Curs valutar
 • EUR
  20.0532
  -0.1371%
 • USD
  17.2985
  0.0139%
 • RUB
  0.2427
  -0.0412%
 • RON
  4.0510
  -0.1728%
 • UAH
  0.6575
  0.1369%

Amprente de mâini și picioare, descoperite de arheologi. Se presupune că ar fi cea mai veche operă de artă

16 Sept. 2021, 13:01
 // Categoria: Life // Autor:  Valentina Buză
16 Sept. 2021, 13:01 // Life //  Valentina Buză

Cea mai veche operă de artă a fost descoperită pe Platoul Tibetan și datează de acum 226.000 de ani. Nu este foarte clar ce specii au creat arta, dar sunt anumite presupuneri.

Ea reprezintă amprente de mâini și picioare realizate într-un calcar depus lângă izvoarele termale care s-au întărit. Chiar și o estimare conservatoare o face de 3, 4 ori mai veche decât picturile rupestre din Franța, Indonezia și Spania. Echipa de cercetători care au descoperit amprentele, cred că ele au fost făcute de doi copii cu vârste între 7 și 12 ani.

Nu au putut, încă, să determine ce specii au creat arta. Ei au dedus că pot să fie denisovenii, deoarece ei sunt cei mai cunoscuți în zonă. Amprentele au fost găsite, în 2018, pe un zăcământ stâncos din Quesang, pe platoul Tibetan.

Ce reprezintă opera de artă?

Cercetătorii spun despre opera de artă că ar putea fi „graffiti preistoric”. Pentru a elucida faptul că amprentelor pot fi considerate artă, echipa s-a adresat arheologului Thomas Urban de la Universitatea Cornell din New York. El este cel care studiat amprenta umană în Parcul Național White Sands din New Mexico.

Primul indiciu al arheologului a fost faptul că amprentele sunt presate în travertin. Acesta este o formă de calcar care se depune în apropierea izvoarelor termale și care se întărește în timp.” Ar fi fost o suprafață alunecoasă, înclinată. Nu s-a traversat cu adevărat. Cineva nu a pășit așa, deci nu există o explicație utilitară pentru acestea”, a declarat Thomas Urban.

„Unghiul nu era potrivit pentru traversare, deci trebuie să ne gândim la acestea ca la un comportament creativ. Partea interesantă este că s-a întâmplat atât de devreme. Acești copii au văzut acest mediu și l-au modificat intenționat. Puteam porni de la acesta.

Acesta ar putea fi un fel de spectacol, un spectacol live, de genul – uita-te la mine am făcut amprentele mele peste aceste urme”, a mai declarat arheologul Thomas Urban.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 10:39
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
19 Oct. 2021, 10:39 // Societate //  Valentina Buză

Echipele care acordă asistența medicală de urgență este la dispoziția cetățățenilor 24/24 și intervin în orice zi a săptămânii. Astfel, IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească informează că, în perioada 15 octombrie – 17 octombrie, 7342 de persoane au solicitat intervenția ambulanței.

Mai exact, după acordarea primului ajutor medical 2441 persoane, dintre care 1977 maturi și 464 minori, au fost transportați la departamentele de urgență al instituțiilor spitalicești din țară.

„În structura solicitărilor deservite predomină urgențele respiratorii – 2488 solicitări, inclusiv 734 IRVA, urmate de urgențele cardiovasculare – 1160 solicitări, inclusiv 18 pacienți cu Sindrom coronarian acut și urgențele neurologice – 815 solicitări, inclusiv 112 de accidente vasculare cerebrale”.

Totodată, numărulor urgențele traumatologice au constituit 517 de solicitări.

„În acest weekend au fost înregistrate 33 accidente rutiere, în urma cărora 49 de persoane cu diverse traumatisme au avut nevoie de acordarea asistenței medicală de urgență din partea echipelor AMU. Ulterior 40 pacienți au fost transportați la Unitățile de Primire Urgente ale instituțiilor medicale spitalicești”, se arată în nota informativă.

Totodată, în perioada evaluată la Serviciul de Urgență au fost înregistrate 14 solicitări pe motivul urgențelor toxice de diferite geneze.

„Echipele AMU au acordat primul ajutor medical la șase persoane care s-au intoxicat cu medicamente și la patru persoane care au suferit intoxicații cu alcool”.

Ulterior, în dependență de starea pacienților, aceștia au fost transportați asistat la departamentele de urgență al instituțiilor spitalicești din țară pentru continuarea tratamentului specializat în condiții de staționar.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie