Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Analiză IMAS postelectorală: Alegerile au demonstrat necinstea sondajelor și au scos la iveală tehnicile manipulatorii

21 Iul. 2021, 12:27
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
21 Iul. 2021, 12:27 // Politica //  Petru Beregoi

Orice comparație a datelor de sondaj cu rezultatele totale este incorectă și are doar scopul de a manipula. Opinia aparține companiei de sondaje IMAS, care a realizat o analiză a rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent, cu studiile sociologice, care au fost efectuate pe parcursul campaniei electorale, dovedindu-se a fi incorecte sau mai corect spus nu s-au adeverit.

Pentru a facilita acest proces de comparație, intențiile de vot au fost calculate din totalul celor care au menționat că au o opțiune de vot în fiecare sondaj, acceptând astfel ipoteza unei distribuiri proporționale a „indecișilor”. Au fost selectate sondajele realizate în perioada preelectorală (aici puteți consulta lista tuturor sondajelor publicate pe parcursul anului 2021).

Mai jos găsiți un tabel cu analiza sondajelor efectuate care și câte procente au oferit concurenților electorali.

Astfel, IMAS a schițat câteva concluzii în baza tabelului:

 • Organizațiile care au publicat cel mai des sondaje în perioada preelectorală au înregistrat și abaterile cele mai mari față de rezultatul înregistrat la alegeri (IPP & Whatch Dog & CBS-AXA – 3 sondaje plus sondajul „After Poll” din ziua alegerilor; Asociația Sociologilor și Demografilor – 3 sondaje).
 • Sondajele care au oferit sistematic cele mai mari estimări pentru PAS au fost cele realizate în formula IPP & Whatch Dog & CBS-AXA. Inclusiv sondajul realizat în ziua votului, sondaj care teoretic trebuia să fie cel mai precis sondaj pentru că a fost realizat pe 11 iulie și a avut cel mai mare volum de eșantion, acest sondaj a oferit PAS un scor cu 8.6% mai mare decât rezultatul înregistrat de acest partid pe teritoriul Republicii Moldova.
 • Sondajele care au oferit sistematic cele mai mari estimări pentru BECS au fost cele realizate de Asociația Sociologilor și Demografilor; acestea au oferit cu 4.8% până la 5.8% mai mult acestui bloc electoral prin comparație cu rezultatul obținut la alegeri.

Motivul mobilizării cetățenilor de a ieși la vot în opinia IMAS

IMAS consideră că sunt două evenimente mai speciale care au avut un impact asupra prezenței la vot și asupra rezultatului înregistrat la alegeri. Primul a avut loc în dimineața zilei de 11 iulie, când Vasile Cantarji, sociolog CBS-AXA, a postat un grafic privind prezența la vot. În acel grafic sunt prezentate cifrele de prezență la vot la ora 9:00 pentru fiecare raion în parte. În dreptul Transnistriei, în loc să fie păstrată aceeași referință privind calculul prezenței la vot, Cantarji a calculat cifra de prezență pentru Transnistria ca fiind număr de votanți raportat la cei care au votat în Transnistria la alegerile prezidențiale din 2020.

„S-a creat astfel impresia că transnistrenii votează masiv și că este necesară o ripostă din partea alegătorilor de pe malul drept. În realitate, până la acea oră, în Transnistria votaseră circa 12.500 de persoane, ceea ce reprezenta o rată de prezență de circa 4.8% (din totalul celor 258.287 câți figurează în Transnistria). Așadar, o rată de prezență chiar mai scăzută decât media la nivel național. Graficul a avut foarte multe reacții și distribuiri în rețelele de socializare, care au utilizat această informație pentru a mobiliza și instiga alegătorii. Noi considerăm acest lucru un eveniment absolut regretabil cauzat de o manipulare defectuoasă a datelor, eveniment care aduce prejudicii întregii industrii de cercetare prin amestecul în procesul de alegeri”, se precizează în comentariul IMAS.

Al doilea moment important a fost apelul președintei Maia Sandu din 11 iulie, în jurul orei 19:00. Prezența la vot era destul de scăzută, iar Maia Sandu a făcut un apel prin intermediul contului de Facebook la conștientizarea importanței acestor alegeri și a necesității ca lumea să iasă la vot.

„Noi considerăm că implicarea doamnei Președinte a avut impact, iar mobilizarea pe ultimul interval de vot (ora 19:00-21:00) a fost atipică în raport cu alte alegeri desfășurate pe teritoriul Republicii Moldova. Pe acest interval orar au votat pe 11 iulie încă 136 de mii cetățeni, ceea ce reprezintă circa 10.7% din totalul celor care au votat în Moldova, iar asta a constituit o cifră de circa 2,5 ori mai mare decât cei care au votat la alegerile prezidențiale din 2020 în același interval orar. Atunci au votat circa 55 mii alegători, ceea ce ar reprezenta circa 4.3% din totalul celor care au votat în Moldova”, mai precizează IMAS.

Factorii care au influențat victoria colosală a PAS și eșecul BECS

Compania de sondaje mai consideră că un rol important în rezultatul excepțional obținut pentru prima dată de un partid de centru-drepta se datorează în mare parte și sondajului de tip exit-poll, care ar fi mobilizat masele.

„Având în vedere cunoștințele dobândite pe parcursul derulărilor de studii de tip exit-poll în privința comportamentului la vot (în prima parte a zilei la vot se prezintă mai mulți alegători care votează cu partidele de stânga, în timp ce în a doua parte a zilei de vot sunt semnificativ mai activi votanții partidelor de dreapta), noi considerăm că fără acest eveniment important, rezultatele obținute de PAS ar fi fost mai mici (cu cel puțin 2%-3%), iar compararea cu estimările făcute de sondaje ar fi arătat abateri și mai ridicate”, afirmă IMAS.

Referitor la sondajele interne ale unor partide, vehiculate în presă, care dădeau speranțe unor concurenți electorali că vor trece pragul electoral, IMAS afirmă că a fost o metodă de manipulare a alegătorilor.

„Am dori să atragem atenția și asupra așa-ziselor sondaje interne difuzate de diverse surse mass media, sondaje care s-au dovedit a fi doar încercări grosolane de manipulare a opiniei publice, îndeosebi cele care au arătat un rezultat de peste 7% pentru AUR, în timp ce acest partid a înregistrat un rezultat de 0,49%. Un alt fenomen intens încurajat și promovat pe rețelele de socializare a fost pseudo-sondajul online derulat pe platforma www.votum.md. De la bun început, menirea acestui sondaj a fost să arate un scor redus pentru BECS și să susțină ideea că Congresul Civic va prelua votanții dezamăgiți”, se mai precizează în nota analitică emisă de IMAS.

În opinia IMAS, sondajul respectiv a înregistrat abateri de zeci de procente față de rezultatele finale, deoarece nu au existat nici un fel de precizări metodologice sau avertizări legate de acest așa-zis sondaj. S-a exclus din start non-utilizatorii de internet, cel puțin 40% din populația Republicii Moldova și nu a prezentat nici o măsură de control a înregistrării răspunsurilor sau vreo măsură care să arate structura socio-demografică a celor care au acordat vreun răspuns.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 20:40
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
28 Oct. 2021, 20:40 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

În cea de-a patra rundă de licitații lansate de „Energocom-ul” Republicii Moldova pentru achiziționarea a 1,5 milioane m3 de gaze naturale, drept furnizor și partener în asigurarea securizării energetice a țării se numără și compania ucraineană Natfogaz. Un anunț în acest sens a fost făcut de Agenția Proprietații Publice (APP). 

Totodată, APP confirmă faptul că volumele cumpărate în primele trei zile de licitație au fost deja recepționate.

„Precizăm că licitațiile începute de furnizorul central de energie – Energocom, sunt necesare pentru a achiziționa anumite cantități de gaze naturale din surse alternative pentru a echilibra volumul și a menține conductele funcționale”, se arată într-o notă informativă.

Totodată, Agenția Proprietații Publice informează că, în prezent, Republica Moldova nu primește cantitatea necesară de gaze naturale din partea Gazprom

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău