Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  -0.5585%
 • USD
  17.6521
  -0.0272%
 • RUB
  0.2435
  0.2053%
 • RON
  4.1969
  -0.5504%
 • UAH
  0.6611
  -0.2571%

Asteroidul care se îndreaptă către Pământ: de ce nu poate schimba totul

01 Sept. 2021, 17:48
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Valentina Buză
01 Sept. 2021, 17:48 // Cosmos //  Valentina Buză

Un asteroid uriaș se va intersecta cu orbita Pământului în această lună. Asteroidul, numit 2021 NY1, se numără printre obiectele din jurul Pământului urmărite de NASA.

Acesta are un diametru de 130-300 de metri și este de trei ori mai mare decât Statuia Libertății, care are doar 93 de metri. Acesta este doar unul dintre cele 17 corpuri cerești aflate în vizorul oameniilor de știință americani.

Viteza de mișcare a stâncii spațiale este de „doar” 32.000 km/oră, din fericire nu va exista un impact. Asteroidul va trece pe lângă Terra la o distanță, sigură, de peste un milion de km depărtare. Ca referință, distanța dintre noi și Lună este de 384.400 km.

Nu în ultimul rând, 2021 NY1 va intra pe orbita Pământului pe 22 septembrie.

Asteroidul Bennu

Recent, NASA a publicat un nou studiu legat de asteroizii periculoși. În acest studiu se fac referiri la schimbările traiectoriei asteroidului Bennu, care ar putea în viitor să intre in coliziune directă cu Pământul.

Roca spațială, de tip C, este listată ca „obiect potențial periculos” pentru viața umană. A fost observată pentru prima dată în 1999. Acum, este considerat unul dintre cei mai periculoși asteroizi cunoscuți din sistemul solar.

Mai mult, a fost crescută probabilitatea existenței unui impact în viitor. Cu toate acestea, totuși, oamenii de știință au spus că probabilitatea pentru moment este de aproximativ 0,037%.

Studiul a folosit date obținute de la nava spațială OSIRIS-REx pentru a calcula mai bine mișcările lui Bennu. Misiunea OSIRIS-REx s-a derulat pe o perioadă de aproximativ doi ani. În acest timp, a orbitat în jurul lui Bennu, de unde a colectat informații despre dimensiunea, forma, rotirea și traiectoria orbitală. Pe 10 mai 2021, REx a pornit înapoi spre Pământ. Mostrele aflate la bordul său vor fi analizate atunci când nava spațială va ajunge „acasă”, în septembrie 2023.

Cercetătorii au reușit să excludă unele scenarii de impact, dar au crescut probabilitatea generală de impact pe 24 septembrie 2182.

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 21:57
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
17 Sept. 2021, 21:57 // Economie //  Cristina Vlah

Noi avem astăzi pensionari la vârsta de 32 de ani. Persoane, care lucrează în Penitenciare, unde se calculează un an lucrat – cât trei, după care au lucrat în structurile de forță. Și sunt cazuri de pensionare la vârsta de 32 de ani, unde statul va achita toată viața pensia respectivă.

Declarația aparține președintelui Comisiei de protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, și a fost expusă în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, informează Realitatea.md.

În acest sens, deputații vor să revizuiască unele prevederi legale cu privire la inechitatea vârstei de pensionare. Astfel, consideră parlamentarul, se va reduce din presiunea economică asupra bugetului Asigurărilor Publice.

„Sunt asemenea lucruri, care trebuie corectate și care afectează sustenabilitatea sistemului. Și, odată corectate, vor reduce un pic din presiune. Noi ținem cont de toate aceste aspecte. Am început cu pensia minimă, ca prim pas și urmează să corectăm toate aceste probleme”, a declarat Dan Perciun.

Menționăm, că pentru majoritatea angajaților din Republica Moldova, vârsta standard de pensionare este de 59 de ani şi 6 luni pentru femei, cu stagiul complet de cotizare de 32 de ani şi 6 luni, iar pentru bărbați vârsta este de 63 de ani cu un stagiu de cotizare de 34 de ani.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române