Blocul politic, din care face parte Platforma „DA”, LOC, Partidul Schimbării și CUB, cere inițierea unei anchete privind organizarea concursului de selectare a Procurorului General. Membnrii blocului au emis un comunicat de presă în care susțin că anularea concursului demonstrează încă o dată că, guvernarea nu are nici competențele, dar nici pregătirea necesară pentru a realiza o reformă veritabilă în justiție.
„(…) Guvernarea face jocuri de culise cu o grupare din sistem în scopul numirii în această funcție de importanță, nu doar simbolic, menită să facă curățenie generală în domeniul justiției, a unei persoane care să le convină ambelor părți implicate în proces. Astfel, considerăm, că un grup din interiorul partidului de guvernare vrea să „se protejeze” de dosare penale și intenționează să aducă în fruntea Procuraturii Generale, o persoană docilă și dispusă să asculte comenzile „de sus”.
Blocul proeuropean din care fac parte partidele Platforma DA, LOC, Partidul Schimbării și CUB constată cu îngrijorare că, astfel de practici nedemocratice și anarhiste pot bloca și pereclita negocierile în procesul de aderare al R. Moldova la marea familie europeană”. se mențșionează în comunicat.
În context, Blocul are următoarele solicitări:
„Cerem Consiliului Superior al Procurorilor și Ministerului Justiției efectuarea de urgență a unor consultații publice cu partidele extraparlamentare și societatea civilă – cu privire la intenția de modificare a Regulamentului cu privire la modul de organizare și desfășurare a concursului pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General. Cerem inițierea unei anchete privind modul de organizare a concursului eșuat, cu identificarea persoanelor responsabile de compromiterea concursului privind selectarea Procurorului General, cât și eliminarea responsabililor din procesele ulterioare”, se mai arată în nota emisă.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Concursul pentru funcția de Procuror General a fost anulat în data de 28 februarie 2024. Decizia a fost luată de membrii Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și anunțată public de președintele CSP, Dumitru Obadă. Hotărârea CSP poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), în termen de 10 zile.
VIDEO CSP-ul, pregătit pentru un nou concurs la PG? Dumitru Obadă spune ce l-a nemulțumit