Curs valutar
  • EUR
    19.3202
    0.0259%
  • USD
    18.1428
    0.5402%
  • RUB
    0.1888
    1.1653%
  • RON
    3.8869
    0.0515%
  • UAH
    0.4912
    0.5293%

Argintul începe să câștige teren. În ultimul an a crescut cu peste 70%

16 Mai 2021, 11:10
 // Categoria: În Lume // Autor:  Petru Beregoi
16 Mai 2021, 11:10 // În Lume //  Petru Beregoi

De multe ori este trecut cu vederea în favoarea aurului, dar prețul argintului a crescut cu peste 70% în ultimul an, strategii mărfurilor spunând că evoluția va continua, odată cu redeschiderea economiei globale, scrie CNBC.

Cererea pentru metalul prețios a crescut în ultimele 12 luni. Argintul se tranzacționa la mijlocul săptămânii cu aproximativ 27 de dolari pe uncie, o creștere de 74% față de acum un an, când prețul spot era de aproximativ 15,5 dolari pe uncie. Pentru comparație, prețurile aurului au crescut cu 6,4% într-un an.

Dar Ole Hanson, șeful Strategiei mărfurilor de la Saxo Bank, a declarat pentru CNBC că, deși aproximativ 50% din cererea de argint vine din zona industrială, restul venea de la investitori. Totuși, utilizările sale în industrie au fost unul dintre principalele motive care au determinat creșterea recentă a valorii, a spus el.

„Cererea industrială este probabil principalul motiv pentru care am văzut că argintul depășește aurul, așa cum a făcut-o în ultimul an … o parte din aceasta (creștere) provine cu siguranță din metalele industriale. Dacă te uiți la prețurile cuprului, acestea s-au dublat de când au atins un punct scăzut anul trecut”, a adăugat el.

Factori suplimentari au jucat, de asemenea, un rol în creșterea prețului argintului, a spus Hanson, cum ar fi trecerea către tehnologii ecologice care au stimulat o creștere a cererii de metale industriale.

Prețurile argintului rămân mult sub nivelul record din 2011

Cantitatea masivă de stimulente ale băncii centrale și guvernamentale din ultimul an a alimentat, de asemenea, îngrijorările legate de inflație, metalele prețioase fiind considerate un refugiu împotriva creșterii prețurilor și o scădere a valorii dolarului. Miercuri, datele oficiale din SUA au surprins piețele cu o creștere mai mare decât era de așteptat a prețurilor de consum în aprilie, comparativ cu un an în urmă, potrivit Mediafax.

Prețurile argintului rămân mult sub nivelul record din 2011, când metalul aproape a atins valoarea de 50 de dolari pe uncie. Cu toate acestea, Hanson a spus că, pe termen lung, cererea de argint nu prezintă semne de scădere.

Argintul are, de asemenea, de câștigat din redeschiderea economiei globale în urma pandemiei de coronavirus, având în vedere creșterea producției industriale, precum și cererea de investiții, potrivit Max Layton, director general de cercetare a mărfurilor la Citi Global Markets.

El a declarat că argintul a beneficiat de cererea de investiții în timpul pandemiei și că va continua să facă acest lucru. „Creșterea poate dura atâta timp cât lumea rămâne preocupată de impactul mutației Covid-19 și îngrijorată de impactul Covid asupra industriei serviciilor. Ambele preocupări pot determina factorii de decizie să mențină ratele reale la niveluri scăzute și pot susține cererea de investiții la niveluri ridicate. ”

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 19:52
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
22 Sept. 2023, 19:52 // În Lume //  Elena Putregai

Tribunalul militar american de la Guantanamo a hotărât joi, 21 septembrie curent, că unul dintre deţinuţii acuzaţi că au planificat atacurile de la 11 septembrie din Statele Unite nu poate fi judecat din cauza sechelelor psihologice căpătate în urma torturii la care a fost supus în detenţie, potrivit New York Times (NYT).

Yemenitul Ramzi bin al-Shaiba, în vârstă de 51 de ani, urma să compară alături de alţi patru inculpaţi într-un proces în care riscă pedeapsa cu moartea. Cu toate acestea, colonelul Matthew McCall, un judecător militar, a decis că sechelele sale psihologice îl împiedică pe acesta să se poată apăra, potrivit NYT.

Medicii de la baza americană de la Guantanamo, situată în Cuba, l-au diagnosticat pe Ramzi bin al-Shaiba cu tulburare de stres post-traumatic şi tulburări psihotice, precum şi cu tulburare delirantă. Psihiatrii militari au declarat că starea lui îl face „incapabil să înţeleagă natura procedurilor angajate împotriva lui sau să coopereze în mod inteligent” cu echipa sa de apărare juridică, scrie New York Times.

Înțepat în organele genitale

Ramzi bin al-Shaiba se plânge de ani de zile că este „chinuit de forţe invizibile care fac să îi vibreze patul şi celula şi care îi înţeapă organele genitale, privându-l de somn”, scrie ziarul.

Avocatul a susţinut că al-Shaiba a fost torturat de CIA şi a înnebunit ca urmare a ceea ce agenţia a numit „tehnici de interogare îmbunătăţite”, care includ privarea de somn, simularea de înec (waterboarding) şi bătăi. Al-Shaiba era programat să participe vineri la procedurile preliminare alături de Khaled Sheikh Mohammed, considerat creierul atentatelor de la 11 septembrie, şi de ceilalţi trei inculpaţi, toţi fiind reţinuţi de mai bine de 15 ani la Guantanamo, deşi nu au fost încă judecaţi de tribunalul militar însărcinat să facă acest lucru.

Audierea preliminară de vineri a fost menţinută, potrivit NYT.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală