Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Bani.md Paradox moldovenesc: Businessul a ajuns să finanțeze consumul populației

24 Nov. 2021, 04:00
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
24 Nov. 2021, 04:00 // Economie //  Cristina Vlah

În ultimele luni se atestă o evoluție îngrijorătoare în economie, care devine vizibilă dacă examinăm evoluția portofoliului de depozite și credite din sistemul financiar. Asistăm la o situație paradoxală și cu efecte negative încă greu de cuantificat: în loc cetățenii prin depozite să finanțeze dezvoltarea economiei, noi avem o situație diametral opusă. Agenții economici în loc să investească banii, îi depun în bănci și finanțează consumul populației, constată pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, scrie bani.md.

În ultimele 3 luni volumul depozitelor în sistemul bancar au crescut cu 2,5 miliarde lei de la 84,8 miliarde în iulie 2021 la 87,3 miliarde lei în octombrie. Însă această creștere este exclusiv din contul agenților economici, care în această perioadă și-au majorat depozitele în bănci cu aproape 2,7 miliarde lei. În același timp depozitele populației s-au redus cu aproape 130 milioane lei. Agenții economici în loc să investească banii în dezvoltarea afacerilor și să atragă credite pentru aceasta, ei din contra decid să-și înghețe banii în băncii.

„În consecință noi pentru prima dată în istoria noastră avem o creditare netă a agenților economici de către bănci negativă. Altfel spus volumul de credite contractat de agenții economici de la bănci este mai mic decât depozitele deținute de ei în bănci. În octombrie agenții economici au înregistrat un portofoliu de credite de 32,3 miliarde lei, cea ce este cu 0,6 miliarde lei mai puțin decât volumul depozitelor în bănci care au ajuns la 32,9 miliarde lei”, mai spune economistul.

Pe de altă parte, tot în ultimele 3 luni portofoliul de credite din sistemul bancar a crescut cu 2,6 miliarde lei. Însă această creștere este determinată în primul rând de creditele de consum și alte necesități ale populației, care au crescut cu 1,9 miliarde lei. În același timp, portofoliul de credite ale agențiilor economici a crescut cu doar 0,7 miliarde lei. Dacă mai adăugăm aici și sectorul nebancar care în proporție de 80% finanțează consumul populației avem în acest an cea mai negativă înclinație spre economiei ale populației. Creșterea volumul de credite contractate de cetățeni în primele 10 luni ale anului este cu 2,8 miliarde lei mai mare decât creșterea volumului de depozite, iar cel mai tare acest indicator s-a deteriorat în ultimele 3 luni. Oamenii și-au schimbat vădit preferințele de la economii sub formă de depozite la consum abundent finanțat din credite.

„Doar în ultimele 3 luni agenții economici au înghețat în bănci 2 miliarde lei. Acești bani în loc să meargă la investiții și creșterea capacităților de producție locală, au mers la creditarea consumului populației. În acest an avem cea mai mare creștere a consumului populației, care parțial este finanțat de agenției economici, prin depozitele lor. Însă acest consum nu generează creșterea economiei locale, dar generează creșterea importurilor, care în acest an vor bate recordul istoric și vor depăși suma de 7 miliarde USD”, a explicat Ioniță.

Importurile masive omoară definitiv producătorul autohton. Ironia sorții este că producătorul autohton singur finanțează prin depozitele sale consumul populației și creșterea importurilor, care îl omoară într-un final.

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 08:48
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 08:48 // Actualitate //  Realitatea.md

Republica Moldova a recepționat primul lot de vaccin Spikevax, produs de compania Moderna, sâmbătă, 27 noiembrie curent. Este vorba de 50.400 de doze de vaccin donate prin intermediul Platformei COVAX. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății seara, pe site-ul oficial și pe pagina de Facebook fiind plasate trei fotografii drept dovadă.

Dozele de vaccin au fost recepționate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) și urmează să fie distribuite proporțional în toate centrele de vaccinare din țara noastră.

„Recepționarea unui nou tip de vaccin împotriva COVID-19 e un sprijin real pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Sperăm că noul vaccin Moderna va contribui la creșterea ratei de vaccinare în țara noastră, astfel încât să formăm acea imunitate colectivă, care ne va permite să stopăm răspândirea virusului Sars-Cov-2. Asta în contextul în care suntem în fața unui nou pericol determinat de apariția tulpinei Omicron în lume, inclusiv în unele țări din Europa. Cu deosebită recunoștință, mulțumim partenerilor din cadrul Platformei COVAX pentru solidaritatea de care dau dovadă prin această acțiune de suport atât de vitală pentru noi”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu.

Vaccinul produs de compania farmaceutică Moderna utilizează tehnologia care se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul uman să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul SARS-CoV-2. În Republica Moldova, se administrează persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, conform unei scheme de două doze la un interval de 28 de zile. Vaccinul a fost aprobat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pentru utilizare în stare de urgență. Totodată, în urma studiilor clinice,  acest vaccin a demonstrat o eficacitate de 94,1% pentru protecția împotriva COVID-19 după 14 zile de la administrarea primei doze.

Pentru administrarea vaccinului împotriva COVID-19 Spikevax, adresați-vă la medicul de familie sau la orice centru de vaccinare din țară. Fără programare, doar cu buletinul de identitate.

Campania de imunizare a fost lansată pe data de 2 martie curent. Până acum, 931.138 de persoane au încheiat schema de vaccinare.

Republica Moldova a fost prima țară din Europa care a primit doze de vaccin împotriva COVID-19 prin intermediul platformei COVAX. Anterior, prin același mecanism, au fost recepționate 535.590 de doze de vaccin, dintre care  Astrazeneca – 108.000 de doze, Pfizer/BioNtech – 125.190 de doze,  Janssen/ Johnson & Johnson – 302.400 de doze.
Mecanismul COVAX este condus de Gavi, Alianța Vaccinurilor, Coaliția pentru Inovații în Pregătire Epidemică (CEPI) și OMS, împreună cu UNICEF, care este lider al procurărilor și livrărilor de vaccinuri. Este unica inițiativa globală care lucrează cu guvernele și producătorii pentru a se asigura că vaccinurile COVID-19 sunt disponibile în întreaga lume, atât pentru țările cu venituri mai mari, cât și pentru cele cu venituri mai mici.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală