Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0.171%
 • USD
  17.7371
  0.0113%
 • RUB
  0.2404
  0.1248%
 • RON
  4.0641
  0.155%
 • UAH
  0.6510
  0.1997%

Kremlinul promite că va oferi Cehiei și Bulgariei „un răspuns pe măsură”

29 Apr. 2021, 14:25
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
29 Apr. 2021, 14:25 // În Lume //  Realitatea.md

Rusia anunță că va continua să răspundă acțiunilor Republicii Cehe și Bulgariei, Secretarul de presă al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov. Purtătorul de cuvânt de la Moscova, a spus că „pașii și acuzații neintemeiate absolut inacceptabile, nu vor rămâne fără un răspuns din partea Rusiei. Orice acțiune va fi efectuată exclusiv în interesele noastre”.

La mijlocul lunii aprilie, Praga a acuzat agențiile de informații rusești de implicarea într-o explozie de la un depozit din Vrbetica care a avut loc în 2014, incident ce a stârnit un scandal diplomatic între cele două state.

Republica Cehă a expulzat din țară 18 angajați ai ambasadei rusești. Ca răspuns, Moscova a declarat 20 de angajați ai misiunii diplomatice cehe „persona non grata” și a numit acuzațiile drept fiind „absurde și nefondate”.

Ulterior, parchetul bulgar a anunțat sătpămâna aceasta, implicarea Rusiei în exploziile de la un șir de fabrici și depozite militare din Bulgaria care s-au petrecut în 2011, 2015 și 2020.

Potrivit șefului Ministerului de Externe rus, Serghei Lavrov, „Sofia a decis să-i depășească pe cehi cu astfel de declarații”. El a adăugat, referindu-se la afirmațiile „nefondate” ale Bulgariei că în așa tempouri „Rusia ar putea fi acuzată și de asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand în 1914”.

De asemenea, autoritățile bulgare au acuzat șase ruși de implicare în tentativa de otrăvire a omului de afaceri Emilian Gebrev, care furniza arme forțelor armate ucrainene în mijlocul conflictului de la Donbas.

Toate aceste incidente au stârnit un val de critici aduse Moscovei, care s-au manifeste printr-un șir de expulzări a diplomaților ruși din mai multe state europene, printre care: Polonia, Ungaria şi Slovacia. Autoritățile acestora au anunțat că vor susține autoritățile Republicii Cehe și „condamnă acțiunile ilegale și violente” ale agenților din Rusia.

Realitatea Live

02 Dec. 2021, 22:03
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
02 Dec. 2021, 22:03 // Actualitate //  Realitatea.md

Partidul „ȘOR” cheamă mâine, la ora 11:00, la un protest de amploare în fața Judecătoriei din Bălți, unde va fi examinată decizia CEC de eliminare din cursa electorală a Marinei Tauber. Într-o adresare video, Ilan Șor i-a îndemnat pe bălțeni să iasă în stradă pentru a-și apăra votul, viitorul și dreptul de a alege. Potrivit lui, decizia de miercuri a CEC este nimic altceva decât un act de vandalism împotriva statului de drept și democrației.

„Stimați bălțeni, vă îndemn ca mâine, la 11:00, să veniți în fața Judecătoriei din Bălți, de pe strada Hotin 43, nu ca să o susțineți pe Marina Tauber, pe mine sau Partidul „ȘOR”, dar ca să susțineți dreptul dumneavoastră de a alege primarul pe care îl doriți voi, dar nu pe cel care vi-l bagă pe gât Maia Sandu. Îi îndemn pe toți locuitori țării care nu sunt indiferenți să vină să lupte pentru democrație. Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Bălți, mâine ar putea să se întâmple peste tot în țară. Această liftă și-a ieșit din minți, a întrecut toate granițele, regimul a turbat”.

Ilan Șor a mai adăugat că vineri, la Bălți, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova.

„Maia Sandu le-a interzis locuitorilor din Bălți dreptul de a alege, a spus un mare „NU” democrației din Republica Moldova. Maia Sandu i-a pedepsit pe oamenii care au votat un candidat pe care nu și l-a dorit, un candidat incomod pentru ea.  Miercuri, gașca de hoți ai Maiei Sandu au anulat libertatea în Republica Moldova. Noi trebuie să oprim acest dezmăț. Mâine, la ora 11:00, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova. Mâine se va decide dacă alegătorii din Bălți au dreptul să-și aleagă singuri viitorul primar al orașului sau vor fi obligați să o asculte pe Maia Sandu și pe această gașcă de bandiți din PAS”, a adăugat Ilan Șor.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală