Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Avocații Marinei Tauber: Cazul eliminării abuzive din cursă este sută la sută câștigător la CEDO

08 Dec. 2021, 16:33
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
08 Dec. 2021, 16:33 // Societate //  Realitatea.md

Dosarul Marinei Tauber privind excluderea din cursa electorală de la Bălți este sută la sută politic și a fost cusut cu ață albă. De această părere sunt avocații concurentului electoral din partea Partidului „ȘOR”, care au menționat, în cadrul unei conferințe de presă, că, în prezent, pregătesc dosarul pentru CEDO și sunt convinși că îl vor câștiga fără probleme.

Potrivit avocaților, în procesul intentat contra candidatului Partidului „ȘOR” au fost atestate nereguli grave de procedură, lipsă de probe, atitudine sfidătoare față de apărare din partea judecătorilor și au fost respinse toate cererile de audiere a martorilor.

Aureliu Colenco, unul dintre apărătorii Marinei Tauber a mai menționat că asupra instanțelor de judecată a existat o presiune directă din partea autorităților. „În noaptea dinspre 4 și 5 decembrie, aproape de miezul nopții, la CSJ, au venit două mașini, una a președintelui Curții de Apel Bălți și alta cu numere guvernamentale RMG 092”, a declarat avocatul.

El a mai atras atenția opiniei publice asupra faptului că documentele anexate la dosar nu erau lizibile și imposibil de descifrat, iar la întrebarea dacă există un document original, așa cum spune legea, inteligibil, reprezentantul CEC nu a avut un răspuns, iar instanța de judecată nu a binevoit să ceară explicații. „Din dosar lipsește concluzia sau cel puțin o notă informativă din partea grupului de lucru format pe lângă CEC, cu scopul de a acumula probele și modul în care acestea au fost colectate. Din acest grup de lucru făceau parte, formal, MAI, Fisc și Garda Financiară. Sursa probelor rămâne în continuare neclară, iar solicitarea de a chema pentru audieri un reprezentant al IP Bălți, pentru a explica modul în care a fost întocmit raportul, a fost respinsă de instanță”, a menționat Aureliu Colenco.

Potrivit apărării, reprezentantul CEC nu a răspuns la nicio întrebare din partea avocaților și a făcut trimitere de fiecare dată la hotărârea CEC, deși aceasta, la fel, nu conține răspunsurile. Altă parte implicată impropriu în proces, Arina Spătaru, întrebată cum i-au fost lezate drepturile și de ce s-a adresat la CEC și participă la ședința de judecată, răspunsul a fost „De-atâta!”

„Toate întrebările la care nu am primit răspuns le vom pune în fața judecătorilor Înaltei Curți pentru Drepturile Omului. Deja pregătim cererea către CEDO și suntem siguri 100 de procente că Moldova va fi condamnată în acest proces. Așteptăm toate materialele de la CSJ, procesele verbale, înregistrările audio din timpul ședinței de judecată, în cadrul cărora ni se închideau gurile, după care vom trimite dosarul la CEDO”, a mai precizat Colenco.

„Vreau să înțeleagă toată lumea. Noi nu am tergiversat examinarea dosarului, ci am cerut să fie respectate procedurile legale. Din păcate, instanțele de judecată au neglijat deschis procedurile”, a adăugat avocatul.

La rândul său, avocatul Vadim Banaru, reprezentantul Marinei Tauber la CEC, a declarat că cei care au decis suspendarea turului doi al alegerilor locale noi, din 5 decembrie, de la Bălți, trebuie să răspundă în fața legii.

„Cei 35 de mii de alegători din municipiul Bălți, care au participat în primul tur de scrutin, au fost privați abuziv de un drept fundamental – de a alege. Și concurentul electoral, Marina Tauber, care avea toate actele în regulă, a fost privat de dreptul de a participa în turul doi de scrutin. Decizia de excludere din cursă a Marinei Tauber a fost luată în data de 6 decembrie. Într-un stat care pretinde a fi democratic, unde supremația legii este un principiu fundamental, organele abilitate trebuie să se sesizeze și să elucideze toate aspectele, iar cei care au admis încălcări ale Constituției să fie trași la răspundere”, a afirmat avocatul Vadim Banaru.

Conferința de presă poate fi urmărită pe Rlive.md.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală