Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Ambasada Rusiei de la Sofia, nevoită să se despartă de încă un diplomat. Bulgaria cere Kremlinului să coopereze

29 Apr. 2021, 16:46
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
29 Apr. 2021, 16:46 // În Lume //  Realitatea.md

Ministerul de externe al Bulgariei a declarat astăzi că va expulza încă un diplomat rus. Decizia autorităților bulgare, vine la numai o zi după ce procurorii au declarat că ar fi stabilit legături între șase cetățeni ruși și mai multe explozii de la niște fabrici și depozite de muniție.

„Ministerul bulgar de externe a declarat încă un diplomat rus persona non grata”, au declarat autoritățile. De asemenea, acesta a îndemnat Rusia să „coopereze pe deplin” în ancheta sa care vizează „descoperirea făptașilor și aducerea lor în fața justiției”.

Statul membru al Uniunii Europene, care cândva avea legături strânse cu Rusia, a expulzat alți șapte diplomați ruși și un alt membru al personalului ambasadei rusești începând cu octombrie 2019. Atunci, motivele ce au determinat asemenea acțiuni din partea autorităților bulgare, au servit acuzațiile de spionaj și alte încălcări.

Procurorii bulgari au declarat ieri, că au stabilit legături între șase cetățeni ruși care se aflau în Bulgaria și patru explozii la depozitele de arme din țara care s-au produs între 2011 și 2020.

„Bulgaria dorește să mențină o relație reciproc avantajoasă pe picior de egalitate cu Rusia”, a subliniat ministerul de externe din Bulgaria.

La rândul său, Moscova a acuzat oficialii bulgari că prin gestul lor, aceștia „au încercat să depășească autoritățile din Praga”, care susțin că serviciile secrete rusești s-au aflat în spatele unei explozii în Republica Cehă ce a avut loc în 2014.

Acuzațiile cehe au declanșat un val de expulzări diplomatice în adresa Rusiei.

Sofia spune că cele patru explozii ar putea fi legate de cea din Republica Cehă.

Moscova continuă să nege implicarea în explozia din 2014 din Cehia și cele 4 din Bulgaria.

 

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 15:04
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Cosoi
28 Oct. 2021, 15:04 // Actualitate //  Petru Cosoi

Primarul general al Capitalei Ion Ceban, susține că înaintarea lui Fadei Nagacevschi la funcția de viceprimar nu a fost susținută de mai mulți consilieri în CMC din cauza conjuncturii politice. Viitorul viceprimar urma să gestioneze domeniul juridic, activitatea regiilor municipale (serviciile comunale ale orașului), precum și agenda anticorupție în cadrul Primăriei Chișinău.

„Am încrederea că dl Nagacevschi va reuși să facă față tuturor provocărilor, în vederea apărării drepturilor locuitorilor și a orașului Chișinău. Am înaintat candidatura sa pentru aprecierile și competențele profesionale și manageriale în domeniul juridic, pe care le-a demonstrat în funcțiile deținute anterior. Sunt sigur că va face o bună echipă cu juriștii primăriei, cu care în ultima perioadă am reușit să întoarcem municipalității, terenuri, clădiri și încăperi care au fost anterior înstrăinate”, a declarat Ion Ceban la ședința CMC.

Mai mult, edilul a declarat că candidatura lui Fadei Nagacevschi va mai fi propusă o dată în cadrul Consiliului municipal Chișinău, iar activitatea Primăriei Chișinău este despre oameni și despre viitorul prosper al acestui oraș.

„Potrivit regulamentului, candidatura lui Fadei Nagacevschi va mai fi propusă o dată în cadrul Consiliului municipal Chișinău. Activitatea Primăriei Chișinău nu este despre declarații politice, despre dispute și divergențe, este despre oameni și despre viitorul prosper al acestui oraș, iar această responsabilitate și-a asumat-o și Fadei Nagacevschi alături de toți colegii. Este nevoie în continuare de politici, de proiecte și de decizii care vor sta la baza dezvoltării capitalei”.

De menționat că pentru Nagacevschi au votat 23 de aleși locali, 21 din fracțiunea PSRM și 2 consilieri PCRM. Fracțiunea Platforma DA – s-a abținut (10 voturi), PAS și PL au votat împotrivă, reprezentanții PP „ȘOR”, Victor Bunescu, consilier neafiliat și Corneliu Pântea (PUN) s-au abținut.

Realitatea.md amintește că la data de 25 octombrie curent, primarul Capitalei Ion Ceban a propus în cadrul ședinței Biroului Permanent candidatura fostului ministru al Justiției Fadei Nagacevschi în funcția de viceprimar al Capitalei, însă astăzi, 28 octombrie, în cadrul ședinței CMC, proiectul de decizie nu a fost aprobat de consilierii municipali.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău