Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Asasinarea președintelui Moïse ar fi fost comandată de un fost oficial al Ministerului Justiției din Haiti

17 Iul. 2021, 09:07
 // Categoria: În Lume // Autor:  Tatiana Rusnac
17 Iul. 2021, 09:07 // În Lume //  Tatiana Rusnac

Asasinarea președintelui Jovenel Moïse ar fi fost comandată de un fost oficial al Ministerului Justiției din Haiti, Joseph Felix Badio, susține directorul Poliţiei din Columbia, generalul Jorge Vargas, transmite digi24.ro.

O investigaţie lansată de autorităţile de la Bogota privind implicarea unor cetăţeni columbieni în asasinat relevă că Joseph Felix Badio ar fi putut comanda asasinatul cu trei zile înainte de comiterea atacului, atribuit de autorităţile din Haiti unor mercenari străini.

„Cu câteva zile înainte, aparent trei, Joseph Felix Badio, fost oficial în cadrul Ministerului haitian al Justiţiei implicat în activităţile anticorupţie ale Serviciului general de informaţii, le-a cerut unor foşti militari columbieni, Duberney Capador şi German Rivera, să îl asasineze pe preşedintele statului Haiti”, a afirmat directorul Poliţiei din Columbia, generalul Jorge Vargas.

Din grupul de asasini au făcut parte, conform datelor anchetatorilor, 26 de columbieni şi doi haitieni care au şi cetăţenie americană. Optsprezece columbieni au fost arestaţi, trei au fost împuşcaţi mortal în operaţiuni ale serviciilor de securitate haitiene, iar restul sunt daţi în urmărire.

Dimitri Herard, directorul Unităţii Generale de Securitate de la Palatul Prezidenţial Naţional din Haiti, a fost interogat joi la sediul Parchetului General şi a fost transferat în arest preventiv la o secţie de poliţie din oraşul Port-au-Prince.

Preşedintele statului Haiti, Jovenel Moïse, a fost asasinat pe 7 iulie de un grup de comando format din mercenari străini, conform anunţului premierului în funcţie, Claude Joseph, care a decretat starea de urgenţă. Autorităţile haitiene susţin că la operaţiune au participat peste 25 de străini, în principal columbieni.

Serviciile de securitate din Statele Unite verifică implicarea unor cetăţeni americani în asasinat.

Statele Unite şi Franţa au condamnat asasinarea preşedintelui din Haiti şi aşteaptă clarificări privind circumstanţele atacului. Autorităţile din Haiti au cerut asistenţă din partea SUA.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 09:29
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 09:29 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Angajaţii Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului şi cei ai Direcţiei Cultură sunt așteptați astăzi, 31 iulie, în intervalul orelor 08:00-17:00, să se imunizeze împotriva COVID-19, la Maratonul de Vaccinare pentru cadrele didactice cu genericul „Hai la școală în siguranță!”  la Centrul municipal de vaccinare (str. Petru Rareş, 18). În acest context, Primăria municipiului Chișinău informează că, ieri, în prima zi a maratonului, s-au imunizat aproximativ 550 de persoane: profesori, învăţători, educatori şi angajaţi auxiliari de la instituţiile educaţionale din oraş.

Potrivit informațiilor, capacitatea Centrului municipal de vaccinare este de 1200 de persoane pe zi.

La maraton sunt disponibile vaccinuri de la diverși producători: Pfizer, Johnson&Johnson, AstraZeneca, Sinovac și Sputnik V (doza 2).

„Primăria Chișinău asigură buna organizare a procesului: în preajma Centrului municipal de vaccinare sunt instalate corturi anticaniculă, mobilier urban şi apă potabilă, iar polițiștii și voluntarii de la Centrul municipal de Tineret Chişinău sunt prezenți pentru a ajuta la necesitate”, menționează municipalitatea.

Serul este administrat gratuit, în baza actului de identitate, după principiul primul venit, primul servit.

 

 

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate