concertat. Dna Moloșag a zis direct – că a venit să fie aleasă în Parlament. Au modificat și Regulamentul, au exclus punctajul și au scos metoda de contestare a deciziei. Eu înțeleg că ei își asumă politic acest lucru, dar să o spună deschis”, i-a reproșat Novac.

De cealaltă parte, Olesea Stamate a respins faptul că s-a trișat sau că a fost totul concertat. Ea a recunoscut că la mijloc a fost o lipsă de comunicare eficientă. „Noi am avut o ședință de fracțiune înainte de ședința Parlamenului. O parte din deputați o preferau pe Natalia Moloșag, iar alții au votat pentru dl Brighidin. Și atunci am decis în interiorul fracțiunii ca organizat, în plen, s-o votăm pe dna Moloșag. Avem deputați care la fracțiune l-au votat pe dl Brighidin, dar la ședință au votat candidata Moloșag. Noi am avut un proces pe interior și acest lucru nu s-a văzut, de aceea au apărut întrebări”, a venit cu explicații Olesea Stamate.

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 09:11
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
27 Oct. 2021, 09:11 // În Lume //  Realitatea.md

Statele Unite ale Americii (SUA) iau în considerare adăugarea a patru ţări, printre care România și Bulgaria, în programul de renunţare la obligativitatea vizelor (visa waiver) care permite deplasarea fără viză pentru o şedere de până la 90 de zile. Anunțul a fost făcut de secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, transmite Reuters.

“Avem patru candidaţi în pregătire: Israel, Cipru, Bulgaria şi România”, a declarat Mayorkas la un eveniment din industria turismului. “Suntem foarte, foarte concentraţi pe program”, a adăugat oficialul american, care a precizat că acest program oferă beneficii economice şi de securitate semnificative.

În luna septembrie, Statele Unite au adăugat Croaţia în programul de scutire de vize.

Directorul executiv al Asociaţiei de turism din SUA, Roger Dow, a declarat marţi că adăugarea Croaţiei reprezintă un impuls de 100 de milioane de dolari pentru economia SUA.

“De fiecare dată când sunt adăugate ţări, călătoriile pur şi simplu cresc”, a spus Dow.

În luna februarie, Mayorkas a discutat cu comisarul european pentru afaceri interne şi ambii “şi-au exprimat interesul continuu pentru menţinerea Acordului dintre SUA şi UE privind utilizarea şi transferul de date din registrele cu numele pasagerilor (PNR) şi pentru colaborarea cu Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România pentru a îndeplini condiţiile pentru Programul visa waiver”.

În prezent, în programul SUA de renunţare la obligativitatea vizelor se află 40 de ţări, mai scrie Reuters, citat de Agerpres. Pentru a putea participa la programul american de scutire de vize, o ţară trebuie să îndeplinească cerinţe legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, inclusiv a reglementărilor în domeniul imigraţiei, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor.

Aceste cerinţe includ o rată a refuzurilor acordării de vize temporare sub 3%, eliberarea de documente de călătorie securizate şi o colaborarea strânsă cu autorităţile americane care se ocupă cu aplicarea legii şi combaterea terorismului, potrivit unor precizări făcut luna trecută de Departamentul american pentru securitate internă.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău