Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  -0.5585%
 • USD
  17.6521
  -0.0272%
 • RUB
  0.2435
  0.2053%
 • RON
  4.1969
  -0.5504%
 • UAH
  0.6611
  -0.2571%

O furtună solară a lovit Pământul, afectând rețelele electrice și navigația

31 Aug. 2021, 05:27
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Cristina Vlah
31 Aug. 2021, 05:27 // Cosmos //  Cristina Vlah

O furtună solară puternică a lovit astăzi Pământul. Astfel sistemele de energie electrică și cele de navigație riscă să fie afectate, informează Realitatea.md cu referire la antena3.ro.

Potrivit sursei, furtuna a fost cauzată de o erupție solară, care a avut loc cu trei zile în urmă. Fluxul de plasmă rezultat a călătorit în acest timp spre Pământ cu o viteză de 1.3 milioane de kilometri pe oră.

Furtuna geomagnetică poate afecta sistemele de energie electrică sau poate crea probleme sateliților și astfel sistemelor de navigație bazate pe aceștia. Din fericire, experţii spun că fenomenul nu va avea un impact devastator, însă în zilele următoare lucrurile s-ar putea schimba.

„Pe Soare se află o pată solară şi întotdeauna fenomenele acestea, erupţiile şi furtunile acestea sunt produse de petele solare mari şi avem acum o pată solară mare pe Soare care o să mai producă câteva evenimente”, a explicat Adrian Sonka, astronom.

Fenomenul va genera aurole boreale care vor putea fi observate pe cer în zonele din apropierea cercurilor polare.

„Este o erupţie solară şi o ejecţie coronală de masă de mică intensitate care a ajuns la Pământ azi, în noaptea asta şi azi, şi influenţează într-un fel câmpul magnetic al pământului şi atmosfera. Dar foarte puţin, astfel încât nu se va observa decât o creştere probabil în strălucire a aurorelor boreale.

Episoade asemănătoare ar putea fi înregistrate şi zilele următoare”, a mai explicat astronomul.

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 21:57
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
17 Sept. 2021, 21:57 // Economie //  Cristina Vlah

Noi avem astăzi pensionari la vârsta de 32 de ani. Persoane, care lucrează în Penitenciare, unde se calculează un an lucrat – cât trei, după care au lucrat în structurile de forță. Și sunt cazuri de pensionare la vârsta de 32 de ani, unde statul va achita toată viața pensia respectivă.

Declarația aparține președintelui Comisiei de protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, și a fost expusă în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, informează Realitatea.md.

În acest sens, deputații vor să revizuiască unele prevederi legale cu privire la inechitatea vârstei de pensionare. Astfel, consideră parlamentarul, se va reduce din presiunea economică asupra bugetului Asigurărilor Publice.

„Sunt asemenea lucruri, care trebuie corectate și care afectează sustenabilitatea sistemului. Și, odată corectate, vor reduce un pic din presiune. Noi ținem cont de toate aceste aspecte. Am început cu pensia minimă, ca prim pas și urmează să corectăm toate aceste probleme”, a declarat Dan Perciun.

Menționăm, că pentru majoritatea angajaților din Republica Moldova, vârsta standard de pensionare este de 59 de ani şi 6 luni pentru femei, cu stagiul complet de cotizare de 32 de ani şi 6 luni, iar pentru bărbați vârsta este de 63 de ani cu un stagiu de cotizare de 34 de ani.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române