Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

Parlamentul a ales noul Ombudsman al Republicii Moldova. Anterior a fost avocata Maiei Sandu

23 Sept. 2021, 16:07
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
23 Sept. 2021, 16:07 // Actualitate //  Petru Beregoi

Natalia Moloșag este noul Ombudsman selectat și votat de către Parlament astăzi, în cadrul ședinței plenare. Noul Avocat al Poporului a fost susținut cu votul a 55 de deputați.

Tot în cadrul ședinței de astăzi, Natalia Moloșag a depus jurământul în plenul Legislativului.

De profesie Natalia Moloșag este avocată din anul 2006. În perioada 2010-2012, a fost prodecan al Baroului Chișinău. În 2011 a fost numită membră a Comisiei de licențiere a profesiei de avocat.

În 2010, Nataliei Moloșag i-a fost acordat premiul ONU în domeniul apărării drepturilor omului. În 2015, Adunarea Generală a Avocaţilor din municipiul Chișinău a revocat-o din funcţia de decan al Baroului Chişinău din cadrul Uniunii Avocaților din Republica Moldova. Ea a fost învinuită de mai mulți colegi că ar fi admis fraude în exercitarea atribuţiilor. Natalia Moloşag a respins acuzaţiile.

Aceasta este autoare a mai multor ghiduri și îndrumare pentru avocați, a instruit avocații privind standardele profesionale de calitate în cauzele penale. Natalia Moloșag a organizat primul Forum al Femeilor Avocate din Moldova și este una dintre fondatoarele Asociației Femeile Avocate din Moldova.

Moloșag a fost avocata Maiei Sandu timp de 15 ani, declarație făcută chiar de ea în timpul numirii în funcție. De asemenea, ea a declarat că s-ar afla în conflict de interese cu deputatul socialist, Vasile Bolea, pentru că, în perioada când a încercat acesta să-și obțină licența de avocat, iar ea era membră a Comisiei de licențiere, nu i-a fost acordată licența lui Vasile Bolea.

Totodată, ea a declarat că, a fost colegă de facultate cu un alt deputat din actualul Parlament, fără să-i spună numele, fapt ce la fel l-a calificat ca un conflict de interese. Ar fi vorba de un parlamentar la fel socialist.

Noua Avocată a Poporului a fost aleasă pentru o perioadă de 7 ani.

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 10:46
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
27 Oct. 2021, 10:46 // Politica //  Realitatea.md

„Sunt unii care vor bate din palme pe furiș, alții a câta oară vor arunca cu noroi dar cu siguranță că mult mai mulți vor avea păreri de rău și regrete…”. Mesajul aparține Veronicăi Herța, consilieră a Partidului Liberal în Consiliul Municipal Chișinău și vine în urma anunțului de retragere din viața politică făcut de către Dorin Chirtoacă.

„Exact acum un an, exact în această zi am făcut această postare. În care am scris o mică parte din tot prin ce am trecut în anii în care alături de dul Chirtoacă am avut norocul de a administra orașul. Chiar dacă a fost greu, complicat iar uneori părea imposibil de reușit- oricum am reușit multe”, scrie Herța pe pagina sa de Facebook.
În cele din urmă, Veronica Herța susține că alături de PL, chiar dacă a primit oferte de a pleca într-un partid sau altul.
„Am fost și rămân în echipa lui Dorin Chirtoacă, chiar dacă am avut propuneri de a trăda, de a pleca, de a lovi în spate.. am ales să rămân alături. Rămân alături chiar dacă trădarea deja a devenit o normă şi o “mândrie” în Republica Moldova. Rămân alături pentru că prietenia și bunul simț nu înseamnă funcții sau alte foloase, rămân alături pentru că știu sigur că nu există un alt politician de talia lui care să iubească la fel de mult acest pamânt și oamenii la fel ca dânsul”.
Realitatea.md amintește că Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a anunțat că se retrage din viața politică. Fostul primar de Chișinău urmează să-și depună mandatul de consilier municipal și demisia din funcția de lider al partidului. Anunțul a fost făcut în cadrul unei transmisiuni live pe pagina sa de Facebook.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău